Als uw meniscus scheurt, kunt u deze klachten hebben: U heeft pijn bij staan, lopen en traplopen.De pijn zit aan de zijkant van de knie.Meestal komt er vocht in de knie.
Als de meniscus er slecht aan toe is door veel degeneratief kraakbeenweefsel, of als er een stuk meniscus los ligt in de knie, moeten we een stuk van de meniscus verwijderen. Vaak is er geen operatie nodig en zal de meniscus zelf genezen of zullen de klachten na een trauma vanzelf afnemen.
Er bestaan twee tests die een meniscusscheur meer waarschijnlijk maken: de Apley's test: in buikligging met de knie 90° gebogen geeft meer pijn bij druk op het onderbeen; Mc Murray's test: er wordt druk uitgeoefend op de meniscus tijdens het strekken van de knie.
Gescheurde meniscus niet behandelen
Als de scheur in het goed doorbloede buitenste deel van de meniscus zit, kan de meniscus vanzelf genezen. Een mogelijke niet-operatieve behandeling is rust. Dit kan wel een aantal maanden duren. Het is wel belangrijk dat u blijft oefenen en bewegen.
Na een scopie varieert de hersteltijd van de meeste patiënten tussen de 2 en 6 weken. Na een scopie met hechtingen is een herstelperiode van 3 tot 6 maanden niet ongebruikelijk. Meestal verloopt het herstel vanuit zichzelf en is begeleiding (bijvoorbeeld door een fysiotherapeut) niet nodig.
Slijtage kraakbeen
Met name bij veel patiënten ouder dan ongeveer 50 à 60 jaar heeft een operatie weinig zin, omdat er op die leeftijd meestal ook al slijtage is van het kraakbeen. De pijnklachten komen dan voornamelijk daarvan en niet van de gescheurde meniscus.
Wat zijn de symptomen bij patella fractuur? De meest voorkomende symptomen van een breuk van de knieschijf zijn pijn en zwelling aan de voorzijde van de knie. Andere klachten die je kunt ervaren zijn: het hebben van een bloeduitstorting (blauwe plek), het niet kunnen strekken van de knie en niet kunnen lopen.
Een scheur in de meniscus kan pijn in de knie veroorzaken en eventueel ook een klikkend gevoel. De knie is vaak dik/opgezwollen door vochtophoping in de knie. Het kan zijn dat de knie op 'slot' schiet. Het lukt dan niet om de knie volledig te strekken.
Adviezen als uw meniscus (mogelijk) gescheurd is. Als de knie niet zo dik is, niet veel pijn doet en u op het been kunt staan, probeer dan gewoon te blijven bewegen. Dan wordt de knie sneller beter. Bij veel pijn is het verstandig om uw knie een paar dagen rust te geven.
De pijn bevindt zich meestal aan de kant van uw beschadigde meniscus. Bij een plotselinge scheur is de knie pijnlijk aan de binnen- of buitenzijde. Ook ontstaat er zwelling van de knie. Na enige tijd kan de knie pijnklachten geven.
Wanneer de knie bewogen wordt zal de druk op de meniscus pijn veroorzaken, dit is te vergelijken met het drukken op een wond of kneuzing. Vooral traplopen, hurken en draaibewegingen van de knie zullen erg pijnlijk zijn. Naast pijn zijn slotklachten een veel voorkomende klacht bij meniscusletsel.
Op een röntgenfoto is een gescheurde meniscus niet te zien, omdat op gewone röntgenfoto's alleen maar bot te zien is. De menisci zijn van kraakbeen. Als het nodig is kan er een MRI-onderzoek gedaan worden. Maar zelfs na een MRI-onderzoek kan de arts niet altijd met zekerheid zeggen of de meniscus gescheurd is.
De binnenste knieband kan overbelast zijn of er kan sprake zijn van een zekere mate van scheuring. Bij overbelasting zal de fysiotherapeut je in eerste instantie aanraden om veel rust te nemen. Eventueel kan ook de stand van de voeten en knieën worden geanalyseerd om de rek op de binnenste knieband te verminderen.
Fietsen mag als u de knie weer goed kunt buigen. Een andere sport kunt u meestal 6 weken na de operatie weer oppakken, maar alleen als uw knie niet meer dik is.
Na 2 weken zijn de meeste patiënten in staat om de meeste activiteiten van het dagelijks leven weer op te bouwen maar het kan 6 weken duren voor de knie helemaal normaal aanvoelt. U mag weer autorijden als uw knie betrouwbaar aanvoelt en dus krachtig en stabiel genoeg is.
Bij deze knieblessure zijn vooral versterkende oefeningen voor de bovenbeenspieren belangrijk. Hiernaast staat een spierversterkende oefening voor het bovenbeen getekend. Uitvoeringswijze: sta op één been, buig langzaam in de knie en strek vervolgens langzaam. Let erop dat de knie recht boven de voet blijft.
Klachten. Klachten die na een scheur in een knieband ontstaan, zijn pijn, zwelling van de knie en soms een instabiel gevoel in de knie. De meeste patiënten met een gescheurde knieband kunnen ondanks de pijn wel lopen, maar vooral in het begin gaat dat heel moeizaam.
Het herstel van een kijkoperatie van de knie duurt 2 tot 6 weken en verloopt in grote lijnen als volgt: U mag na de kijkoperatie dezelfde dag naar huis. De orthopedisch chirurg heeft u uitgelegd hoelang u met krukken moet lopen en welke oefeningen u moet doen.
Als een kruisband scheurt, kunt u dit merken: U voelt of hoort iets knappen. U heeft pijn in de knie. De hele knie wordt in een paar uur dik.
De operatie
Dagcentrum en duurt ongeveer een half uur. Er zijn twee mogelijkheden: een stuk van de meniscus wordt verwijderd (menisectomie) of de meniscus wordt gehecht (meniscusherstel). De meeste mensen gaan de dag na de operatie naar huis. Mogelijk moet u langer blijven.
Als u vaak op uw knieën zit of valt, kunt u een slijmbeursontsteking in de knie krijgen. Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld stratenmakers en stoffeerders. Het komt ook voor bij sporten, zoals judo en worstelen. Pijn aan de buitenzijde van uw knie tijdens of na het sporten kan een lopersknie zijn.
Dit kan bijvoorbeeld een springersknie of lopersknie zijn. De meeste knieklachten gaan in een paar maanden vanzelf over. Kunt u de knie niet meer strekken of kunt u niet op het been staan? Bel dan de huisarts.
Met een MRI kan een arts binnenin uw knie kijken, zonder dat hij of zij er in hoeft te snijden. MRI is heel geschikt om harde en zachte delen van uw knie te zien, zoals kraakbeen (meniscus) en bot, maar ook spieren, kniebanden en pezen.
Als de menisci worden verwijderd neemt de druk op het kraakbeen van de gewrichtsoppervlakken toe met meer dan 200 tot 400%. Deze verhoogde druk resulteert, afhankelijk van het gebruik, in vroegtijdige slijtage. Dus bij jonge patiënten zullen we proberen de meniscus zoveel mogelijk te behouden.
Behandeling van de meniscus
Een meniscusscheur wordt via een kijkoperatie behandeld. Afhankelijk de grootte van het letsel, de locatie en de leeftijd van de patiënt wordt het gescheurde stukje meniscus verwijderd of gehecht. Indien de meniscus onherstelbare schade heeft opgelopen, dan wordt de scheur verwijderd.