Hoe herkent u lymfoedeem? Aan de benen kan de zwelling langzaam ontstaan.Aanvankelijk is de zwelling vaak alleen 's avonds aanwezig of na forse inspanning.Ook kunnen de tenen iets opgezet zijn..
Lymfoedeem ontstaat als vocht niet meer goed weg kan in je lichaam. Je kunt dan last hebben van zwelling bijvoorbeeld in een arm, of been. Lymfoedeem kan ontstaan door kanker of de behandeling van kanker. Bijvoorbeeld als de arts lymfeklieren verwijdert.
Lichamelijk onderzoek. De diagnose lymfeoedeem is doorgaans eenvoudig door dermatologen te stellen. Uw arts zal beoordelen of de zwelling van het aangedane lichaamsdeel daadwerkelijk veroorzaakt wordt door oedeem. Zo is er bij lymfoedeem van het been veelal sprake van gezwollen tenen of een gezwollen voet.
Lymfoedeem is meestal makkelijk te herkennen door een dermatoloog. Uw arts zal voelen of er oedeem zit. Een dikke voet en tenen passen bij lymfoedeem van het been. Er zal gekeken worden of er huidafwijkingen of verkleuringen van de huid te zien zijn.
Belang van bewegen bij lymfoedeem
Tevens verbetert bewegen de afvoer van eiwitten uit de lymfvaten. Fietsen, wandelen, zwemmen, hardlopen, cardiotraining en schaatsen zijn heel geschikt. Wij bieden een aangepast programma, maar u kunt ook oefeningen zelf thuis doen.
Lymfoedeem kan behandeld worden, maar niet genezen. Als de behandeling vroeg start, kan de aandoe- ning bijna helemaal teruggedrongen worden. Maar als het lymfoedeem al gevorderd is, is er sprake van een uitgebreide stapeling van vocht en vervetting. De zwelling kan dan nooit meer helemaal verdwijnen.
De behandeling van uw lymfoedeem wordt afgesloten met het aanmeten van een therapeutische elastische kous. Deze kous dient u levenslang te dragen en zorgt ervoor dat het oedeem onderdrukt wordt. Compressie (samendrukken) is belangrijk om de druk in de weefsels te verhogen waardoor er minder oedeem optreedt.
Bewegen bij lymfoedeem
Bewegen zorgt ervoor dat de coƶrdinatie, balans en souplesse in je lichaam aanwezig blijft. Je merkt dat andere dagelijkse activiteiten, zoals wandelen, fietsen en (huishoudelijke) werk ook beter gaat.
Masseren van het oedeem zorgt voor een verbeterde lymfatische afvloed en daardoor vermindering van het oedeem. Let wel op! In dit instructie filmpje wordt enkel een basis methode van masseren voorgedaan. Omdat iedere vorm van oedeem anders is kan het zijn dat deze methode niet helemaal bij jou aansluit.
Lymfoedeem ontstaat door een gedaalde transportcapaciteit van het lymfestelsel, al dan niet in combinatie met een toename van de belasting op het lymfestelsel, bijvoorbeeld door hoge bloeddruk of infectie. Ook de opname of de afvoer van vocht in het lymfevatenstelsel kan verminderd zijn, net als de aanmaak.
Lymfoedeem kan gevolgen hebben voor je leven. Het is niet levensbedreigend, maar het kan pijnlijk zijn en je kunt misschien niet meer alles doen wat je gewend was. Lees wat je zelf kunt doen en waar je terecht kunt voor hulp. Lymfoedeem is een chronische aandoening.
Het zelf masseren van lymfeklieren. Met platte gesloten vingers maakt u een draaiende beweging op de plek van de lymfeknoop. Het moet een soort rustige pompende draaibeweging zijn, waarbij u in het weefsel duwt in de richting van uw pink. Probeer de huid mee te nemen en niet over de huid heen te schuiven.
De lymfevaten komen samen in de lymfeklieren. In je lichaam heb je wel honderden lymfeklieren. Ze liggen vooral in je hals, je oksels, je buikholte en je liezen.
Voeding bij oedeem
Eet minder zout. Zo houd je minder vocht vast en daalt de bloeddruk. Zorg ook voor voldoende beweging . Dit stimuleert de doorbloeding en de spierfunctie in de benen.
Gezwollen lymfeklier(en): het eerste teken van de ziekte van non-Hodgkinlymfoom is meestal een gemakkelijk voelbare zwelling van een of meerdere lymfeklieren in de hals, de oksel of - zeldzamer - de lies. Gewoonlijk zijn die zwellingen niet pijnlijk.
Er kan sprake zijn van zwelling, een vermoeid, zwaar of drukkend gevoel, tintelingen, beperkingen in de beweging, huidafwijkingen en een verhoogde kans op infecties (wondroos). Bij ernstige gevallen van lymfoedeem kunnen er beperkingen zijn in het dagelijks functioneren.
Andere sporten zoals zwemmen zijn juist goed. Verdeel lichamelijk werk zoveel mogelijk over de dag. Zoek een evenwicht tussen rust en inspanning. Probeer de arm niet teveel te ontzien; normaal bewegen en licht sporten is prima.
1 Men spreekt van chronisch oedeem als vocht in de weefsels langer dan 3 maanden aanwezig is, ongeacht de oorzaak. Bij lymfoedeem wordt het oedeem veroorzaakt doordat het lymfesysteem functioneel of anatomisch inadequaat is bij een normaal aanbod van vocht.
Hoe lang je die krijgt, ligt aan hoe erg je klachten zijn. Soms duurt deze beginfase een paar weken, soms een paar maanden. De behandelingen die je kunt krijgen, zijn zwachtelen, oefentherapie, soms kortdurend manuele lymfedrainage, en adviezen wat je zelf kunt doen bij lymfoedeem.
Hoe vaak komt het voor? Primair lymfoedeem komt voor bij 3 tot 5 op de 30.000 mensen.
Een van de oorzaken van lymfoedeem kan een ontsteking zijn (bijvoorbeeld een insectenbeet of een verstuiking), waardoor het lymfatisch systeem tijdelijk overbelast is geraakt. Men noemt dit dan een acuut lymfoedeem. Vermindert de ontsteking, dan neemt ook de weefselzwelling af.