Hele dagen achter het stuur zitten brengt mogelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten mee. Blootstelling aan stofdeeltjes en giftige stoffen die zich tijdens het rijden in de auto ophopen, vergroot het risico op trombose en infectie, en verandert het hartritme.
Invloed op je lichaam
Uit onderzoek van onder andere Christine Hoehner van de Washington University School of Medicine is gebleken dat mensen die lang in de auto zitten vaker een hoge bloeddruk, een grotere middelomtrek en een hogere BMI (Body Mass Index) hebben en daarnaast minder sporten.
Als uw auto te lang stilstaan, kunnen problemen kunnen ontstaan met de accu, banden, de remmen en de brandstof in de tank. Het is daarom zinvol om dit te voorkomen en ons advies op te volgen. Jos van der Drift van de ANWB.
Langdurig rijden op een slecht verlichte of onverlichte baan is heel vermoeiend, vooral wanneer men regelmatig verblind wordt door het tegemoetkomend verkeer. Indien u regelmatig een slaperig gevoel hebt tijdens het rijden, spreekt u hier best over met uw geneesheer.
Daarom neigt men veel eerder naar: 'Minder rijden betekent minder onderhoud'. Echter, is dit helaas niet het geval. Ook als uw auto veel stilstaat, zijn er onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage. Denk hierbij aan de accu.
Regelmatig rijden
Een auto heeft een aantal onderdelen die kwetsbaar zijn bij langdurige stilstand. Denk hierbij aan de accu, de banden, de remmen en de brandstof in de tank. Het is daarom verstandig om minimaal een keer per week de weg op te gaan. Een half uurtje is vaak al voldoende om problemen te voorkomen.
Motorvoertuigen mogen alleen op autowegen als zij minimaal 50 kilometer per uur kunnen en mogen rijden. Voor autosnelwegen is dit 60 kilometer per uur.
De ANWB komt met het antwoord op basis van onderzoek via de Veilig Rijden-app. Het verlossende antwoord is: mannen rijden veiliger dan vrouwen. Volgens de ANWB rijden momenteel 41.000 mensen rond met de speciale app van de organisatie. Samen hebben de gebruikers ruim 510 miljoen kilometer afgelegd.
Hoeveel kilometer een auto kan rijden is ook afhankelijk van het soort brandstof. Zo is de levensduur van een dieselmotor ongeveer 400.000 kilometer.De levensduur van een benzinemotor komt neer op ongeveer 300.000 kilometer.
Hoeveel kilometer kan een benzine auto rijden? Benzinemotoren gaan gemiddeld zo'n 300.000 km mee.Een diesel zal bijvoorbeeld zeker de 400.000 km kunnen halen en soms nog meer. Diesels werken namelijk met een hogere druk dan benzinemotoren, ze zijn hierdoor zwaarder en ook van betere kwaliteit.
Levensduur van een auto
Uit onderzoek van ACEA blijkt dat een auto in Nederland gemiddeld 10,6 jaar oud is. Ter vergelijking: in Luxemburg is de gemiddelde autoleeftijd slechts 6,4 jaar.
'Weinig kilometers' op de teller is 50.000 voor een auto van 2 à 3 jaar en 80.000 voor een auto van 4 à 5 jaar. Als je je auto maar af en toe gebruikt en minder dan 15.000 km per jaar aflegt, ga dan gerust voor een oudere auto met meer dan 100.000 km op de teller.
Allereerst stoten auto's CO2 uit, door verbranding van benzine en diesel. Dat draagt bij aan klimaatverandering. Verder stoten auto's luchtvervuilende stoffen uit, zoals fijnstof en stikstofdioxide; dat veroorzaakt schade aan onze gezondheid, de natuur en gebouwen.
Motorrijden is gezond voor je!
In de studie werden meer dan 50 motorrijders getest op hersenactiviteit en hormoonspiegels voor, tijdens en na het motorrijden, autorijden en rusten. Na een ritje van 20 minuten motorrijden resulteerde dit in een afname van 28% in biomarkers van stress.
Een motorfiets is goedkoper dan een auto in aanschaf, verzekering en brandstofkosten. Moto's zijn interessant voor woon-werkverkeer of professioneel gebruik omdat ze 100 procent fiscaal aftrekbaar zijn. Niet alleen de aankoop, maar ook het onderhoud en de accessoires.
Het risico, per afgelegde kilometer, om bij een verkeersongeval te overlijden, is 25 maal zo groot voor motorrijders als voor inzittenden van personenauto's; het risico om in het ziekenhuis te belanden 20 maal. Dat schrijft de SWOV in een nieuwe Factsheet over de veiligheid van motorrijders.
De maximale ononderbroken rijtijd mag niet langer zijn dan 4,5 uur. Na 4,5 uur rijtijd moet u een pauze nemen van 45 minuten. Deze 4,5 uur rijtijd mag ook worden opgeknipt in twee delen. De eerste pauze duurt dan minimaal 15 minuten.
Reizigerskilometers naar leeftijd. Gemiddeld legden mensen van 18 tot 65 jaar in 2021 de meeste kilometers af op een dag variërend tussen 30 en rond 33 kilometer per dag. Kinderen van 6 tot 12 jaar en mensen van 75 jaar of ouder legden met gemiddeld 14 á 15 kilometer per dag de minste kilometers af.
Wanneer is het niet meer toegestaan om auto te rijden? Wanneer je 17 jaar bent, mag je in Nederland autorijden.Eerst onder begeleiding, en vanaf je 18e helemaal zelfstandig. Je krijgt een rijbewijs (B) dat (meestal) 10 jaar geldig is, en mag dit normaal gesproken onbezorgd verlengen tot je 75 bent.
Mannen hebben een negatievere invloed op andere bestuurders volgens dit onderzoek: 73% tegenover 54% bij vrouwen. Daarnaast rijden mannen tussen de 18 en 24 jaar de meeste schade.
Op dinsdag heb je de grootste kans op het rijbewijs. Goed om te weten: het maakt uit op welke dag je afrijdt. De grootste kans om je rijbewijs te halen heb je als je het afrijden inplant op dinsdagmorgen om 08:55 uur.
Zelfs al zouden vrouwen net zo vaak autorijden als mannen, dan nog veroorzaken ze significant minder ongelukken. Vrouwen zijn veelal voorzichtiger en oplettender in het verkeer. Ze houden zich beter aan de verkeersregels en nemen geen onnodige risico's. Daarnaast zijn vrouwen rustiger.
Na meer dan een half jaar loop je bij vrijwel elke brandstof het risico op veroudering en dan kan er verontreiniging ontstaan in de tank, met wellicht motorstoringen als gevolg.
De modernere accu's zullen je waarschijnlijk geen problemen geven als je auto een maand of drie stilstaat. Toch is voorkomen beter dan genezen. Om je accu in leven te houden, kun je het aan een druppellader zetten.
Oefenen zonder begeleider (M18)
Minstens 3 maanden oefenen, we raden je graag aan langer te oefenen en goed voorbereid naar je praktijkexamen te gaan. Minimaal 20 uur rijles bij een erkende rijschool. Als de rijschool oordeelt dat je in staat bent om alleen verder te oefenen, krijg je een bekwaamheidsattest.