Trek het onderste ooglid naar beneden, kijk naar boven en van links naar rechts. De persoon die je helpt zou dan de lens moeten zien zitten. Lens onder bovenste ooglid: Trek het bovenste ooglid voorzichtig omhoog en kijk naar beneden, naar links en naar rechts. De lens zou dan zichtbaar moeten worden.
Maar wees gerust een lens kan eigenlijk niet achter het oog komen. Wel kan een lens ver achter in het oog komen, maar helemaal achter het oog zal de lens niet komen. Het komt best veel voor, de lens zit niet meer voor op het oog, maar dan is de vraag waar is de lens nu gebleven.
Het kan weleens voorkomen dat je een lens kwijt bent omdat deze niet meer op zijn plek zit. Toch zal een lens nooit helemaal achter het oog komen, omdat deze wordt tegengehouden door het bindvlies. Over je oogbol loopt namelijk een vlies naar achteren toe en weer terugloopt over de binnenkant van je oogleden.
Antwoord: Als je lensvloeistof hebt, doe dan een paar druppels in je oog om de lens losser te laten zitten. Een paar keer knipperen en de lens zal losser gaan zitten, zodat je deze makkelijker uit kan krijgen. Als dat toch niet lukt, ga dan naar de opticien om de lens er uit te laten halen.
Tijdens het slapen is er geen knipperbeweging die er voor zorgt dat zuurstof via het traanvocht tussen de contactlens en het hoornvlies getransporteerd wordt. Jouw hoornvlies krijgt dan onvoldoende zuurstof en dat is schadelijk voor jouw oog. Meestal zijn de ogen dan rood en pijnlijk bij het ontwaken.
Douchen met contactlenzen.
Het is beter om niet te douchen terwijl u uw contactlenzen draagt. Kraanwater, inclusief douchewater, kan vol zitten met niet zo vriendelijke organismen. Uw lenzen zijn in principe kleine sponsjes en kunnen water absorberen die bacteriën en schimmels bevatten.
Het maakt niet uit welk type lens je draagt, een dutje van bijvoorbeeld een uur is geen enkel probleem. Het enige dat zeer waarschijnlijk zal gebeuren is dat je ogen droger aanvoelen dan normaal wanneer je zonder lenzen wakker wordt. Dit is slechts tijdelijk. Een paar keer goed knipperen zal wonderen doen.
Gebruik de wijsvinger van uw niet-dominante hand om uw bovenste ooglid omhoog te trekken. Gebruik de middelvinger van uw dominante hand om uw onderste ooglid omlaag te trekken. Knijp de lens voorzichtig tussen de vingertoppen van uw wijsvinger en duim om hem omlaag uit uw oog te halen. Vouw of knijp niet onnodig hard.
Draag je al een tijdje lenzen, houd dan een maximale draagtijd van 12 uur aan. Wissel je het dragen van contactlenzen af met een bril, dan is het beter om de lenzen niet langer dan 8 uur per dag te dragen. Deze draagtijd wordt over het algemeen aangehouden voor zachte lenzen en harde lenzen.
Gebruik de wijsvinger en duim van je dominante hand om voorzichtig in de contactlens te knijpen. Knijp heel voorzichtig aan beide kanten van de contactlens om de lens van je oog weg te trekken. Zorg ervoor dat je niet direct in je oog knijpt.
U kunt last krijgen van jeuk, rode, droge of pijnlijke ogen. Dat komt meestal doordat de contactlenzen niet schoon zijn. Doe uw lenzen direct uit als uw klachten heeft. Draag een bril.
Als je je lenzen te lang draagt, kun je wazig gaan zien. Houd je lenzen dan ook nooit langer in dan aanbevolen en houd je aan de vervangingsfrequentie van je lenzen. De draagtijd per dag verschilt per contactlens. Hoe langer je de lenzen draagt, hoe groter de kans ze uitdrogen en wazig zicht veroorzaken.
Als er verschil is in sterkte tussen beide ogen, kan het zijn dat je wat minder scherp ziet. Maar het kan ook zijn dat je er weinig van merkt. Het beste is om even contact op te nemen met je plaatselijke opticien om even te overleggen en het zo nodig even te laten controleren.
Nee, dit mag absoluut niet! Helaas kom je op Internet wel eens tegen dat mensen dit toch doen of dat het zelfs geadviseerd wordt. Doe dit niet! Als je 2 lenzen over elkaar draagt verminderd dit sterk het zuurstof doorlaatbaarheidsgehalte waardoor je blijvende schade aan je ogen kunt oplopen.
Het belangrijkste verschil tussen maandelijkse en dagelijkse contactlenzen is de zorg die de lenzen nodig hebben. Maandlenzen moeten worden schoongemaakt en 's nachts goed worden bewaard in een lenshouder. Bij daglenzen moet je niets doen, ideaal voor mensen met een zeer drukke levensstijl.
Op je eerste dag is 4 uur meer dan genoeg. Bouw dit langzaam op met 2 uur extra per dag. Daarna beperk je je tot een maximale draagtijd van 12 uur. Draag je ze niet dagelijks, dan is het wijs om niet over de 8 uur te gaan en zet je voor de overige uren gewoon je bril op.
Je kan daglenzen maar één dag dragen, je kan ze niet meer dan één keer gebruiken. Zelfs al draag je jouw lenzen een dag maar een paar uur, moet je ze na dat gebruik nog steeds weggooien en de volgende dag een nieuw paar openen.
Draag jouw contactlenzen niet langer dan voorgeschreven. Vervang maandlenzen na één maand en daglenzen na één dag! Draag jouw contactlenzen niet gedurende 24u of tijdens het slapen. Enkel specifieke continue of extended-wear lenzen laten dit toe en zelfs dan mag dit enkel in overleg met de opticien of oogspecialist.
Een goede contactlens voelt prettig aan tijdens het dragen. Het zou zo moeten voelen dat je niet merkt dat je een lens draagt. Als je je lens wel duidelijk voelt zitten, zou je je af moeten vragen of je lenzen eigenlijk nog wel prettig zijn om te dragen. Iets waar je last van zou kunnen hebben is droge ogen.
Lenzenvloeistof houdbaarheid
Over het algemeen is lenzenvloeistof maximaal 3 maanden goed te gebruiken. Dit betekent dat de contactlenzenvloeistof 3 maanden lang een ontsmettende werking heeft. TIP! Om de lenzenvloeistof tijdig te vervangen kan je een herinnering in je agenda te zetten.
Wat kosten maandlenzen? De prijs van maandlenzen hangt af van het merk en het type lens. Bij Pearle vind je al maandlenzen vanaf €7,50 per maand. Dan betaal je dus slechts €45 per jaar, omdat je maar twaalf setjes nodig hebt.
Eigenlijk zijn de beste lenzen voor droge ogen juist de lenzen die een laag watergehalte hebben. Een van de meestvoorkomende lenzen zijn hydrofiele lenzen. Deze zachte lenzen hebben veel water nodig om hun vorm te behouden. Dit soort lenzen trekken zelfs water aan en absorberen water als je de lenzen draagt.
Je mag tijdens het zwemmen contactlenzen dragen. Alleen kun je de lenzen onder water verliezen en dan vind je ze meestal niet terug. Vooral zachte contactlenzen lopen het risico om in zwemwater besmet te raken met virussen, bacteriën of amoeben. Vooral besmetting door amoeben komt vaak voor.
Over het algemeen wordt zwemmen met lenzen afgeraden. De Amerikaanse Optometristen Vereniging (AOA) geeft zelfs als advies dat je naast zwemmen in de zee of zwembad ook je lenzen uit moet doen onder de douche. Naast de bacteriële infecties die je kunt oplopen, raak je lenzen ook gemakkelijk kwijt tijdens het zwemmen.