Het is zinvol om te testen op de aanwezigheid van parasieten bij chronische darmklachten, een opgezette buik, een wisselend ontlastingspatroon, buikpijn en vermoeidheid. Kinderen die buikpijn, diarree of verstopping hebben, zijn vaak besmet met parasieten.
Je kunt een uitgebreid parasieten onderzoek aanvragen bij Mijnlabtest. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de vijf meest voorkomende parasieten in Nederland (dientamoeba fragilis, blastocystis hominis, giardia lamblia, cryptosporidium spp., entamoeba histolytica).
Vaak verdwijnt de parasiet vanzelf uit het lichaam. Het is niet altijd te voorkomen dat iemand besmet raakt. Wel is belangrijk om op het volgende te letten: Was regelmatig uw handen met water en zeep.
Darmparasieten nemen voedsel en bacterien uit de darm op, binden zich aan het slijmvlies en kunnen chronische ontstekingsreacties veroorzaken waardoor de buik zich opzet. Dikke darmparasieten kunnen zowel diarree als obstipatie geven. Ook allerlei andere klachten als vermoeidheid kunnen door parasieten ontstaan.
Symptomen van giardia herkennen
De meest voorkomende klacht is diarree en met name wisselende ontlasting, van waterdun tot 'koeienvlaai' en af en toe vast, waar ook veel slijm en bloed bij kan zitten. Tevens kan een hond braken of misselijk zijn en daardoor veel minder eetlust hebben.
Dunne, brijige ontlasting – oftewel vetdiarree, te herkennen aan de remsporen in het toilet – betekent dat het voedsel te kort in uw lichaam is geweest om voedingsstoffen goed te kunnen opnemen. “Dat kan duiden op een parasiet of een bepaalde overgevoeligheid, zoals glutenintolerantie”, aldus Gottenbos.
Als de parasiet in een nieuwe gastheer komt, heeft de gastheer daar nauwelijks klachten van. Slechts 10-20% van de mensen die voor het eerst geïnfecteerd raken, kan het 'voelen'. “De voornaamste klacht is opgezwollen lymfeklieren in de nek.
Diarree veroorzaakt door deze verwekkers is meestal over binnen een week. Parasitaire infecties komen minder vaak voor.
Klachten / symptomen darmkanker
Vaak is het bloed niet met het blote oog te zien. Vooral wanneer de tumor aan het begin van de dikke darm zit, is dit moeilijk. De ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is de ontlasting juist helderrood van kleur.
Bloed of slijm in de ontlasting
Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts.
Vaak is alleen zekerheid te verkrijgen door het aantonen van de parasiet in bloed, feces, urine of beenmerg. Deze parasitologische diagnostiek vereist een zekere mate van expertise en moet meestal in een laboratorium uitgevoerd worden.
Soms ziet u stukjes lintworm in uw poep, ondergoed of beddengoed. Het zijn platte witte of lichtgele rechthoekige stukjes, 1 tot 2 centimeter lang. Als ze indrogen zien ze eruit als rijstkorrels. Zelden geeft de lintworm ook jeuk bij de anus, buikpijn, diarree of afvallen.
Klachten darmontsteking
Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.
Een deel van de patiënten heeft helemaal geen klachten terwijl anderen (milde) diarree krijgen. Deze diarree kan lang aanhouden. Daarnaast hebben patiënten veel last van gasvorming, misselijkheid, buikkrampen en een vettige, stinkende ontlasting.
Iemand is besmettelijk zolang de parasiet in de darm voorkomt. Iemand die giardiasis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de parasiet op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklik zitten. Hierdoor kan de parasiet via de handen in de mond terechtkomen.
De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig. Dieren kunnen afvallen.
Daarnaast kan er in sommige gevallen bloed bij de diarree zitten of kan de ontlasting slijmerig en stinkend zijn. Verder zijn braken, gewichtsverlies en een verminderde eetlust symptomen van Giardia. Deze klachten kunnen maandenlang aanhouden, wanneer een infectie niet wordt behandeld.
Een parasiet is een heterotroof organisme of een virus, dat zich ten koste van een ander organisme waarmee het samenleeft (de gastheer) in stand houdt en vermenigvuldigt. De schade aan de gastheer is niet zo groot dat deze aan de relatie ten onder gaat. Als dat wel het geval is dan wordt gesproken van een parasitoïde.
Aanhoudende pijn, krampen of een opgeblazen gevoel in de buik. Loze aandrang. Aanhoudende vermoeidheid. Het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.
Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en zullen ook altijd goedaardig blijven. Poliepen kunnen echter onrustige cellen bevatten en op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: dikkedarmkanker. Deze poliepen worden ook wel adenomen of adenomateuze poliepen genoemd.
Ontkleurde of witgele poep (ontlasting) kan wijzen op een verstopping van de galwegen. Als je ontlasting deze kleur heeft is het advies om naar de huisarts te gaan. Gele of groenige kleur in je poep (ontlasting) kan komen door het eten van groene bladgroente, zoals spinazie of boerenkool.