1 Doe geen onderbroek aan onder een wielrenbroek
Een onderbroek gaat schuiven, wordt klam en je kan op de naden zitten. Allemaal redenen waardoor je ernstige huidproblemen kan krijgen. Denk aan schuurplekken, abcessen en andere ongemakken.
Voorstanders van het dragen van een onderbroek onder een fietsbroek noemen hygiëne als het belangrijkste voordeel. Draag je ondergoed – mits deze niet van katoen is – dan is dit een stuk frisser dan wanneer je geen ondergoed draagt. Vooral als je een fietsbroek met zeem draagt, kan het nogal onhygiënisch worden.
Een korte broek en kort wielershirt is voldoende. Je kunt er nog voor kiezen om er een dun zweetshirt onder te doen wat voor verkoeling zorgt maar dit is niet persé nodig. Verder trek je korte fietssokken aan, handschoentjes met korte vingers voor grip met zweethanden en natuurlijk je helm.
Een wielerbroek draag je zonder onderbroek eronder, anders gaat zijn werking verloren. Was je fietsbroek zo snel mogelijk na elk gebruik. Zweet is niet goed voor de zeem. Gebruik geen wasverzachter, want dat vermindert de vochtregulerende werking van sportkleding.
Zadelpijn is eigenlijk niets anders dan een teken dat de druk op je zitvlak te hoog is. Pijn verminderen betekent druk verminderen. De meest efficiënte manier is afvallen. Dat heeft vrij snel effect omdat de extra kilo's zich meestal bij de buik of heupen ophopen.
Onderbroek onder je fietsbroek
Op de fiets draag je dus een speciale fietsbroek. In de broek zit een soort kussentje dat ''zeem'' wordt genoemd. Het verschil tussen een fietsbroek en een normale broek is de stof. Een normale broek is gemaakt van katoen en een fietsbroek van lycra.
Zuurstof. Door vaker te fietsen kom je vaker buiten en krijg je meer frisse lucht. Niet alleen goed voor je luchtwegen, maar ook voor je hersenen, bloeddruk en hartslag. Dat effect wordt groter wanneer je kiest voor wegen en fietspaden die niet direct naast de snelweg liggen.
10-15 graden:
Mijn bovenlijf heeft voldoende aan een thermo met lange mouwen en een dun fietsjack of een dunne thermo met een wat dikker jack. Je kunt ook kiezen voor een fietsshirt met armstukken en daarover heen een jasje met lange mouwen. Zorg er in ieder geval voor dat je een thermo als basis draagt.
Je kunt namelijk met de juiste kleding best prima fietsen in de winter als het koud is, met goede LED fietsverlichting, overschoenen, lange warme fietsbroek en de beste helmmuts en fijne warme winter handschoenen. Liever ga je fietsen in de zomer maar zo is de kou goed te doorstaan.
Ben je op zoek naar de beste fietsonderbroek voor dames? Dan kun je niet om deze variant van Rogelli heen. Deze fietsonderbroek zit heerlijk, is van een prima kwaliteit en is ook nog betaalbaar. Rogelli heeft voor een strakke fietsonderbroek gekozen.
18-25 graden
Boven de 18 graden kies je een shirt met korte mouwen met daaronder een extra laagje, een zweetdoorlatend ondershirt bijvoorbeeld. Zo'n shirt voert het zweet af en houd je verder niet warm. Wanneer je toch twijfelt of al vroeg weggaat, dan kunnen armstukken het net wat aangenamer maken.
Bij een goede kwaliteit zeem kan het zweet goed afgevoerd worden. Ook moet een zeem goed aansluiten op het lichaam en de zeem en broek mogen zeker niet schuren. Een goede zeem kan voorkomen dat je last hebt van zadelpijn. Een zeem ziet er voor mannen anders uit dan voor vrouwen.
De fietsbroek moet overal goed aansluiten, maar niet knellen. Wanneer de fietsbroek te ruim is kan de zeem gaan schuiven en de stof gaan schuren. De bretels mogen een klein beetje te strak zitten als je rechtop staat, maar als je in de fietshouding staat of zit moeten ze strak maar comfortabel aansluiten.
Wat is een goede fietsonderbroek? Een goede fietsonderbroek heeft een zeem en is gemaakt van ademend materiaal. De reden dat veel mensen last van zadelpijn hebben is omdat ze tijdens het maken van langere fietsritten hun normale onderbroek dragen.
Deze witte smeerbare cream die je aan de binnenkant van je fietsbroek op de zeem smeert beschermt je zitvlak het beste tegen schuren en irritaties. Je huid blijft soepel en voelt minder branderig aan.
Twijfelweer met kleding bij het fietsen
Kies buiten een plek waar je ook kunt zien hoe hard te waait en uit welke richting. 14 graden zonder wind en met zon kan prima zijn voor een korte fietsbroek en bij 19 graden met een koude noordooster wind zonder zon is een lange fietsbroek vaak beter.
De oorzaken
De belangrijkste factor is de hogere luchtweerstand, die veroorzaakt wordt door de hogere luchtdichtheid in de winter. Bij lagere temperatuur hebben de luchtmoleculen een lagere gemiddelde snelheid en botsen dus minder hard tegen hun omgeving.
Een gewoon katoenen shirt neemt het zweet op waardoor je snel afkoelt. Maar een thermoshirt zorgt ervoor dat het zweet weg kan en houdt tegelijk je lichaamswarmte vast. Speciale thermoshirts zijn in in verschillende gradaties en prijzen.
De simpelste manier om droog te blijven op de fiets is een poncho. Deze beschermt op een betrouwbare manier het bovenlichaam en een deel van de benen tegen de regen. Het voordeel van een poncho is dat hij snel over je gewone kleding aan te trekken is, zonder dat je bewegingsvrijheid opoffert.
Tip 1: Vermijd kou met een warme koerspet, sjaal of muts
Vocht en wind zorgen ervoor dat je hoofd snel afkoelt. Daarom is het verstandig om met een sjaal en/of hoofddeksel te fiesen. Met een goede koerspet, sjaal of helmmuts houd je je hoofd en nek niet alleen warm, maar ook nog eens droog.
Andere fietsdisciplines. De winter leent zich bij uitstek voor andere fietsdisciplines, zoals veldrijden, baanwielrennen of strandracen. Deze wedstrijden zijn vaak kort en intensief. Ideaal als je fit wilt blijven maar niet uren op de fiets door de kou wil rijden.
Je draagt de onderbroek met zeem gewoon zonder je reguliere ondergoed. Je gaat dus gewoon met je blote bips op de zeem zitten. Er overheen kun je alles dragen wat je zelf maar fijn vindt zitten. Je outdoorbroek of misschien met een short of spijkerbroek.
Fietsbroeken met bretels worden ook wel 'bibshorts' genoemd. Een korte fietsbroek met bretels zakt minder gemakkelijk af en voorkomt dat de zeem gaat irriteren of verschuiven. De meeste fietsers kiezen een fietsbroek met bretels boven een fietsbroek zonder bretels.
Met een mountainbike broek heb je minder kans op schuren en pijn omdat de pad of het zeem in de broek het zadel comfortabeler laat aanvoelen. Vergeet niet dat een lycra fietsbroek, ongeacht de afstand, gedragen moet worden tegen de huid, zonder ondergoed.