Loze leidingen lopen vanuit de meterkast naar verschillende punten in huis. Ze zijn afgedekt met een plaatje (zoals te zien naast dit stopcontact). Door van hieruit met een trekveer een kabel te trekken naar de meterkast weet je zeker dat deze daar uit komt.
Het grootste deel van de waterleidingen zit onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in of naar uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de donkerblauwe-grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt.
Loze leidingen zijn lege buizen die door de muren van een woning lopen. Vaak begint zo'n buis in de meterkast en loopt hij van daar naar andere ruimtes in huis. Waarom? Door een loze leiding kun je (op een later moment) kabels trekken naar andere plekken in huis.
Denk aan glasvezel- of telefoonkabels en waterleidingen. Als u wilt weten of dit zo is, dan kunt u een zogenoemde Klic-melding doen bij het Kadaster. U ontvangt dan via het Kadaster informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek, voor zover bekend.
LET OP: Trek niet meer dan twee kabels door een loze leiding. Zet niet teveel kracht op de trekveer. Werk zorgvuldig en neem de tijd.
De meeste mensen gebruiken de loze leidingen voor het doortrekken van internet-kabels, telefonie-kabels, tv-kabels en voor extra stroompunten. Waar je de leidingen naartoe wil laten lopen, hangt af van de functie van de kamer (bv. een werkkamer of een kinderkamer).
Deze loze leidingen zijn vaak voorzien van een zogenaamde trekdraad of contactdraad. Deze draad kun je gebruiken om een kabel te trekken als de afstand van de meterkast tot de ruimte waar de kabel naartoe moet niet te groot is. Als de afstand te groot is, kun je beter een trekveer gebruiken om de UTP kabel te trekken.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Waar lopen leidingen? Gas, water en elektriciteit worden via leidingen de woning binnengebracht. De leidingen zijn soms goed zichtbaar, maar ze lopen ook achter of in de muur en onder of in de vloer te vinden. Ook in het plafond zijn leidingen aanwezig.
CAI/COAX heeft u nodig als U TV kijkt via de kabel of via de satelliet. In oude woningen zit vaak de CAI aansluiting als standaard aansluiting in de woonkamer, dus dit is via de COAX kabel. (bovenstaande foto is een CAI aansluiting).
Specialist Elektra
Buis door het gat steken todat je de muur raakt en dan een 3 cm terug halen. Een stukje draad in de buis drukken ( stukje papier aan het einde). Aan de andere kant een stofzuiger op het gat zetten en de draad invoeren totdat de draad word meegezogen door de stofzuiger en klaar ben je.
Schrijf uw gaten af met een groot kruis met vaste maat , kap uw muur open , controleer uw snijpunten , indien ok , terug dichtplamuren en als t droog is : boren zoals in een gewone muur. Alleen zo ben je zeker dat je niet in de leiding zit én dat uw spiegel goed vast hangt.
Met een speciale leidingzoeker kun je de muur controleren op de aanwezigheid van buizen. Het apparaat maakt geen onderscheid tussen het type buizen en kan zelfs stalen constructies oppikken. Als de muur gewapend is zal de zoeker dus constant af gaan en is het lastig te bepalen waar de waterleiding nou eigenlijk zit.
Boor nooit recht boven een stopcontact. Daar loopt de leiding. Gaspijpen lopen vaak ook horizontaal.
Er is een maximum aan het aantal draden door één buis. 16 mm (5/8 inch) schuifbuis mag maximaal 3 x 2,5 mm2 + 2 x 1,5 mm2 VD of 2 x 2,5 mm2 + 3 x 1,5 mm2 VD bevatten. Voor 16 mm flexibele buis echter 1 stuks 1,5 mm2 VD minder.
Door een 16mm buis wordt dit vaak lastig tot onmogelijk trekken. Wij hebben hiervoor ook oplossingen. Dit zijn UTP CAT6 kabel die niet afgeschermd ( shielded ) zijn. deze hebben een kleinere doorsnede, zodat Coax en UTP door 1 buis kunnen van 16mm.
15 meter is geen probleem voor een utp-kabel, gewoon leggen.
Op de ouderwetse manier gaat u de bekabeling doortrekken via de muur, het plafond om ze boven te krijgen of onder de vloer. Vaak worden de coax en utp kabels langs de plinten gelegd, zodat het niet te veel opvalt. Eenmaal boven of in een andere kamer, zorgt u voor het aanleggen en kunt u genieten van TV en internet.
UTP staat voor 'Unshielded Twisted Pair'. Het is een netwerkkabel die bestaat uit 8 aders, opgedeeld in duo's (met de kleuren blauw, groen, oranje en bruin). Er zijn nog andere kabels om data te transfereren, zoals een Coax- of glasvezelkabel, maar UTP wordt doorgaans gebruikt voor internetverbindingen.
Binnenshuis wordt de gele elektrabuis gebruikt voor zowel inbouw als opbouw. De gele elektrabuis wordt ook wel pvc-pijp of installatiebuis genoemd. Voor buiten wordt veelal de grijze elektrabuis gebruikt deze is namelijk slagvast.
In een flexbuis (flexibele buis) mogen minder draden worden getrokken dan in een gladde (normale) buis. Ook maakt het uit of je een 16mm (5/8) buis gebruikt of een 19mm (3/4) buis gebruikt. 4 draden 1,5mm2 en 3 draden 2,5mm2. In een 19mm gladde buis mogen maximaal 5 draden 2,5mm2, dit geldt ook voor een flexbuis.
De beste trekveer is naar onze mening – en dat kunnen wij stellen op basis van jarenlange eigen ervaring – een kunststof trekveer. Daarbij hebben wij veel gebruik gemaakt van het merk RUNPO. Dit is een professioneel merk uit Duitsland dat al jarenlang wordt gebruikt door elektriciens wereldwijd.