Wat is creatief gedrag? Mensen die open staan voor nieuwe perspectieven en ervaringen, bewust op zoek gaan naar tegengestelde ideeën, mensen die lef hebben en risico's durven te nemen. Maar ook samenwerken met anderen om zo tot nieuwe ideeën te komen.
Creativiteit bestaat uit twee onderdelen. Je idee moet in eerste instantie nieuw zijn. Je bedenkt dus iets wat er nog nooit is geweest. Daarnaast moet het idee toepasbaar zijn, zoals een niet eerder bedachte oplossing voor een probleem.
Valkuil: chaos
Als je doorschiet in je kwaliteit kom je in je valkuil terecht. Het is het teveel van het goede. In het voorbeeld is de vervorming van creativiteit de valkuil: chaos. Dan schiet je met al je creatieve ideeën door in chaos.
Er zijn meerdere vormen van creativiteit, vijf om precies te zijn: individuele creativiteit, groepscreativiteit, persoonlijke creativiteit, historische creativiteit en commerciële creativiteit.
inventief (bn) : creatief, fantasierijk, ingenieus, origineel, scheppend, vernuftig, vindingrijk. artistiek (bn) : creatief, kunstig, kunstvol, kunstzinnig, muzisch.
Bij creativiteit werk je naar een resultaat toe, je bent altijd iets aan het dóen. Creatief ben je als je actief en bewust iets origineels maakt. Iedereen heeft dat wel op een bepaald gebied: wiskunde, techniek, schrijven, muziek, zakendoen of het maken van een nieuwe pastasaus, maakt niet uit wat.
Wat is creatief bezig zijn? Volgens de van Dale is creativiteit het vermogen om iets nieuws te scheppen. Een individu of een groep toont creativiteit door iets nieuws te maken of een originele oplossing voor een probleem te ontdekken.
Creativiteit wordt gekenmerkt door vrijheid van denken, een niet te volgen logica, onverwacht, willekeurigheid, geestdrift. Bij structuur denk ik aan processen, kaders, wetmatigheden, logica en controle. Dit zijn tegengestelde krachten.
Creatief denken is een geheel van denkattitudes, denkvaardigheden, denktechnieken en denkprocessen die de kans op patroondoorbreking - het leggen van nieuwe verbindingen - vergroot. Iedereen kan creatief denken; je kunt het aanleren en ontwikkelen. Door te oefenen wordt je beter.
Creativiteit geeft waarde aan de mens. Creativiteit is een intellectuele bron. Een creatief persoon is flexibel, levendig een creëert nieuwe mogelijkheden. “Creativiteit kun je leren zoals leren lezen.”
Waardevolle ideeën ontstaan vaak wanneer we nieuwe indrukken krijgen. Veel mensen hebben de ervaring dat ze tijdens vakanties op hun goede ideeën kwamen. Een nieuw idee is vaak een inzicht dat ontstaat doordat we twee zaken, die ogenschijnlijk niet met elkaar verband houden, ineens wel verbinden.
Door je creatiever op te stellen, omarm je een actieve en open houding. Je vangt de inspiratie uit de wereld om je heen op, en bent je bewuster van al je zintuigen. Deze voeden de gedachten en vormen creatieve ideeën. Vaak maakt dit je productiever omdat je meer open staan om oplossingen te zoeken.
Creativiteit is het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en/of te creëren. Door creatief denken kun je originele oplossingen en vernieuwende werkwijzen uitdenken. Creativiteit kan betrekking hebben op het denken of op het doen.
Wanneer je te maken hebt met veel stress of een burn-out, kan dit een negatieve invloed hebben op jouw creativiteit. Het kost namelijk veel denkvermogen om iets te kunnen creëren. Je moet creatief kunnen nadenken, maar wanneer je gestrest bent, kan dit extra moeilijk zijn.
Onderzoek wijst uit dat iedereen creatief kan zijn. Het is iets wat je kunt leren. En de beste manier om je creativiteit te beoefenen, is vanuit een positieve, ontspannen mindset. Veel mensen denken dat je moet kunnen creëren – een creatieve hobby of artistiek beroep moet hebben – om creatief te kunnen zijn.
Creativiteit is aangeboren én aangeleerd. Je kan het zien als een sport. Een bal trappen kan vrijwel iedereen, maar de een is een natuurtalent en de andere moet hard trainen om op hetzelfde niveau te komen.
wat is een kernkwadrant? Een kernkwadrant bestaat uit je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie. Met dit model krijg je inzicht in je sterke punten, waar je je in wilt ontwikkelen en wat je tegenhoudt. Zo krijg je meer inzicht in jezelf en zie je hoe je kunt groeien.