Het is nooit aangetoond dat het veel dragen van een hoed of petje invloed heeft op kaalheid. Wel kan een hoofddeksel dat heel strak zit je haar beschadigen, maar je wordt er dus niet sneller kaal door.
Waar je niet kaal van wordt, is door een hoed of pet te dragen. Als je een hoofddeksel draagt dat heel erg strak zit, kan het je haar wel beschadigen. Dan kan het plaatselijk afbreken. Maar haaruitval is dat niet.
Bij kaal worden zijn de haarzakjes overgevoelig voor mannelijke hormonen. Het gaat dan vooral om testosteron. Mannen én vrouwen hebben deze hormonen. Doordat de haarzakjes overgevoelig zijn voor mannelijke hormonen verdwijnen de haarzakjes uiteindelijk.
Je wordt niet kaal van gel. Aan de andere kant zijn er de verhalen dat gel slecht voor je haar zou zijn. Vooral de alcohol in het goedje krijgt vaak de schuld van bijvoorbeeld haaruitval. Ook hiervoor is geen goed bewijs.
Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval groeit het haar na een bepaalde periode weer terug. De meeste vormen van haarverlies kunnen alleen niet zomaar worden genezen. Er zijn wel verschillende behandelingen die haaruitval in veel gevallen kunnen vertragen of mogelijk zelfs kunnen stoppen.
Zorg ervoor dat je borstels en stijl- en krultangen geregeld schoonmaakt, omdat ze al snel vol gaan zitten met bacteriën en overblijfselen uit je haar. Het beste? Je haren iedere keer meteen uit je borstel(s) halen en één keer per maand alles eens een goede schoonmaakbeurt geven met babyshampoo.
De oorzaak van haaruitval ligt aan de combinatie van shampoo en de conditie van de hoofdhuid. Heeft u bijvoorbeeld een droge hoofdhuid en gebruikt u shampoo voor een ander huidtype? Dan kunnen de haarzakjes door deze shampoo kapotgaan of verstikken. En dit leidt weer tot haarverlies.
Hoewel sommige van bovenstaande dingen lastig zijn om te vermijden, doen veel mannen daarnaast dingen die ronduit slecht zijn voor het haar. Denk aan te heet douchen, een verkeerde shampoo (die slecht hydrateert), te vaak wassen, te hard met een handdoek het haar afdrogen en te vaak föhnen.
Is gel slecht voor je haar: veel gestelde vragen
Als je elke dag haargel gebruikt, moet je deze elke nacht afwassen om de vettigheid en productresten te verwijderen. Maar het is niet gezond om je haar elke dag met shampoo te wassen, omdat het je haar kan uitdrogen. Gebruik dus niet dagelijks haargel op je haar.
Het wordt geschat dat ongeveer 50% van de vrouwen en 65% van de mannen van alle leeftijdsgroepen wereldwijd haarverlies ervaart. Bijna tweederde van de mannen ervaart haarverlies vóór de leeftijd van 35 jaar. 85% van de mannen ervaart dunner wordend haar en haarverlies vanaf de leeftijd van 40 jaar.
Omdat elke haar 3 tot 5 jaar groeit, zou je verwachten dat kaalheid pas vanaf het zestigste jaar gaat optreden. In theorie zou een volle haardos zelfs tot de leeftijd van honderd jaar mogelijk moeten zijn.
De meeste vrouwen raden mannen aan trots te zijn op het kaal zijn, maar, ook begeleiden de kale look met een mooie baard en een fit lichaam. Vrouwen vinden dit een geweldige manier om de mannelijke en stoere kant van een man te benadrukken en een uiterst aantrekkelijke en charmante uitstraling te creëren.
Want een pet is niet alleen een accessoire. Uiteraard is de pet ontworpen met een functionele functie, dat is namelijk je ogen beschermen van de zon. Hoppa die pet op en je bent klaar voor de dag. Wat wij soms vergeten is dat de hoofdhuid ook kan verbranden, met een pet bescherm je dit gebied ook.
In principe voldoet zelfs de geknoopte zakdoek, maar een pet met klep houdt de zon ook uit je ogen. Of draag indien mogelijk hoofdbedekking die ook de nek beschermt. Hoe breder de rand van de hoed, hoe meer schaduw in je gezicht en nek zal vallen en hoe beter de bescherming is.
Om haaruitval te stoppen kun je een lotion, een shampoo of een complete behandeling gebruiken. Onze absolute toppen om haartuitval te stabiliseren en haargroei te stimuleren is Minoxidil van Linn Pharma. Je kunt er hier alles over lezen: Minoxidil. Als het om gebruiksgemak, gezondheid en resultaat gaat, is Revivogen.
Probeer om de twee of drie dagen je haar te wassen en gebruik dan een klein beetje shampoo. Gebruik ook wekelijks een goede conditioner zodat je haar genoeg voeding krijgt om zichzelf te herstellen.
We raden voor krullend en golvend haar aan om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Voor mensen met kroeshaar is een keer per week voldoende. Goed om te weten: wanneer je kroeshaar hebt, is het gebruik van conditioner net zo belangrijk als shampoo. Houd je haar soepel en zacht met een goede conditioner.
Belangrijk bij het wassen van je haar
Was je haar maximaal drie keer per week grondig.
Kan ik mijn haarlijn terug laten groeien? Haaruitval die niet veroorzaakt wordt door erfelijke kaalheid, kan tijdelijk van aard zijn. Dat betekent dat een terugtrekkende haarlijn terug kan groeien als de veroorzakende factor van het haarverlies wordt weggenomen.
Bij veel oorzaken is de haaruitval tijdelijk. De haren groeien dus na een tijdje weer terug. Het is dan niet noodzakelijk om precies te weten waardoor het kwam. bijvoorbeeld door een verhuizing, een huwelijk, de geboorte van een kind of een operatie.
Merk je een verlies in haarvolume of in de dikte van de afzonderlijke haren op, dan kan het zijn dat je vroege symptomen van kaalheid ervaart. Het dunner worden kan langzaam of snel optreden, afhankelijk van het individu. Kale vlekken. Bij mannen treedt haaruitval soms vleksgewijs op.
Pillen voor dikker haar bestaan helaas niet; vitamines, mineralen en collageen kunnen er niet voor zorgen dat de structuur van het haar daadwerkelijk verandert. Wél kan ons collageen supplement ervoor zorgen dat het haar gezonder wordt, de haarzakjes weer gezond worden en de haren veel minder uitvallen.
Als je haar niet langer wordt kan dat meerdere redenen hebben, zoals: je haar breekt af, je hebt je maximale haarlengte behaald, je haar groeit langzaam, je knipt te vaak of je haar valt uit. Het is belangrijk om erachter te komen welke van de vijf precies het probleem is.
Wil je je haar laten groeien, dan hangt het van de conditie van je haar af hoe vaak je je gespleten haarpunten moet laten knippen. Heb je van nature gevoelig en broos haar, dan zul je wat vaker moeten gaan, bijvoorbeeld om de 8 weken. Heb je echter sterk haar dan kun je om de 10 weken terugkomen.