Gemiddeld duurt het 16 uur na een maaltijd voordat echt alle glucose en glycogeen op is. De vetverbranding begint na 12 uur. Let op, deze logica "vetverbranding begint als de suiker op is" gaat niet altijd en niet voor iedereen op. De lever is in staat om eiwitten (proteïnen) om te zetten in glycogeen.
Je lichaam zal in eerste instantie, zoals eerder benoemt, de opgeslagen glucose in de spieren moeten verbruiken om in de vetverbranding te komen. Dit duurt 15 tot 20 minuten als je tussendoor niks eet of drinkt waar calorieën in zitten.
het positieve effect van vasten op je stofwisseling
Pas als we ruim 16 tot 18 uur niets eten schakelt ons lichaam over op het verbranden van vet. Dat wil zeggen dat wanneer je na acht uur 's avonds niets meer eet je vetverbranding pas de volgende dag rond lunchtijd begint.
Om snel vet te verbranden is het namelijk belangrijk dat je beweegt op de juiste intensiteit. Voor vetverbranding is namelijk altijd zuurstof nodig. Indien je erg intensief sport zal je lichaam overschakelen op anaerobe verbranding van suikers.
Voor zowel een man als een vrouw geldt hierbij dus dat tussen de 400 en 500 kcal (20% van 2000 en 2500, respectievelijk) verantwoord is. Een simpele rekensom brengt ons dus op het antwoord dat 1 kg lichaamsvet verbranden ongeveer 15 dagen duurt* (7800/500 = 15).
U bent niet gemotiveerd. Om buikvet te verliezen moet u een caloriearm en vezelrijk dieet combineren met cardio-en spieroefeningen. Als u echter voldoende gemotiveerd bent zal zelfs genetische aanleg u er niet van kunnen weerhouden het ongewenste vet weg te krijgen.
Vetten verbrand je tijdens loopjes in de zogenaamde LSD-zone (long slow distance). Je loopt tijdens die trainingen op 70 tot 75 procent van je maximale hartslag (lees hier hoe je die maximale hartslagwaarde vindt). Maar weet wel dat je vetverbranding pas na een halfuurtje op volle toeren begint te draaien.
Je huidige vetmassa is 14 kg (20 % van 70). Je vetvrije massa is dus 70 - 14 is 56 kg. Die 56 kg moet dan 85 (100 – 15) procent van het lichaamsgewicht worden. Dus 1 procent is 0,66 kg (56 gedeeld door 85).
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Mannen die afvallen vallen ook eerst af aan de armen en benen. En vallen ook sneller af aan de bovenbenen en de heupen dan vrouwen. Het vet dat bij mannen als laatste verdwijnt, is het zichtbare onderhuidse buikvet.
Tip #1: Eet dit als ontbijt
Een koolhydraatarm, eiwitrijk ontbijt is echter een betere keuze wanneer je buikvet wilt verbranden. Een eiwitrijk ontbijt zorgt er namelijk voor dat je je langer verzadigd voelt. Je hongergevoel wordt langer en sterker onderdrukt, waardoor je minder eet tijdens de volgende maaltijd (30).
Doe cardiotraining! Alle sporten en oefeningen die je hartslag verhogen zijn goed voor vetverbranding. Hardlopen, crosstrainen, hometrainen en fietsen zijn prima oefeningen. Door een half uur tot een uur aan cardio te doen, verbrand je zeker buikvet.
Wel weten we dat een slanker lichaam minder calorieën nodig heeft. Het kost bijvoorbeeld minder energie om je lichaam warm te houden en in beweging te krijgen. Zodra je je streefgewicht nadert, heeft je lichaam dus ook minder voedsel nodig om in balans te blijven. Hierdoor gaat het gewichtsverlies langzamer.
Harley Pasternak legt uit hoe het zit: je verbrandt met hardlopen of een intense work-out misschien wel meer calorieën, maar die komen allemaal uit niet-vet-zones. En wandelen is een low intensity work-out waarmee je rechtstreeks je vetzones verbrandt en daarmee is het de beste sport voor vet verbranden.
“Zweten is een passief proces, het kost weinig energie. En daarom zul je niet veel extra calorieën verbranden.” “Bovendien is zweet geen vet, maar simpelweg water”, vertelt fitnessexpert Karen Austin in Women's Health.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Bananen zijn dikmakers: fabel
“Veel mensen laten de banaan links liggen omdat hij een suikerbom zou zijn, een dikmaker. Onterecht”, stelt Eric De Maerteleire. “Een gemiddelde banaan bevat ongeveer 130 kcal.