Om erachter te komen welke sterkte je hebt, moet je een oogmeting laten doen. Een oogmeting kan je laten uitvoeren door een opticien bij je in de buurt. Wanneer je dat al eens hebt gedaan kan het zijn dat je een brilrecept hebt meegekregen waar je je sterkte en alle andere gegevens voor je bril op kunt vinden.
Het normale oog (zonder brekingsafwijking)
Hoe groter het aantal dioptrieën, hoe sterker de lens. De brekingssterkte van het hoornvlies is ongeveer 40-45 dioptrieën, die van de lens is ongeveer 20-22 dioptrieën.
Mensen met een sterkte van -0.25 kunnen al verschillende klachten ervaren waardoor het dragen van een bril wel degelijk aan te raden is. En dat terwijl iemand met een hogere sterkte juist weer weinig last kan hebben. Toch is het bij wazig zicht wel echt handig om een oogmeting te laten doen.
Sferische waarde (Sf. of sterkte S).: dit geeft de sterkte van het brillenglas aan dat voorgeschreven wordt om bij- of verziendheid te corrigeren. Wanneer het cijfer bij de “S” een minteken heeft (–), bent u bijziend; wanneer het een plusteken heeft (+), bent u verziend.
Een bril met min-sterkte is een bril voor veraf: voor mensen met bijziendheid. Een bril met plus-sterkte is een bril voor dichtbij: voor mensen met verziendheid.
Bijziendheid uitgelegd
Als u bijziend bent ziet u dichtbij goed, terwijl u veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat uw oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar u naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór.
Om de gezondheid van de ogen te controleren wordt een korte analyse uitgevoerd. Bij ernstige oogproblemen zal een opticien je doorverwijzen naar de oogarts. De oogmeting wordt gedaan door middel van apparatuur en enkele schermen met letters en cijfers. De opticien bepaalt vervolgens je oogsterkte.
Bij een cylindersterkte heb je een glas wat in een bepaalde richting anders van kromming is dan in de tegenovergestelde richting, en dus ook een andere sterkte. Het verschil tussen de twee sterktes is de cilinder.
Op het brilrecept staan alle waarden die u nodig heeft voor het laten vervaardigen van een bril of zonnebril op sterkte. Bij voorkeur heeft u het brilrecept altijd in uw portemonnee.
De meest bekende én voorkomende oogafwijkingen zijn verziendheid en bijziendheid. Bij verziendheid zie je op afstand goed, maar is van dichtbij alles wazig. Deze oogafwijking wordt gecorrigeerd met een plus-sterkte. Bij bijziendheid is het beeld op korte afstand wel scherp, maar zie je in de verte niet goed.
Een zuivere cylinder heeft geen brekend vermogen (= 0) in de ene richting (meridiaan) maar wel een brekend vermogen in de richting loodrecht erop. Men kan het voorvlak van een normaal hoornvlies voorstellen als zijnde een deel van een mooie ronde voetbal; hierbij is de breking van het licht in alle richtingen gelijk.
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
De brekingssterkte van het hoornvlies ligt globaal tussen de 40 en 45 dioptrieën. De ooglens breekt ongeveer 20-22 dioptrieën. Bij elkaar opgeteld, is de brekingssterkte van het hoornvlies en lens ongeveer 58-65 dioptrie (zie folder bouw/functie hoornvlies).
Wanneer de brilsterkte minimaal -6 dioptrie is of de ooglengte minimaal 26 mm bedraagt, is er sprake van hoge myopie ofwel ernstige bijziendheid. Bij hoge myopie kan de oogaslengte zo lang worden dat dit in de loop van het leven tot oogziekten leidt en uiteindelijk resulteert in slechtziendheid.
Bij een cilinderafwijking kun je wazig zien, moeite hebben met zien veraf en dichtbij en het gevoel hebben dat je niet goed kan focussen.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
Overcorrectie betekent dat de sterkte van de brillenglazen te hoog is voor de drager, terwijl ondercorrectie betekent dat de sterkte te laag is. Voor veel brildragers kan dit leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn, nekpijn en misselijkheid.
Onze tips: Ga zo uitgerust en ontspannen mogelijk naar de oogmeting. Ga niet met een lege maag of wanneer u dorst hebt. Houd rekening met uw eigen bioritme en maak een afspraak met uw optometrist op een tijdstip waarop u zich fit en uitgerust voelt.
Als de meting bij de opticien een punt hoger uitvalt omdat het spiertje verkrampt is en de werkelijke sterkte dus minder is, kan de lezer contactlenzen of een bril aangemeten krijgen die te sterk is. Dat kan weer tot allerlei klachten leiden. “Bijvoorbeeld hoofdpijnklachten en nekklachten”, zegt Janssen.
Antwoord: Indien er geen klachten zijn is het verstandig eens in de 2-3 jaar de ogen te laten checken indien een bril gedragen wordt. Bij het dragen van contactlenzen moeten de ogen minimaal eens per jaar gecontroleerd worden.
Met een online oogmeting of oogtest kun je zelf de sterkte van je ogen testen. De testen zijn gratis. Je hebt er alleen een internetverbinding, een computer en soms een smartphone voor nodig. Je gaat op een afstand van je computerscherm zitten of staan.
Met het gezichtsveld ziet u dingen waar u niet gericht naar kijkt. Deze dingen ziet u vanuit uw ooghoeken en hebben een belangrijke waarschuwingsfunctie. Een normaal gezichtsveld met beide ogen is 180 graden en met één oog 150 graden.
Is verziend plus of min? Verziend is plus (sterkte) en bijziend is min (sterkte). Als je verziend bent, heb je dus baat bij een plus-bril of plus-contactlenzen.