Gebruik je haardroger. “Voor een snelle oplossing, kan je je haardroger gebruiken”, zegt Kegan. “Om de kreuken eruit te krijgen, hang je je kledingstuk op en besprenkel je de kreuken met wat water. Föhn dan je kleding.
Leg een natte handdoek op de kreukels in je kledingstuk en druk het stevig aan met je handen. Je kleding moet daarna wel even drogen, maar de kreukels zullen wel verdwenen zijn. Katoenen en linnen kleding kun je 'strijken' in de droger. Door de kleding voor een kwartiertje in de droger te doen, verdwijnen de kreukels.
Wanneer de centrifuge snelheid te hoog is, zal de kleding gekreukt uit de wasmachine komen. Wanneer de temperatuur van het wasprogramma te hoog is, kan de kleding in de machine kreuken. Wanneer er een verkeerd programma gekozen wordt, kan de kleding gekreukt raken.
Synthetisch / EasyCare / Anti-kreuk / Kreukherstellend
Programma voor synthetische stoffen die je wat voorzichtiger moet wassen, zoals polyester, polyacryl en viscose. Wast tot 60°C met een lager maximum toerental. Je vult de trommel voor de helft van het maximaal aantal kilo's.
Daarnaast hebben alle drogers een of meerdere programma's voor synthetische was. Soms heet dit programma gewoon 'synthetisch', maar vaak zie je de term 'kreukherstellend'. Kreukherstellend drogen betekent overigens niet dat de droger kreuken herstelt. Het is de naam van een type textiel dat lastiger kreukt.
Spuit het kledingstuk met een mengsel van 240 ml water en 5 ml wasverzachter. Hang het dan op in je badkamer en neem een douche. De stoom uit de douche helpt eventuele kreukels in het kledingstuk los te laten. Doe het kledingstuk vervolgens gedurende een paar minuten in de droger als het na het douchen nog vochtig is.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Stijltang. Niet alleen je haren maak je kreuk-, vouw- en krulvrij met een stijltang, ook je kleding maak je er weer glad mee! Maar let op: zorg wel dat je krultang niet te heet staat als je bijvoorbeeld je satijnen kledingstuk gaat strijken.
Door je fijne was met de hand te wassen, krijgt je kleding minder kreukels dan in de draaiende machine. Gebruik je een wasmachine, doe dan minder kledingstukken in de trommel. Een korter programma met warmer water is zachter voor kleding die erg makkelijk kreukt.
Stoffen die snel kreuken: linnen, (100%) katoen. Stoffen die minder snel kreuken: leer, polyester, nylon, katoen i.c.m acryl en wol.
Goed centrifugeren van het wasgoed voor het de droger ingaat, verkort de droogtijd en scheelt dus energie. Een extra hoog toerental hierbij is niet nodig, zie ook de volgende tip. Het toerental van een wasmachine kan variëren van 800 tot 2000 per minuut. Het meest gangbaar zijn 1200, 1400 en 1600 toeren.
Heb je een gordijn met metalen haken haal deze er dan voor het wassen uit. Vul de wasmachine tot maximaal 1/3 van het toegestane gewicht, zo voorkom je onnodig kreuken van de gordijnen. Voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe en programmeer je machine op het wolwasprogramma en was op 30 graden.
De eenvoudigste oplossing is om een plat oppervlak te bedekken met een hittebestendige stof als geïmproviseerde strijkplank. Je kunt ook een paar alternatieven proberen, zoals strijken op een strijkdeken of op een magnetische strijkmat, of zelfs een stijltang gebruiken om kleine kreukels weg te strijken.
De AirDresser voorkomt schade aan en krimpen van kleding en droogt op een lage temperatuur met JetAir van bovenaf en een warmtepomp van onderen. Die bevorderen de luchtcirculatie en drogen kleding gelijkmatig en mild.
Het is al snel duidelijk geworden: de beste kledingstomer is toch echt de SteamOne DP80SB Dualys Plus! Met de flinke stoomkracht, inhoud en extra standen maak je de hele kledingkast vrij van kreukels.
Tip 1: Doe je kleding kort in de wasdroger nadat je het een beetje nat hebt gemaakt of stop er een paar ijsklontjes bij in. Door de hitte van de droogmachine smelt het water en ontstaat er stoom, wat de kreukels uit je was haalt. Hang het daarna wel direct op aan een hangertje om nieuwe vouwen te voorkomen!
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
Strijkdroog. Je gebruikt droogtegraad 'strijkdroog' wanneer je je wasgoed na het drogen meteen gaat strijken. Met deze instelling blijft het wasgoed nog vrij vochtig na het drogen.
Hier kan je katoenen, linnen en synthetische materialen bij elkaar gooien. Handig als je geen aparte was wil draaien voor dat ene katoenen handdoekje. Dit programma is vaak ook korter dan het katoenprogramma. Deze stand is gemaakt voor kleding met kreukherstellend textiel.
Het extra droog programma is bedoeld voor dikker wasgoed. Bij het strijkdroog programmais het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk kunt strijken. Kies je voor het droogprogramma kastdroog, dan is het wasgoed niet helemaal kurkdroog maar wel droog genoeg om in de kast op te bergen.