Hoewel eekhoorns erg tam kunnen worden zijn het geen echte knuffeldieren en in die zin ook niet zo geschikt voor kleine kinderen. Eekhoorns zijn vooral dieren om plezier aan te beleven door ze te observeren. Daarom en ook omdat het erg bewegelijke dieren zijn, zijn ze ook het best te huisvesten in een ruime volière.
Maak je tuin aantrekkelijk voor de eekhoorn door bomen en struiken te plaatsen. Daar kunnen ze zich in verstoppen, op onderzoek uit gaan en eten verbergen. Maar ook 'rommelige' hoekjes met bijvoorbeeld bladeren en takken geven de eekhoorn veiligheid. Met wat beschutting vinden ze vast een fijne route door je tuin.
Omdat eekhoorns scherpe, lange tanden hebben (tot 3 cm), zijn de beten meestal transdermaal, diep door de huid en soms tot op het bot (type III-verwonding). Jonge eekhoorns bijten niet als ze worden opgepakt.
Welke eekhoorns mag je houden? In België mag je enkel de oostelijke wangzakeekhoorn (Tamias striatus) houden. De zoogdieren die je in België als huisdier mag houden, zijn namelijk opgenomen in de positieve lijst. Enkel de oostelijke wangzakeekhoorn staat op deze lijst.
Eekhoorns zijn, net als veel andere dieren, gevoelig voor bepaalde geuren en andere soorten prikkels. In het bijzonder hebben eekhoorns een hekel aan de geur van appelazijn, dus zou je wat vodden in azijn kunnen weken en in de kamer leggen waarin de eekhoorn verblijft.
Sinds eind november zijn er vijf gevallen gemeld waarin mensen door de knaagdieren werden belaagd. "Het beestje rende langs mijn been omhoog," vertelt een vrouw die op 21 december door een eekhoorn werd aangevallen aan ABC7. "Hij beet of krabde me in mijn nek.
Leer met hulp van de energie van Eekhoorn vertrouwen te hebben in het heden, het NU van het leven. De kracht van Eekhoorn is de zorg hebben voor hetgeen zich op dit moment aandient, zonder angst voor morgen. Hierbij mag U de sterke kracht ontdekken van vertrouwen hebben in uzelf.
Eekhoorns houden geen winterslaap, maar blijven druk in de weer met het terugvinden van hun in de herfst aangelegde voedselvoorraden … én een geschikt winternest. Eekhoorns verblijven in de wintermaanden het liefst in een nest in een boom(holte) of spelonk.
De meeste eekhoorns leven solitair, maar er zijn ook eekhoorns die in groepen leven. Eekhoorns hebben dagelijks vers water nodig en voer. Winterharde eekhoorns die een voorraad aanleggen kunnen eventueel 2 à 3 keer per week gevoerd worden. Verder moet hun onderkomen regelmatig schoongemaakt worden.
Zeker in de zomer kunnen die nesten vol vlooien zitten. Er bestaat zelfs een eekhoornvlo (één van de 2.000 vlooiensoorten). Ook de eekhoorns zijn dan vergeven van de vlooien. Als het hen echt te gortig wordt, laten ze hun nest in de steek en gaan ze op zoek naar een vlooienvrij nest.
Wat eekhoorns voornamelijk eten zijn eikels, walnoten en hazelnoten. Toch is dit voedsel niet het hele jaar door te vinden, gelukkig zijn ze dan iets minder kieskeurig en eten ze ook bessen, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren of zelfs jonge vogels!
Ook heeft de eekhoorn in de natuur vijanden. Zo zijn roofvogels, marters en gedomesticeerde honden en katten een goed voorbeeld van dieren die op ze jagen.
De eekhoorn zelf weet vaak niet wat goed of slecht voor hem is. Geef eekhoorns zeker nooit de volgende producten: chips, gezouten noten, brood, melk, koeken of etensrestjes. Vaak zit in die producten meer zout en suiker dan goed is voor eekhoorns.
Hang het eekhoornhuis in een boom op een hoogte van drie à vijf meter. De openingen niet gericht op zuidwesten. Om het huis extra aantrekkelijk te maken kun je er wat dorre bladeren, stro of dor gras inleggen.
Van binnen zijn de nesten bekleed met zacht materiaal zoals bast, gras, mos of wol. Ze gebruiken ook door de mens vervaardigde nestkasten als nestplaats. Naast één hoofdnest gebruiken eekhoorns ook vijf tot zes kleinere 'reservenesten' voor het slapen, schuilen en kramen.
Het is, zeggen liefhebbers, het meest ethisch verantwoorde vlees dat je op je bord kunt hebben. Sommige Londense restaurants serveren gestoofde grijze eekhoorn met walnoten en room. Of à la Indiase Tandoori met rijst. In het Zuid-Westerse Cornwall hebben ze eekhoornpasteitjes.
Het lijkt leuk als huisdier, maar is geen goed idee. Sinds 2014 staat de suikereekhoorn namelijk op de lijst van verboden huisdieren in Nederland, net als stokstaartjes, de serval, de kleinklauwotter, de bizon, de moeraskat en vele anderen.
Na tien maanden zijn de jongen geslachtsrijp. In het wild kunnen eekhoorns wild 7 jaar oud worden, maar meestal sterven ze jonger. Slechts een kwart van de jongen haalt het eerste levensjaar en slechts 1% van alle eekhoorns wordt 5 jaar of ouder.
De eekhoorn bouwt een bolvormig nest. Bij vrij hangende nesten wordt de buitenkant opgetrokken uit bebladerde takjes, en de binnenzijde zacht bekleed met afgestripte bast, mos en gras. In boomholtes en nestkasten is de zachte binnenlaag meestal voldoende, zeker als er maar weinig plaats is.
In de paartijd jagen de mannetjes achter elkaar aan, mogelijk om een hiërarchie tussen de mannetjes vast te stellen en zo het recht om te mogen paren te verwerven. De paartijd is op zijn hoogtepunt tussen januari en maart. De draagtijd duurt 38 dagen.
Jonge eekhoorns maken piepgeluiden. Maar de volwassen dieren grommen, jammeren en kunnen zelfs kakelen. Ook het eten van een eekhoorn gaat bepaald niet geruisloos. Hun geknaag is vaak luid en duidelijk te horen.
Waar heb ik mijn nootjes verstopt? De eekhoorn graaft de nootjes in, onder struiken en bomen. Hij kijkt een paar keer goed om zich heen: maanden later moet hij deze plek weer terug weten te vinden. Lukt hem dat niet, dan heeft hij in de winter niet genoeg voedsel.
Vijanden. De vos, roofvogels en de boommarter zijn vijanden van de eekhoorn. Die zien hem als een lekker hapje, maar ook mensen zijn gevaarlijk voor eekhoorns. Eekhoorns kunnen snel oversteken.
De gewone vliegende eekhoorn (Pteromys volans) is een knaagdier uit de familie der eekhoorns. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Sciurus volans in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. De vliegende eekhoorn kan niet vliegen, maar zweeft met behulp van een membraan.