Wat doet China in Afrika? China heeft Afrikaanse grondstoffen en landbouwproducten hard nodig, omdat daar in eigen land een tekort aan is. In ruil voor hun grondstoffen en leningen krijgen Afrikaanse landen infrastructuur en energiecentrales terug.
Voorbeelden zijn China's rol in de oliesector in Angola, Nigeria en Soedan en de Chinese activiteiten in de mijnbouwsector in Kongo en Zimbabwe (koper, kobalt, platina, etc.). China koopt hardhout in Kongo Brazzaville en ijzererts in Zuid-Afrika.
Volgens een rapport uit 2021 van de Shanghai Universiteit van Internationale Handel en Economie heeft China sinds 2000 een totaal van 47 miljard dollar geïnvesteerd in heel Afrika (in 52 van de 54 landen), met in 2020 nieuwe investeringen die opliepen tot 2,96 miljard (een stijging van meer dan 200 miljoen dollar in ...
Hoewel Westerse landen nog altijd meer in Afrika investeren, werd China in korte tijd in veel sectoren actief. Zo steeg het aantal uitgezonden Chinese arbeiders, vaak werkzaam aan grootschalige infrastructuur- of bouwprojecten, in Afrika van 82.000 in 2005 tot 230.000 in 2015.
Sindsdien bestaan er de facto twee staten: de Republiek China (Taiwan), en de Volksrepubliek, die verreweg het grootste is. De zogenaamde autonome gebieden zijn delen van de Volksrepubliek waar Chinezen rond 1950 nog een kleine minderheid van de bevolking vormden.
China is steeds actiever in het uitdragen van zijn eigen visie op belangrijke bouwstenen van dat systeem, zoals de rechtsstaat en de mensenrechten. China breidt hierbij stelselmatig haar invloed uit op andere landen, samenlevingen en multilaterale instellingen.
China (vereenvoudigd Chinees: 中国; traditioneel Chinees: 中國; pinyin: Zhōngguó), voluit Volksrepubliek China (vereenvoudigd Chinees: 中华人民共和国; traditioneel Chinees: 中華人民共和國; pinyin: Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó) is een land in Oost-Azië.
Nederlandse investeringen in Afrika gaan vooral naar Egypte en Zuid-Afrika. De investeringscijfers van DNB geven inzicht in de totale waarde van de bilaterale directe investeringen tussen Nederland en Afrikaanse landen. Nederland had in 2018 vooral in Egypte, Zuid-Afrika, Libië en Nigeria veel investeringen uitstaan.
China heeft de grootste reserve delfstoffen van de wereld. De reserve aan kolen bijvoorbeeld in China wordt geschat op meer dan één biljoen ton, hoewel de kwaliteit ervan niet bepaald goed is. Ongeveer driekwart van de binnenlandse energiebehoefte wordt door kolen gedekt.
Europa belangrijkste grondstoffenleverancier
Veel fossiele brandstoffen zoals aardolie komen uit Rusland en Noorwegen, zand en grind uit de buurlanden, granen uit Frankrijk. Metaalertsen en sojabonen komen vooral uit Brazilië.
De conductoren kunnen pure elementen zijn zoals silicium, germanium of verbindingen zoals galliumarsenide of cadmiumselenide. Welke dus gebruikt worden voor het ontwikkelen voor de chips.
De autoverkopen in China hebben een snelle groei doorgemaakt. In 2007 haalde het land Japan in en werd de op een na grootste automarkt ter wereld. In januari 2009 werd ook de Verenigde Staten ingehaald. Sinds 1999 groeide de autoverkopen in China met meer dan 10% op jaarbasis.
Inwoners van stedelijke gebieden verdienden in 2019 gemiddeld 42.359 yuan (5.500 euro), een reële stijging met 5%. Plattelandsbewoners kwamen aan 16.021 yuan (2.072 euro), een toename met 6,2%. Dat laatste wijst op een langzaam verminderen van de kloof stad/platteland die toch nog 2,6/1 bedraagt.
Ongeveer 70 procent van de export naar Afrika bestaat uit geraffineerde aardolieproducten, gespecialiseerde machines, geneesmiddelen en zuivel. Producten waarvoor – met uitzondering van zuivel – aanzienlijk wat grondstoffen of tussenproducten en onderdelen uit het buitenland nodig zijn.
Het Afrikaanse continent beschikt over enorme hoeveelheden grondstoffen. Steeds meer grondstoffen – zoals olie, cacaobonen, groenten en fruit – worden echter geëxporteerd naar China, India en de Verenigde Staten. Ook Nederland is vanuit Afrikaans perspectief een belangrijke handelspartner.
De Zuid-Afrikaanse economie is veruit de grootste van heel Afrika. Veel sectoren zijn goed ontwikkeld, met name die op het gebied van communicatie, transport en energie. Ook noemenswaardig zijn de juridische en financiële sector. De effectenbeurs in Johannesburg staat zelfs in de top tien van de wereld.
Het land staat bekend om de Chinese Muur, de moderne steden, de export en de traditionele cultuur. China is een groot land in het oosten van Azië. Nederland past er ongeveer 239 keer in. De hoofdstad is Beijing, dat vroeger Peking werd genoemd.
China: 中国, Zhong guo.
De Chinese economie draait vooral op nijverheid en de primaire sector, de economische sector die grondstoffen en voedsel levert. Nederlandse bedrijven importeerden in 2021 voor 53,6 miljard euro aan goederen uit China, blijkt uit CBS-cijfers.
China's voornaamste handelspartners in 2003 (aantallen in miljoenen dollars). Het meest intensief handelt China met Hong Kong, Indonesië, Japan en andere Aziatische landen. Dan komt er een tijdje niets en volgen de VS, het Midden-Oosten en Afrika. Europa en andere westerse landen sluiten de rij.
China is een belangrijke partner van de Europese Unie. Niet alleen op het gebied van handel, maar ook bij politieke aangelegenheden. Sinds China zich in 1978 heeft opengesteld voor de rest van de wereld heeft het zich sterk ontwikkeld.
Nederland exporteerde in 2021 in totaal ruim € 14 miljard naar China. De totale exportwaarde van Nederland in 2021 was bijna € 587 miljard, dus 2,4% van onze export gaat naar China.