Je gebruikt waspoeder voor alle temperaturen, maar het lost het beste op in heet water. Als de temperatuur te laag is, lost niet al het poeder op en blijft dit achter in je wasmachine en op je wasgoed.
Elke wasmachine bevat drie uitsparingen waar men wasmiddel of waspoeder of wasverzachter in kan doen. De uitsparingen maken onderscheidt tussen de voorwas, de hoofdwas en een bakje voor de wasverwachter. De uitsparing met de markering 'II' of '2' is bedoeld voor wasmiddel.
Conclusie. Waspoeder kan je beter in het zeepbakje stoppen, behalve als er vaak of veel waspoeder achterblijft in de doseerla Vloeibare wasmiddelen kan je meestal het best in een wasbol gebruiken en dan rechtstreeks in de wastrommel op of tussen de was stoppen.
Hoeveelheid wasgoed
Dan weet je precies welke hoeveelheid wasmiddel je nodig hebt. Wasmiddelen voor bonte en witte was baseren het advies vaak op 4 tot 5 kg. Fijnwas-middelen op 2,5 kg. Het gaat dan over het gewicht van het wasgoed dat je in de machine stopt, niet over de capaciteit van de wasmachine zelf.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Het hangt namelijk af van het soort was dat je draait. Voor de witte was levert waspoeder vaak het beste resultaat, maar vloeibaar wasmiddel (zoals pods) houdt kleuren het mooist en werkt meestal beter tegen vlekken. Het nadeel van waspoeder is dat er vaak klonten en resten in het bakje van je wasmachine achterblijven.
Je kunt waspoeder bewaren in een afsluitbare pot in plaats van de originele kartonnen doos, maar wascapsules bewaar je het beste in de originele verpakking. Stop wascapsules direct in de wasmachine en sluit de deur onmiddellijk zodat er geen kleine handen bij kunnen.
Te weinig wasmiddel gebruiken kan zorgen voor verkleuring van je kleding en het intrekken van vlekken, doordat ze niet op tijd verwijderd worden. Heel vervelend, maar nog niet zo vervelend als te véél wasmiddel gebruiken.
* Was wit en lichtgekleurd beddengoed op min 40gr tot maximaal 60gr en kies een kreukherstellend of fijn wasprogramma. Gebruik bij voorkeur vloeibaar wasmiddel.
Waspoeder lost het beste op in heet water. Als je op te lage temperatuur wast, lost niet al het poeder op en blijft dit achter op je wasgoed en in je wasmachine. Was je altijd op 30 °C, draai dan regelmatig een hete was. Zo voorkom je dat de pomp of het filter verstopt.
Als er waspoeder is achtergebleven in het doseerlaatje, kan dat komen doordat u vochtig of klonterig wasmiddel heeft gebruikt. Een andere oorzaak kan zijn dat de waterkraan niet helemaal open is gedraaid, waardoor het water niet krachtig genoeg door de lade stroomt om al het poeder 'mee te nemen'.
Je gebruikt waspoeder voor alle temperaturen, maar het lost het beste op in heet water. Als de temperatuur te laag is, lost niet al het poeder op en blijft dit achter in je wasmachine en op je wasgoed.
Het kan zijn dat je teveel waspoeder gebruikt. Over het algemeen kun je met een kwart minder toe dan op de verpakking staat (staat meestal ook in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine). Verder kan het zijn dat het poeder al wat vochtig is voordat je het in het bakje doet, dan gaat het ook klonteren is mijn ervaring.
Hoe lang is je waspoeder, wasmiddel of wasverzachter houdbaar? Om deze vraag te beantwoorden hebben we contact gezocht met Unilever. De voorlichtster gaf aan dat alle wasproducten in ieder geval 3 jaar houdbaar zijn na de productiedatum. Is de verpakking eenmaal geopend dan is het na opening nog 1 jaar houdbaar.
Volgens Milieu Centraal laat je wasgoed minder vezels los bij het wassen met vloeibaar wasmiddel dan wanneer je wast met waspoeder. Maar, zo wordt vervolgd: "Het is niet te zeggen wat de beste keuze is voor het milieu. Er zitten namelijk voordelen en nadelen voor het milieu aan zowel vloeibaar als poederwasmiddel."
Vaak kun je bij je fabrikant of bij een wasmiddelmerk een gratis wasbol aanvragen. Deze bollen zijn vaak niet geschikt om mee te draaien met de was, maar alleen om te doseren voor de doseerlade.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Bonte was is gekleurde was waarbij je meerdere kleuren bij elkaar doet. Je kunt paars, rood, blauw en roze bij elkaar wassen. Hierbij gaat het om kleding van katoen, polyester, linnen, nylon, tricot of elastan. Handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes was je apart.
Wassen op 30°C (of kouder)
Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën.
Na het wassen blijven er altijd kalkdeeltjes achter. Die dringen de vezels van je was binnen terwijl het water verdampt. Hierdoor worden handdoeken hard tijdens het drogen.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Robijn Zwitsal geur – Beste wasmiddel 2022
Het Robijn Klein & Krachtig wasmiddel is gemaakt voor alle bonte en gekleurde was. Wat wij echt een pluspunt vinden is dat het heerlijk naar zwitsal ruikt. Robijn houd de kleuren langer net als nieuw ook bij vaak wassen.
Het eerste wasmiddel dat uit 3 verschillende onderdelen in 1 capsule bestaat. De 3 in 1 pods, of capsules van Ariel bestaan uit meerdere gedeeltes in één uniek ontwerp, waardoor de sterke eigenschappen van de verschillende mogelijkheden gescheiden blijven, totdat de capsule de was bereikt.