Heb je geen droger, dan droog je handdoeken voor een zacht resultaat het beste binnen op een rek (als het regent) of buiten wapperend in de wind. Door de beweging van de wind worden handdoeken zachter dan wanneer ze onbeweeglijk aan het rekje hangen.
Sneller de was drogen in huis met een luchtontvochtiger
Is er veel vocht in je huis dan zal je was een stuk minder snel drogen. Dat geldt ook bij vochtig weer. Een goede luchtontvochtiger biedt uitkomst.
Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal de was op het wasrek ook wel drogen. De beste manier is om de snelst drogende spullen in het midden te hangen en moeilijk drogende spullen aan de uiteinden.
Dus zorg voor een goed ventilatiesysteem of zet de ramen op een kier, zodat de ruimte niet te vochtig wordt en geef schimmels geen kans. Droog liever geen was in de woonkamer of slaapkamer en kies voor een ruimte waar je niet zoveel tijd in doorbrengt.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten. Er gaat dan natuurlijk wel wat warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer het raam de hele dag open staat. Bovendien is dat minder erg als je kleren al droog zijn.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Binnen natte kleren ophangen om het te laten drogen, is slecht voor onze gezondheid. Vooral mensen die astma of hooikoorts hebben lopen gevaar. Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt.
Als het 's avonds afkoelt wil die warme lucht het vocht ergens aan kwijt. Daardoor ontstaat vaak condens op tuinstoelen en gras, maar jouw was zal dat vocht ook heel goed gaan absorberen. Hang je het druipnat op, dan zal het de volgende ochtend een stuk droger zijn dan toen je het ophing.
Geventileerde kasten trekken externe lucht aan welke daarna verwarmd wordt. De lucht stroomt door de kast en het natte wasgoed en vervolgens wordt de vochtige lucht via het afvoerkanaal uit de kast geblazen. Dit proces wordt herhaald totdat het wasgoed droog is.
Buiten was drogen in herfst en winter: tips en tricks
Hang de was zo vroeg mogelijk buiten, omdat het drogen in de regel langer duurt. Een handige vuistregel: als de straat/stoep/tegels droog zijn dan zal je was droog worden. Is het buiten koud én vochtig? Hang dan je was niet buiten te drogen.
Een ultieme tip om handdoeken zacht uit de wasmachine te krijgen is het gebruiken van azijn (het maakt niet uit welke soort). Azijn ontkalkt en ontvet én het zorgt ervoor dat zeepresten worden opgelost waardoor je zachte handdoeken krijgt.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Spijkerbroek, beetje afhankelijk van hoe dik de stof is, maar duurt echt wel langer dan half uur. Ik had zelf denk ik de kleren gewoon aangehouden, dan maar nat de auto in. Broek uit en gaan. In het ergste geval zien ze een paar billen.
Je was binnen laten drogen zorgt bijgevolg voor een minder goede luchtkwaliteit. De plaats waar je je droogrek zet is dus cruciaal. Kies een plek waar het lekker warm is, liefst in de buurt van een raam waar licht en warmte binnenvalt. Vermijd, als het kan, de woon- en slaapkamer.
En vooral de pluisfilter en de condensor. Tijdens het drogen ontstaat veel pluis, waarvan het meeste wordt opgevangen in de pluisfilter. Is deze verzadigd, dan kan de warme lucht niet meer goed uit te trommel, waardoor de vochtigheid hoog blijft en jouw kleding minder goed droogt.
Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht en is daarom gunstiger voor de droogtijd van stucwerk.
Leg je was niet op de verwarming
Het antwoord is simpel: de kans op schimmelvorming is veel groter als je de vochtige was op de verwarming legt. Het gebruik van de verwarming zorgt namelijk voor meer vocht en dus meer kans op schimmelvorming.
Een hete radiator in combinatie met licht ontvlambare kledingstukken is iets wat Kwieq u dan ook absoluut niet aanraadt. Wilt u uw kleding toch laten drogen door gebruik te maken van een gaskachel, dan kunt u er het beste voor zorgen dat deze een gemiddelde warmte heeft. Maak gebruik van warmtegraad 3 in plaats van 5.
Soms moet je de was dus binnen of buiten ophangen. Maar wist je dat je de was beter niet in huis kunt ophangen? Uit een onderzoek van The Asthma Society of Ireland blijkt dat de was drogen ín huis niet zo goed is voor je gezondheid. In de zomer en lente is het ideaal om je was buiten op te hangen.
De was binnen drogen is ongezond
Als de was in een bepaalde ruimte wordt opgehangen, kan de deur naar deze ruimte het beste zoveel mogelijk gesloten blijven. Ook is het goed om de deuren of ramen naar buiten dan zoveel mogelijk te openen, zodat de vocht in de warme lucht naar buiten wordt afgevoerd.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.