De letter Y (y) is de vijfentwintigste letter uit het moderne Nederlandse alfabet. In het Nederlands wordt de letter onder andere i-grec, Griekse ij en ypsilon genoemd. Volgens Van Dale is de juiste naam i-grec.
In de wiskunde een aanduiding voor een willekeurig element van een verzameling; d.w.z. de waarde/betekenis kan variëren (=veranderen).
Het symbool is een somteken (en heeft dus alles te maken met optellen): De formule k=1 12k staat voor de oneindige som 21+41+81+ . Voor elk getal k=1 2 3 tel je de breuken bij elkaar op.
Bij een functie kun je een tabel maken en een grafiek tekenen. De invoerwaarden komen op de horizontale as, de x -as. De uitkomsten heten functiewaarden. De functiewaarde bij x=1 is bijvoorbeeld y(1)=-13+4⋅1=3 y ( 1 ) = - 1 3 + 4 ⋅ 1 = 3 .
De y waarde teken je op de y-as en de x waarde op de x-as. Ook kan je met de formule de waarde berekenen op een bepaald punt. Bijvoorbeeld: y = 3x + 7 en je wil weten hoe hoog de lijn is op het x = 7. Dan krijg je de som y = (3 x 7) + 7 = 21 + 7 = 28.
Bij één x hoort maximaal één y.
De y−waarde die uit het machientje komt voor een bepaalde x−waarde, noemen we ook wel de functiewaarde van x of kortweg f ( x ) f(x) f(x).
Groter-dan- en kleiner-dan-tekens worden gebruikt om getallen en uitdrukkingen te vergelijken. Het groter-dan-teken is >. Dus 9>7 lezen we als '9 is groter dan 7'. Het kleiner-dan-teken is <.
Het symbool ∈ is te zien als een gestyleerde letter 'e', wat de eerste letter is van 'element'. Als a ∈A , dan zeggen we ook wel dat 'a tot A behoort'.
≤ betekent kleiner dan of gelijk aan. ≥ betekent groter dan of gelijk aan. Als je deelt of vermenigvuldigt met een negatief getal in een ongelijkheid, dan klapt het teken om.
Een lijnstuk is langs twee kanten begrensd. Op een rechte a, die we drager noemen, kunnen we vanuit A het lijnstuk [AB] bepalen. De lengte van het lijnstuk [AB] noteren we als |AB|.
Een reëel getal wordt gedefinieerd als equivalentieklasse van geschakelde intervallen van rationale getallen.
y-assen (meerv.) Bron: WikiWoordenboek. De verticale referentieas in een coördinatenstelsel. In een driedimensionaal coördinatenstelsel staat de y-as loodrecht op het nulpunt in het basisvlak.
Omdat de letter werd overgenomen door de Romeinen uit het Griekse alfabet. De 'y' (of ypsilon) gaf een Griekse klank weer die het Latijn niet kende. Vermoedelijk klonk de letter als onze 'uu'. De letter 'y' werd door de Romeinen gebruikt om Griekse leenwoorden te schrijven waarin hij voorkwam.
Ab kan verwijzen naar: Ab., als afkorting voor Aberratie (biologie) De voornaam Ab, van Abraham. ab (vader), woord voor vader in semitische talen.
Een groter getal ligt rechts van een kleiner getal. Om aan te geven of een getal kleiner of groter is dan een ander getal worden speciale rekenkundige tekens gebruikt. Te weten: het 'kleiner dan' en het 'groter dan' teken. Taalkundig kun je ook zeggen: 'minder dan' of 'meer dan'.
≥ groter dan of gelijk aan, in programmeertalen ook >= en GE.
[natuurkunde] symbool voor frequentie. [natuurkunde] voorvoegsel femto-, 10-15. afkorting van florijn.
Wat is een formule? Een formule is een wiskundige zin met variabelen. Je gebruikt een formule om het verband tussen variabelen te beschrijven of om een rekenregel kort op te schrijven. Een formule wordt vaak zo kort mogelijk geschreven.
Je berekent de richtingscoëfficiënt (rc) door op een lijn twee punten te pakken en daarvan het verschil in hoogte (y-waarden) en verschil in breedte (x-waarden) te berekenen. In een formule wordt dit: rc = Δy ⁄ Δx. De Δ noemen we delta, dit staat voor het 'verschil tussen'.