Voor vissoorten als tonijn en zalm kun je beter een niet al te hoge kerntemperatuur aanhouden, tegen de 50 °C is hoog genoeg. Het visvlees zal anders vrij droog worden en dat is zonde. Witvis als kabeljauw kan iets meer hebben. Denk hierbij aan een kern van 58 °C.
Controleer regelmatig tot de zalm gemakkelijk uit elkaar valt en een interne temperatuur van 60-65 °C heeft.
Leg de zalm in een ovenschaal of bakplaat met een beetje olijfolie en stel de oven in op 140 graden. Gaar de zalm tot een kerntemperatuur van rond de 52 graden.
Wat is de veilige interne temperatuur voor zalm? Volgens de USDA moet zalm een interne temperatuur van 145°F (63°C) bereiken voor de veiligheid. Veel chefs raden echter aan om de zalm van het vuur te halen bij 120–125°F voor optimale smaak en textuur .
Zalm moet ongeveer 14 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Zorg ervoor dat de ovenschaal of bakplaat goed gevuld is met iets als boter of olijfolie.
Bereiding hele vis
Bekleed de bodem van de ovenschaal eventueel met groente. Leg de vis er bovenop. Na ongeveer 20 minuten in de oven op 200 graden is de vis gaar.
Je kan de zalm in de oven altijd afdekken met aluminiumfolie. Zo gaart hij iets sneller. Tip: Prik af en toe met een vork in de vis om te checken of hij al gaar is.Valt hij uit elkaar, dan mag hij uit de oven.
Volledig gegaard: Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw moet het dikste deel van een zalmfilet of -zijde een interne temperatuur van 145°F bereiken. Als u deze richtlijnen volgt, zal uw vis volledig gegaard zijn, zonder rauwe of zijdezachte binnenkant.
Als de zalm in stukken uiteen valt, dan is de zalm gaar. 2. Kijk naar de zijkant van de zalmmoot; zie je van boven en onder dat de zalm mooi roze van kleur is en de eiwitten wit zijn gestold, dan is de zalm gaar. Hoe lang moet je zalm bakken zonder huid?
145°F is de temperatuur die wordt aanbevolen door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA), dat de voedselveiligheidsvoorschriften in de Verenigde Staten vaststelt. Het USDA kwam tot dit getal omdat het belangrijkste micro-organisme, Listeria, dat voedselgerelateerde ziekten in zeevruchten en vis veroorzaakt, vrijwel direct wordt gedood bij 145°F .
Niet helemaal doorbakken zalm
Het is niet erg als gebakken zalm nog een beetje roze en glanzend is. Ben je zwanger of maak je de vis voor kwetsbare mensen (zoals ouderen, zieken of hele kleine kinderen)? Bak de zalm dan wel goed door.
Bestrooi de zalm met zout en peper en leg deze vervolgens met de huid naar beneden in de pan met een beetje olie. Laat de zalm gedurende ongeveer 5-6 minuten bakken, totdat de huid krokant is. Draai de zalm dan om en bak nog 1-2 minuten aan de andere kant. Serveer de zalm warm en geniet ervan!
De truc met de vleesspies
Trek de spies er dan uit en leg 'm voorzichtig tegen je lip aan. Met deze techniek kun je nauwkeurig de temperatuur van je vis inschatten. Voelt het metaal warm aan, dan is de zalm gaar. Is het koud, dan mag je zalm nog even blijven liggen.
De huid van zalm is helemaal veilig te eten, het is zelfs erg voedzaam om de huid te eten. Hierin zit namelijk een hogere concentratie eiwitten en omega-3-vetzuren dan in de zalmfilet zelf. Vooral de omega-3-vetzuren in de zalmhuid zijn positief, aangezien veel mensen te weinig van deze vetzuren binnenkrijgen.
Een goede verse zalm kun je ook rauw eten, weet Van den Berg. "Dan kun je er een soort sashimi van maken, dus dan maak je gewoon blokjes zalmfilet. Hij moet dan wel echt lekker vers zijn."
In het algemeen is vis gaar wanneer het visvlees gemakkelijk (in laagjes) uit elkaar valt en het zijn doorschijnende of rauwe kleur heeft verloren. Een goede test is om op het dikste gedeelte van de vis met een vork te prikken om de structuur te bekijken. Met de meeste bereidingsmethoden is vis gaar binnen 10 minuten.
Alleen zalm die verhit is voordat je het eet, is zonder risico's. Als deze vis niet verhit is, bestaat er een kans dat het de Listeria bacterie bevat. Een besmetting met deze bacterie kan schadelijke gevolgen hebben voor je zwangerschap, in het ergste geval kan het leiden tot een miskraam of doodgeboren kindje.
Zalm kooktemperatuur – 125°F
Terwijl de FDA aanbeveelt om vis te koken tot 145°F, voor een schilferigere, sappigere en malse zalmfilet, vinden veel chefs dat het het lekkerst is als het wordt gekookt tot medium – 125°F . Bekijk deze belangrijke temperaturen voor gerookte zalm, of bekijk een geweldige methode om zalm te grillen!
Strooi een handje appel snippers op de gloeiende houtskool en plaats de convEGGtor. Leg het rooster met de zalmfilet in de EGG en breng de temperatuur van de EGG naar 70-80 °C (zo laag mogelijk). Gaar de zalmfilet in 30 minuten tot een kerntemperatuur van 42-45 °C.
Een zalmmoot die wit uitgeslagen is, is te heet bereid. Zalm wordt vaak op 180 graden de oven ingeschoven, maar je moet zalm rustig bereiden, anders wordt 'ie wit en droog.
Verhit de olie middelhoog vuur in een kleine koekenpan met dikke bodem. Bak de zalm ca. 3 min. op de 'mooie' kant, de kant waar geen huid heeft gezeten. Draai als de zalm goudbruin is om met een bakspatel, zet het vuur laag en laat in nog 3-4 min. gaar worden, afhankelijk van de dikte van de filet.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.
Hoelang zalm in de airfryer moet, hangt af van de grootte van de filets, maar meestal duurt het 8 – 10 minuten voor de perfecte bereiding. De zalm is klaar als deze mooi gaar en lichtbruin van de buitenkant.