Adem eens een paar keer diep in en uit. Denk aan wat er is gebeurd, wat het met je heeft gedaan en wat het in de toekomst met je gaat doen. Schrijf het eventueel allemaal van je af. Haal in verbeelding de bewuste persoon voor je, en zeg tegen hem dat je hem vergeeft.
"Als je vooruit wilt gaan zonder te vergeven, moet je doelen hebben. Of op zijn minst een visie voor waar je naartoe gaat", legt Daramus uit. Het is aan jou of je wel of niet iemand laat weten of je hem of haar vergeeft. Hierbij is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat voor jou het beste is.
“In werkelijkheid gaat vergeven niet over de ander, maar over jou. Het is het loslaten van de pijn en onrecht uit het verleden, van de last die je meedraagt. Vergeven betekent de wens opgeven dat het verleden beter was geweest”, zegt schrijfster Louise Hay.
Stap 1: Erken en benoem wat je hebt gedaan
Je eigen aandeel erkennen is de eerste stap in het herstellen van de relatie. Benoem expliciet wat je fout hebt gedaan en erken wat het effect daarvan op de ander is. 'Ik heb je pijn gedaan door achter je rug te roddelen, dat spijt me heel erg. '
Vergeven vermindert stress
Boosheid, wrok en frustratie leveren negatieve energie en stress op. Door te vergeven verminder je stress. Hierdoor krijg je weer positieve energie, voel je je vrijer en gelukkiger en dat zie je ook terug in je gezondheid.
Vergeven en vergeten
Vanuit het geloof is het volgens Aerssens een opdracht om elkaar te vergeven. “Petrus vroeg aan Jezus: 'Hoe vaak moeten we vergeven? Moeten we zeven keer vergeven? ' Jezus zegt dan: 'Nee, zeventig maal zeven keer.
Vergeven is niet hetzelfde als vergeten. Wanneer iemand heel ernstig is pijn gedaan is vergeving is helaas niet altijd mogelijk. Tijd heelt veel wonden, maar soms kost iets te veel tijd. Het gaat er dus niet om dat je goedkeurt wat de ander heeft gedaan.
Er bestaat een verschil tussen verzoening en vergeving. Verzoening is wederkerig, vergeving kan eenzijdig zijn. Jezus vraagt dat wij elkaar van harte vergeving schenken. Overwin het kwade door de ander vergevend tegemoet te treden.
vergiffenis schenken, een kwade daad niet toerekenen.
Allah belooft vergeving aan de mensen: "God zegt jullie van Zijn kant vergeving toe en genade" (koran 2, 268). Zoals God zelf vrij beslist over al wat Hij doet, zo is hij ook volkomen vrij in het schenken van vergeving: "Hij vergeeft aan wie Hij wil en Hij bestraft wie Hij wil.
Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste. Dat hadden we niet aan zien komen. Ook zei het onderzoek dat mannen een 7 procent grotere kans hebben om vreemd te gaan en voordat vrouwen het doen wegen ze eerst de voor- en nadelen af. Een man doet dat niet.
1/ Liegen en dingen verborgen houden
Ook al is het goed bedoeld en lijkt het niet zo belangrijk, liegen en dingen verzwijgen kan uiteindelijk uitmonden in een groot vertrouwensprobleem.
Vreemdgaan is vernietigend
Het verwerpt wie je bent en de rol waarin je speelt. Het stuurt jou de boodschap dat je niet goed genoeg bent. Vreemdgaan is een totale afwijzing. Het vreemdgaan verwerpt helaas het leven dat je deelde en de dromen die je deelde.
Wanneer jij zondigt, zegt de Bijbel, dan is Jezus de Doelman die de bal tegenhoudt zodat zonden geen scheiding brengen tussen jou en God (1 Johannes 2:1, Romeinen 8:31-39). God vergeeft je. Altijd. Moet je er wat voor doen om die dagelijkse vergeving te ontvangen?
Vergevensgezind en vergevingsgezind betekenen ook hetzelfde: 'mild', 'ervoor openstaand anderen te vergeven'. Vergevensgezind bestaat uit een werkwoord (vergeven) en het bijvoeglijk naamwoord -gezind ('gestemd/genegen tot'). Het is de enige nog gangbare samenstelling op -gezind met een werkwoord als eerste deel.
Je kan iemand pas echt vergeven als je dit meent, dus neem er ook de tijd voor om alles te laten bezinken en te wachten tot wanneer jij er klaar voor bent. Als je je partner vergeeft, betekent dat niet meteen dat jullie bij elkaar blijven. En dat is soms ook goed.
Deel je boosheid, je zorgen en wat dit allemaal voor je betekent. Probeer haar hierbij niet te veroordelen. In veel relaties maakt de een vroeg of laat keuzen waar de ander niet achterstaat. Werk samen aan het vertrouwen binnen jullie relatie.
Zo maak je het goed: Vertel hem duidelijk dat je er graag over wilt praten. Probeer jezelf niet te verdedigen, maar verplaats je in hem. Probeer te snappen waarom hij gekwetst is. Zeg voor een laatste keer dat het je echt spijt en laat het hierbij.