Van alle Amsterdammers is 9,1 procent Marokkaans, 8,8 procent is Surinaams, 5,3 procent is Turks en 1,5 procent is Antilliaans.
In Amsterdam wonen Fransen, Ieren, Britten, Marokkanen, Amerikanen, Turken, Australiërs, Israëliërs, Belgen, Duitsers, noem maar op. Dit is nog maar een kleine opsomming van een aantal nationaliteiten die je kunt tegenkomen in Amsterdam, maar er zijn er nog veel meer!
Verder zijn er bewoners van de leeftijdsgroep kinderen tot 15 jaar oud (14%). In Amsterdam heeft een relatief groot deel van de bevolking een migratieachtergrond: bij 21% is dat westers en bij 37% gaat het om een niet-westerse achtergrond.Bij 42% van de bevolking is geen migratieachtergrond aanwezig.
Tussen 2013 en 2021 nam het aantal werkenden tussen 36 en 64 jaar met een bruto jaarinkomen van meer dan 80.000 euro toe met 51.000 mensen. Hieronder zijn er 23.000 binnenlands migrant, 15.000 zijn geboren in de regio Amsterdam en 5600 zijn recente immigranten.
Amsterdam kent een vrij grote groep moslims, zo'n 12 procent van de bevolking. Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat alle groepen moslims steeds vaker bidden en vaker naar de moskee gaan. Wel zijn er grote verschillen tussen Marokkaanse moslims en Turkse moslims.
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek daalde, nadat in voorgaande jaren het aandeel al van 59 naar 50 procent zakte, het percentage Nederlanders in Amsterdam dit jaar naar 49,7 procent. Van de 779.808 hoofdstedelijke bewoners zijn er slechts 387.888 van Nederlandse afkomst.391.920 zijn allochtoon.
De bewoners van Rotterdam vormen een bont geschakeerde cultuur: zo waren er op 1 januari 2020 55.885 mensen ingeschreven met een Surinaamse, 49.699 met een Turkse, 45.676 met een Marokkaanse, 25.562 met een Antilliaanse en 15.971 met een Kaapverdische migratieachtergrond.
Vroeger werd Amsterdam ook wel “Amstelredamme” genoemd, wat verwijst naar de dam over de Amstel. De oorspronkelijke nederzetting werd gesticht rond het jaar 1275 en kreeg zijn naam door de combinatie van “Amstel” (de rivier waarbij de stad ontstond) en “dam” (de constructie die gebouwd werd om de Amstel te reguleren).
Amsterdam is één van de duurdere steden. Natuurlijk zijn steden als Wassenaar en Aerdenhout duurder, maar daar vind je dan ook geen of weinig hoogbouw maar vrijwel uitsluitend vrijstaande villa's. Voor een sociale huurwoning in Amsterdam sta je gerust zo'n 18 jaar op de wachtlijst.
Op 1 januari 2016 had 12,3 procent van de inwoners van Nederland een niet-westerse, en 9,8 procent een westerse achtergrond. Bijna de helft van de personen met een niet-westerse achtergrond is in Nederland geboren en hoort daarmee tot de tweede generatie.
De grootste bevolkingsgroep zijn Nederlanders zonder migratieachtergrond. Zij vormen 74,8% van de bevolking. De grootste groep Nederlanders met een migratieachtergrond wordt nog steeds gevormd door personen (met een ouder) van Turkse herkomst. Zij vormen 2,4% van de bevolking.
Opvallend is dat, binnen Amsterdam, het stadsdeel Nieuw-West het meest populair is onder inwoners met een Turkse herkomst (45,3%) of met een Marokkaanse herkomst (41,9%). Bijna de helft van de inwoners in Amsterdam met een Turkse herkomst, woont in het stadsdeel Nieuw-West.
Trouw baseerde zich op cijfers van de gemeente Amsterdam waaruit blijkt dat de stad 177 nationaliteiten telt. Daarmee is Amsterdam de meest diverse stad ter wereld, gevolgd door Antwerpen (164 nationaliteiten) en New York (± 150). Wereldwijd zijn ongeveer 200 nationaliteiten geregistreerd.
Mokum is de bijnaam van Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, de stad van Ajax, de Wallen en de coffeeshops die geen koffie schenken.
Willy Alberti, zanger, acteur en televisiepresentator. Koos Alberts, zanger, geboren en getogen in de Jordaan. René Froger, zanger, geboren in de Jordaan. Dries Roelvink, zanger, geboren in de Jordaan.
Geschiedenis. Amsterdam werd ontdekt op 18 maart 1522 door de Spaans-Baskische zeevaarder Juan Sebastián Elcano aan boord van de Victoria. Dit schip maakte deel uit van de expeditie van Ferdinand Magellaan, en zou in september van dat jaar als enige daarvan de eerste reis rond de wereld voltooien.
In sommige delen van de stad is dat percentage veel hoger: in West en Nieuw-West, in wijken als de Kolenkitbuurt, Overtoomse Veld, Osdorp, Slotermeer en Geuzenveld gemiddeld 27% Marokkaans en 14 tot 24% Turks en in Noord (Vogelbuurt, de Banne en Waterland pleinbuurt) 13-17% Marokkaanse bewoners.
Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is. Het grootste deel van de Marokkaanse Nederlanders komt uit de Rif en spreekt van huis uit Riffijns.
De grootste herkomstgroepen in Utrecht zijn inwoners met een Marokkaanse migratieachtergrond (31.900), gevolgd door Turks (14.900), Surinaams/ Antilliaans (10.700) en Indonesisch (7.500).
Vier de verjaardag van Amsterdam in het Stadsarchief
Dit unieke document is op 27 oktober precies 747 jaar oud. Op 27 oktober 1275 gaf graaf Floris V aan de mensen bij de dam in de Amstel tolvrijheid. Het Tolprivilege uit 1275 is het oudste geschreven stuk waarin Amsterdam wordt genoemd.
Als het om gebrekkige creativiteit gaat, kan Nederland er ook wat van. Amsterdam is een verbastering van Amsteldam, dat weer teruggaat tot Aemstelledam of Aemstelredamme. De stad is simpelweg vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel, die het hart van de stad vormde.