Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Of uw stokbrood nu bevroren of oud is, houd het gewoon even snel onder water om het te bevochtigen en schuif het in de oven op 400ºF (200°C) gedurende 10 minuten . Deze foolproof methode zal het brood zachter maken en het ook weer knapperig.
Wikkel het oude brood in een natte theedoek en piep het 10 seconden op in de magnetron. Besprenkel het oude brood met water, wikkel er aluminiumfolie omheen en begin met oppiepen in een koude oven, die je vervolgens naar 150°C draait. Maak het brood vochtig en bak daarna 6 minuten op 150°C. Zonder folie dus!
2. Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden.
Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van oud brood neemt overigens niet af.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
U kunt het oude stokbrood ook verwerken in nieuwe gerechten. Zo kunt u er bijvoorbeeld croutons van maken, die lekker in een salade zijn. Of stukjes stokbrood gebruiken voor een broodsalade: de panzanella. Dunne plakjes snijden van het brood en dit roosteren in de oven met verschillende toppings werkt ook goed.
Tips voor een heerlijk stokbrood
Zet een bakje of ovenschaal met water op de bodem van je oven. Zo zorgt de stoom ervoor dat je korst van je brood lekker knapperig wordt. Je merkt het misschien ook als je broodjes afbakt in de oven: wanneer je ze besprenkelt met water worden ze veel knapperiger.
Als je je stokbrood niet op dezelfde dag op kunt eten, wikkel het dan in aluminiumfolie en vouw de randen dicht om het te verzegelen . Dit zou het een dag langer vers moeten houden. Als je het niet meteen op wilt eten, wikkel het dan in folie en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer.
Bevriezen. Beter voorkomen dan genezen: de beste manier om een stokbrood langer dan één dag vers te houden, is door het zo snel mogelijk na aankoop in te vriezen. Zo vertraag je het verouderingsproces.
Brood bewaren
Het papier absorbeert het vocht en het plastic zorgt ervoor dat het brood minder wordt blootgesteld aan lucht. Waardoor het minder snel uitdroogt en oud wordt. Bewaar brood bij voorkeur in een broodtrommel, op een droge, donkere plaats op kamertemperatuur. De vriezer is ook een goede optie.
Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius. Leg het stokbrood in de mand van de airfryer en bak gedurende 6-8 minuten totdat het brood knapperig en goudbruin is.
Croissant opnieuw opwarmen
Zo pak je het aan: Verwarm de oven of airfryer voor op 180 °C. Maak de croissantjes een beetje vochtig met water. Bak ze vervolgens 4-5 minuten op 180 °C. Als het goed is, zijn je croissantjes nu weer lekker knapperig!
Verwarm je oven voor op 150 à 175 graden, en steek je natte stokbrood ongeveer zeven minuten in de oven. 3. Kijk toe hoe de warmte het water in stoom verandert, en er tegelijkertijd voor zorgt dat je opnieuw een stokbrood hebt dat zacht is aan de binnenkant, en krokant langs de buitenkant. Smakelijk!
Oud brood nieuw leven inblazen - stop een sneetje brood maximaal 5-10 seconden in de magnetron om het nieuw leven in te blazen . Als je stokbrood zacht is geworden, besprenkel het dan met een beetje water en bak het 10 minuten op 180 graden om die heerlijke, knapperige korst nieuw leven in te blazen.
Met slechts een beetje H2O en een paar minuten kun je de buitenkant gemakkelijk knapperig maken en de binnenkant zachter maken. Neem gewoon je stuk brood en besproei het lichtjes met water.Doe het dan in je airfryer op 350 graden Fahrenheit voor slechts een paar minuten . Ta-da!
Kan je prima goedhouden en is nog lekker ook. Eet stokbrood altijd dezelfde dag op. Bewaar het op kamertemperatuur - een warme plaats - niet in een koele kelder of keuken.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje.
Bewaar brood niet in een afgesloten verpakking: Hoewel het bewaren van brood in een luchtdichte verpakking de versheid ervan kan helpen behouden, kan het er ook voor zorgen dat de korst zijn knapperigheid verliest. Laat het brood in plaats daarvan onbedekt of wikkel het losjes in een schone theedoek of papieren zak .
Overigens kun je veel meer dan 12 sneetjes uit een stokbrood halen, dus een klein stokbroodje zou hier prima volstaan.
Brood correct afkoelen is dus een noodzakelijk onderdeel van de broodproductie. Zonder afkoeling wordt een brood trouwens sneller oudbakken. Hoe lang laat je een brood dan het best afkoelen alvorens het te snijden? In een ruimte van 20 tot 25°C krijg je het beste resultaat door het brood 2 tot 3 uur te laten afkoelen.
Lekker krokant en vol van smaak. Bewaaradvies: Om het stokbrood een dag later te consumeren adviseren wij om het te bewaren in een afgesloten zak. Voor gebruik de oven verwarmen op ongeveer 180 graden en afbakken gedurende 4-5 minuten.
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Op deze manier wordt de korst weer lekker krokant en de binnenkant zacht.
Snijd het overgebleven stokbrood in plakjes van de gewenste dikte. Leg de gesneden plakjes op een ovenrooster en laat ze bruin kleuren. Houd het goed in de gaten, elke oven is anders. Circa 10 minuten.
En bovendien droogt een brood met een dikke korst minder snel uit. Wil je zachte korst weer knapperig krijgen? Voor wie krakende sneetjes brood wil snijden heb ik de volgende tip: Leg je brood 7 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C en en de korst is weer net zo knapperig als toen ie nèt uit de oven kwam!