de fles of het blikje een onbeschadigde barcode heeft; de fles of het blikje in goede staat verkeert; en. de fles liefst nog een dop heeft.
Tot slot moet de fles in zijn originele vorm zijn. Moet ik mijn fles inleveren met of zonder dop? Wij raden aan uw fles met dop in te leveren, omdat ook de dop kan worden hergebruikt. Over een aantal jaar wordt het verplicht om de dop op de fles te laten.
Het principe van statiegeld is eenvoudig: De consument betaalt een bepaald bedrag (het statiegeld) bij aankoop van een fles of blikje, bijvoorbeeld 0,25 euro. Ze krijgen de volle 0,25 euro terug door de lege verpakking terug te brengen. Dat kan via een statiegeldautomaat of gewoon aan de balie van een winkel.
Waarom past Coca‑Cola zijn doppen aan? De dop hangt voortaan vast aan de hals van de fles. De doppen worden zo samen met de fles ingezameld voor recyclage, om te vermijden dat ze achterblijven als zwerfvuil.
Wat verandert er? Bent u producent of importeur van plastic flessen? Doppen moeten vastzitten aan plastic drankflessen en drankverpakkingen die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik. Zo worden doppen op wegwerpflessen automatisch ingeleverd voor recycling en komen ze niet in het zwerfafval.
“De nieuwe vastzittende doppen zorgen ervoor dat er minder doppen in het milieu terecht komen als zwerfafval. Doordat ze aan de fles zitten, krijgen we nog meer doppen terug voor recycling en hergebruik van plastic als grondstof.
Daarnaast kunnen zuivelproducten de smaak overnemen van andere producten in de koelkast. Een dop voorkomt dit. Een ander voordeel van de dop is het gebruiksgemak, een dop schenkt gemakkelijker. Ook kan het pak liggend in de koelkast bewaard worden en dankzij de dop kun je het pak goed schudden voor gebruik.
Er zijn landelijk honderden inleverpunten waar mensen hun plastic doppen kwijt kunnen. De gespaarde doppen worden naar depots gebracht waar de doppen worden gesorteerd en klaargemaakt voor verdere recycling. Een hele logistieke operatie, die wordt uitgevoerd door vrijwilligers.
Cola is oorspronkelijk bedoeld als medicijn tegen lichamelijke klachten. Voor dat doeleinde is het dan ook erg geschikt! Het werkt tegen opkomende misselijkheid en diarree en bij een zere keel. Reizigers in Azië wordt bovendien vaak geadviseerd om na elke maaltijd een blikje te nemen.
Op kleine flessen wordt € 0,15 statiegeld geheven, op grote flessen is het statiegeld € 0,25. Producenten van PET-flessen voor 100% sap kunnen zich vrijwillig aanmelden voor het statiegeldsysteem. Plastic flessen voor zuivel, siropen en etenswaren zoals soep zijn uitgesloten van het statiegeldsysteem.
In de jaren 50 tot 80 van de vorige eeuw werd overigens vooral statiegeld geheven op melkflessen. Deze werden echter geleidelijk vervangen door kartonnen melkpakken, waarna het statiegeld op melkflessen werd afgeschaft.
Volledig platgetrapte of ingedeukte blikjes kunnen niet worden ingenomen omdat de inname-apparaten de barcode dan niet kunnen lezen. Huisvlijt d.m.v. het plakken van een code op een stukje karton wordt niet beloond omdat het blikje nog (enigszins) als blikje herkenbaar moet zijn voor het inname-apparaat.
Vanaf 31 december komt er ook statiegeld op blikjes in Nederland. Per blikje zal dat, net als de kleine flesjes, om 15 cent gaan. In Duitsland gaat het zelfs om 25 cent per blikje. Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin.
Aldi en Lidl hebben hun eigen gesloten statiegeldsysteem. Bijna alle flessen worden weer ingeleverd, het systeem is kostendekkend en levert een schone grondstof op voor nieuwe PET-flessen.
Zo zie je of er statiegeld op een blik zit
Vanaf 1 April moeten alle blikjes een nieuwe barcode hebben, zodat op inleverpunten herkend kan worden of er statiegeld op een blik zit.
Ondanks dat cola natuurlijk mierzoet smaakt, is de frisdrank van zichzelf qua PH-waarde juist erg zuur is. Zelfs net zo zuur als azijn of citroen! En juist door die zuurtegraad (en de milde koolzuur en fosforzuur) kun je je wc er zo goed mee schoonmaken.
Het klinkt misschien ongewoon, maar ook met cola kun je bruine aanslag verwijderen. Dit doe je door ongeveer 450 milliliter cola over de urinesteen te gieten. Vervolgens laat je het minimaal een uur intrekken. Daarna poets je de bruine aanslag met de toiletborstel weg en spoel je het toilet door.
Niet meer dan 2 tot 5 kopjes zwarte of groene thee , of. Niet meer dan 3 tot 4 glazen cola , of. Niet meer dan 1 kopje koffie.
Een deksel van metaal (ook een bierdopje) mag bij de gescheiden inzameling van plastic, metalen en drinkpakken (pmd). Deksels, doppen, etiketten en kurken mogen ook op glazen potten en flessen blijven zitten en mogen mee de glasbak in. Metalen verpakkingen kunnen oneindig gerecycled worden.
De doppen worden op allerlei verschillende plekken in het land ingezameld: bij buurtcentra, bedrijven, kinderboerderijen, milieustraten en zelfs bij particulieren thuis. Omdat de dopjes van een hard soort kunststof zijn en schoon gesorteerd ingeleverd worden, kunnen ze goed en efficiënt gerecycled worden.
DOP is een elite voedsellabel. De afkorting staat voor 'Denominazione di Origine Protetta', wat 'Beschermde Benaming van Herkomst' betekent. Dit label staat voor de garantie dat dit product is gemaakt in een bepaald deel van het land dat bekend staat om de productie van dit product.
Op festivals krijg je een flesje water altijd zonder dop. Waarom? Het zou veiliger zijn, omdat je over een dicht flesje bijvoorbeeld makkelijker kunt struikelen. Een dicht flesje zou daarnaast makkelijker zijn om mee te gooien.
Vanaf 2024 wordt het wettelijk verplicht dat frisdrankflesjes een dop krijgen die aan de fles vastzit. Met dit nieuwe initiatief worden meer plastic doppen gerecycled en belanden ze minder snel in de plastic soep.