Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur. Als je een gerecht uit de ” Creamy Corner ” sectie hebt genomen, dan warm je deze best op max. 600 watt op.
Dit doe je door je pasta in een zeef onder te dompelen in een pan kokend water op het vuur. Binnen een halve minuut is je pasta al opgewarmd. Vind je de pasta toch nog niet warm genoeg? Dan kun je de zeef ook nogmaals onderdompelen totdat dit de gewenste temperatuur heeft.
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Behandel gekookte noedels als restjes rijst en roerbak ze snel in een hete pan met gehakte groenten en restjes gekookt vlees. Maak af met sojasaus. Lange noedels zijn hier de klassieke keuze, maar korte pastavormen zoals orzo zouden ook goed werken.
Om de perfecte smaak en textuur te krijgen, gooi je de pasta in een magnetronbestendige schaal en voeg je een paar druppels water of saus toe . Dit voorkomt dat de pasta aan elkaar plakt en uitdroogt. Begin met het losjes afdekken van de schaal en verwarm deze opnieuw gedurende 1 tot 1 ½ minuut, controleer dan of deze helemaal is opgewarmd.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.
Voor pasta waar al saus op zit, breng je een paar eetlepels water aan de kook in een lage koekenpan met een goed sluitend deksel. Voeg je pasta toe en doe het deksel erop. Wacht ongeveer 30 seconden, haal het deksel eraf, roer het om en doe het deksel er nog eens 30 seconden op. Herhaal dit proces totdat het helemaal is opgewarmd.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Is je overgebleven pasta al gemengd met saus en wil je de pasta opwarmen? Leg het dan in een ondiepe ovenschaal, bedek deze met folie en zet het zo'n 20 minuten op 175 graden in de oven. Om de pasta nog een beetje smeuïg te maken kun je 5 minuten voor tijd de folie verwijderen en er Parmezaanse kaas over gooien.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn."
De beste manier om sausen op basis van room op te warmen is om langzaam te werken en gaandeweg extra room toe te voegen (via Leaf) . Breng de saus eerst op kamertemperatuur, giet het dan in een pan en verhoog geleidelijk de temperatuur van het fornuis terwijl je beetje bij beetje room toevoegt. Het vet in de room voorkomt dat de saus gaat schiften.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Zowel pizza als pasta kun je eenvoudig opwarmen in de magnetron.
Bewaar warme pasta in een thermoskan .
Verwarm een thermoskan door deze te vullen met kokend water en het water 10 minuten te laten staan. Leeg de thermoskan en vul deze met je hete pasta en saus.
Je kookt de pasta gewoon nog even in kokend water en je hebt binnen een paar seconden ultra verse pasta. Helemaal al dente zal 'ie niet meer zijn, maar dit is met afstand de beste manier om je pasta opnieuw te verwarmen. Blijf bij je pan staan, want binnen maximaal een halve minuut zal je pasta perfect gaar zijn.
Je kunt aluminiumfolie bakjes in traditionele ovens en magnetrons doen. Als je eten eenvoudig wilt opwarmen, doe het dan een paar minuten in de oven en je eten is binnen enkele seconden opgewarmd.
Breng een pan water aan de kook op het fornuis. Zodra het water kookt, plaatst u een metalen zeef in de pan, zodat het mandje onder water staat. Voeg uw overgebleven pasta toe aan dit mandje, ongeveer 30 seconden lang. Haal het zeefje voorzichtig uit de pan en ga verder met uw pastarecept.
De veiligste optie is om de pastasaus rustig warm te laten worden in de pan. Je kunt de pasta dan apart laten koken en daarna nog verder verwarmen door hem door de saus te roeren. Op die manier kan de pasta de smaak van de saus helemaal opzuigen voor je hem opschept.
Om je spaghetti Bolognese op te warmen, verwarm de saus met een beetje water in een pan op middelhoog vuur tot het heet is. Als je saus en pasta al gemengd zijn en in de koelkast bewaard worden, kun je ze samen in de oven op 180 °C opwarmen.
We raden niet aan om spaghetti carbonara op te warmen, omdat de eieren te gaar kunnen worden, waardoor het op roerei lijkt. Als je echter restjes hebt en je wilt het gerecht opwarmen ondanks het risico dat de textuur wordt verpest, is de beste manier om het p te warmen in een pan.
Als de rijst of pasta op kamertemperatuur blijft staan, zoals in een pan op het fornuis,kunnen B. cereus-sporen zich snel vermenigvuldigen en een aanzienlijke hoeveelheid toxine produceren . Eenmaal gekoeld, kunnen de bacteriën inactief worden, maar ze beginnen zich weer te vermenigvuldigen wanneer de restjes worden verwijderd en opnieuw worden opgewarmd.
Pasta opwarmen in kokend water
Deze manier is vooral geschikt als je pasta zonder saus wil opwarmen. Doe je overschotje pasta in een fijne zeef. Zet een pot met kokend water op het vuur die voldoende groot is zodat je de zeef kan onderdompelen. Dompel de zeef met de pasta onder in de pot in de pot met kokend water.
“De gouden regel is om gekookte pasta of rijst binnen de twee uur onder de 10 graden Celsius te krijgen.” Op die manier kan je spoorvorming voorkomen. Het is dus ontzettend belangrijk om pasta steeds in de koelkast te bewaren, en niet in bijvoorbeeld een koele kelder.