Zelfbeeld is de manier waarop je over jezelf denkt. Dit is medebepalend voor hoe je je voelt en welke acties je onderneemt. Het zelfbeeld heeft een grote invloed op het zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in jezelf of op jezelf hebt, dat je jezelf de moeite waard vindt.
Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is een realistische kijk op je eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt. In de positieve psychologie is de theorie dat zelfvertrouwen een balans is tussen vaardigheid en waardigheid.
Je zelfbeeld is het beeld wat je van jezelf hebt. Dit betekent niet dat dit een afspiegeling is van de realiteit en je ook echt zo bent. Het zelfbeeld is een verzameling van overtuigingen, gedachten en oordelen die je over jezelf hebt. Een optelsom van alles wat je hebt meegemaakt en verzameld over jezelf.
Symptomen van een laag zelfbeeld
Je voelt je erg onzeker, hebt weinig vertrouwen in jezelf en dat dingen je gaan lukken. Je bent niet trots op jezelf, je haalt jezelf steeds naar beneden. Als iets wel goed is gegaan, heb je de neiging om dit succes te verkleinen (het komt niet door jouw handelen, maar door anderen).
Het hangt ook samen met zelfwaardéring: jezelf waarderen en respecteren, los van het feit of je iets goed kunt. Een goede zelfwaardering is de basis voor een gezonde dosis zelfvertrouwen. De test die wereldwijd het meest wordt gebruikt om zelfvertrouwen te meten is de 'Rosenberg self-esteem scale'.
Je ziet jezelf in een positief daglicht: je kunt goede kanten benoemen en bent eigenlijk wel blij met jezelf. Het tegenovergestelde hoort bij een negatief zelfbeeld: je hebt weinig tot geen zelfvertrouwen, zit niet zo lekker in je vel en vindt het moeilijk om positieve punten over jezelf te benoemen.
Als je bijvoorbeeld erg beschermd bent opgevoed, kan het zijn dat het zelfvertrouwen zich niet genoeg ontwikkelt. Ook als je veel kritiek gekregen hebt op je gedrag of prestaties, of als je gepest bent, kan je zelfvertrouwen afnemen of zich niet genoeg ontwikkelen.
De meest gebruikte therapie bij onzekerheid en een negatief zelfbeeld is cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van (onrealistische) negatieve denk- en gedragspatronen die je onzekerheid en lage zelfbeeld in stand houden.
Het ideale zelfbeeld is hoe je graag zou willen zijn, het reële zelfbeeld een realistischer beoordeling van de eigenschappen die je hebt of mist.
Door een positief zelfbeeld heb je een goed gevoel over jezelf. Daardoor is het gemakkelijker om angst te overwinnen en uitdagingen aan te gaan. Door een positief zelfbeeld ben je minder afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Je wordt niet belaagd door overmatig zelfkritiek.
Het woord zelfbeeld zegt het eigenlijk al: het is het beeld dat je van jezelf hebt gevormd. Zo'n beeld komt niet van dag tot dag tot stand. Het is een brouwsel van aanleg, gezin van herkomst, jarenlange ervaringen, overlevingsstrategieën… Het mag duidelijk zijn, het is iets dat in de loop van jouw leven gevormd is.
zelfverzekerd = zelfverzekerd bijv. naamw. Uitspraak: [zɛlfərˈzekərt] (van iemand) met veel zelfvertrouwen Voorbeelden: `een zelfverzekerde deelnemer aan de wedstrijd`, `zelfverzekerd antwoorden`Antoniem: &nb...
Zelfverzekerd zijn is geen competentie. Zelfverzekerd zijn is een gevoel. Het zegt iets over het vertrouwen dat jij in jezelf hebt. Een competentie daarentegen is veel meer een vaardigheid waar gedrag uit voortvloeit.
Wat is het tegenovergestelde van zelfverzekerd? Antoniemen van zelfverzekerd zijn bangonzeker en onzeker.
Bij een gebrek aan zelfvertrouwen heb je te weinig vertrouwen op en in jezelf. Zelfvertrouwen is je eigen bewustzijn dat je bepaalde dingen kunt. Je leert bijvoorbeeld een proefwerk vanuit het besef dat je zult begrijpen waar de stof over gaat en dat je het proefwerk, als je je inspant, kunt halen.
Wat zijn oorzaken van een lage eigenwaarde? Een lage eigenwaarde wordt gevoed door je innerlijke criticus. Dat is het stemmetje in je hoofd dat continu roept dat je niet goed genoeg bent of dingen niet goed genoeg doet. Deze innerlijke criticus is vaak te koppelen aan de perfectionist die in je schuilt.
Kenmerken minderwaardigheidscomplex
zichzelf voortdurend afwijzen of onderuithalen. negatief denken over jezelf. positieve zaken afzwakken, negatieve zaken vergroten. jezelf als het ware verstoppen door een gereserveerde houding.
Onzekerheid komt door een laag zelfvertrouwen. Iedereen twijfelt wel eens ergens over, maar soms kan het erg in de weg zitten. Als je onzeker bent, twijfel je. Je kan twijfelen over een beslissing.
Tonen dat je zelf overtuigd bent van je eigen idee, is de eerste stap. En dat doe je door simpelweg niet te aarzelen. Zelfzekere mensen laten geen enkele aarzeling zien tussen hun daden en woorden.
Wat de wetenschap weet over je laag zelfbeeld stemmetje
Je bent hierin niet alleen. Maar liefst 75% (!) van de mensen heeft er last van.