Koriander. Koriander lijkt qua smaak op peterselie. Koriander is echter veel intenser en heeft een citroen-achtige nasmaak. Het kruid wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken en Latijns-Amerikaanse keuken.
Als alternatief voor peterselie kunnen eventueel selderij, koriander of kervel gebruikt worden. Het gebruik van een ander kruid zal je gerecht een andere smaak geven, maar deze ingrediënten passen wel eveneens goed bij typische gerechten met peterselie.
Peterselie heeft een frisse, peperige en enigszins aardse smaak, waardoor het breed inzetbaar is in de keuken. Ieder blad bevat een natuurlijke, aromatische olie die verantwoordelijk is voor de onmiskenbare smaak van peterselie.
Wil je dit kruid vervangen? Je raadt het misschien al, maar peterselie komt het dichtst in de buurt en is dan ook de beste keuze.
Peterselie en koriander zien er vrijwel hetzelfde uit, maar ze zijn duidelijk verschillend als we het hebben over de smaak. Peterselie heeft een milde, peperige en bittere smaak. Het kan de smaak van elk hartig gerecht gelijkmatig maken. Koriander heeft een veel scherpere smaak - die dus geliefd of gehaat is.
Toch zijn er qua gezondheidsvoordelen maar weinig verschillen tussen de twee kruiden te vinden. Ze zijn beide gezond en een goede manier om gerechten van een lekkere smaak te voorzien - en er tegelijkertijd een extra dosis vitamines aan toe te voegen.
Ezelsbruggetje; Kasbor/ Koriander. Ma3dnus = peterselie. Miep. Kosbar =kostbaar!
Italiaanse peterselie staat ook wel bekend als platte peterselie. De platte peterselie is wat sterker van smaak dan de krulpeterselie. Een takje (of een paar blaadjes) is heel geschikt als garnering op koude schotels en soep.
Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe. Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden.
Het grootste verschil tussen platte peterselie en normale krulpeterselie? De bladeren zijn platter, gladder, hebben een hoger watergehalte en een fijnere, pittigere smaak.
Bladselderij heeft dezelfde frisse, hartige smaak als peterselie. Bladselderij heeft in tegenstelling tot peterselie een veel sterke smaak. Bladselderij is lekker bij wortelen, prei, bloemkool, sperziebonen, vis, gehakt, varkensvlees, bami en nasi.
Peterselie is een goede bron van provitamine A, vitamine C, ijzer en foliumzuur. Het helpt om je lichaam gezond te houden. Peterselie kan een rol spelen in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Voeg daarom lekker vaak peterselie aan je maaltijden en sauzen toe, of maak er een frisse groene smoothie mee.
Krulpeterselie is zeker eetbaar en kun je naar eigen inzicht gebruiken in gerechten. De smaak van krulpeterselie is mild en geeft niet dezelfde smaakversterking als platte peterselie. Daarom vind je krulpeterselie vaak terug als garnering bij soepen, salades en aardappel- en vleesgerechten.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Peterselie is een tweejarig kruid dat graag in de halfschaduw staat op voldoende vochtige en humusrijke grond.
Gedroogd peterselieblad kent diverse voordelen voor je gezondheid. Zo is het een bron van provitamine A en vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant en heeft een goede invloed op je immuunsysteem. Ook is het kruid rijk aan vitamine K, die bijdraagt aan de sterkte en gezondheid van je botten.
Eigenlijk zou je elke dag wat peterselie kunnen eten, omdat het zo rijk is aan voedingsstoffen. Als je een flinke bos koopt kun je elke dag wat fijnhakken voor over je salade, door je groene smoothie, over groente gestrooid, als pesto of door je soep.
Het zaad bevat de giftige etherische olie apiol. Zaad wordt dus niet gebruikt. Het groen is veilig. Het is een smaakmaker.
Peterselie is goed voor de spijsvertering. Het doodt bacteriën in de maag en brengt een goede balans in het aantal microben dat verantwoordelijk is voor een gezonde spijsvertering. Peterselie wordt vaak als garnering op een bord gelegd.
Een potje peterselie met een inhoud van 5 gram kost in de supermarkt 1,39 Euro. Dat komt neer op een prijs van 278 euro per kilo. Daarmee is peterselie een van de duurste groenten die er bestaat.
Maydanoz is de Turkse benaming voor de platte variant van onze krulpeterselie, platte peterselie dus.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
In Marokkaans-Arabisch vertaalt peterselie naar: معدنوس .
Platte peterselie is ma3dnous, koriander is kosbar, en peterselie is peterselie.
Koriander is zeer rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Het is goed voor de spijsvertering, het zou helpen bij een goede werking van de darmen en kan helpen tegen diarree. Koriander zou een gunstig effect hebben op de vertering van voedsel en zou de werking van de lever verbeteren.