Autoruiten beslaan doordat de luchtvochtigheid aan een kant van de ruit hoger is dan aan de andere kant. Op het moment dat u in een koude auto stapt, komt de warme vochtige lucht die u uitademt in aanraking met de koude ruiten, dus ontstaat er condens.
Ter voorkoming van het geschuif kun je de vochtvreter dan beter in het middenconsole plaatsen. Dit is tijdens het rijden een stabiel alternatief. Staat de auto stil, dan kun je het zakje uiteraard wel gewoon ergens op het dashboard plaatsen. Achterin kun je hem vlakbij de achterruit op de hoedenplank leggen.
Op zoek naar de beste vochtvreter van 2022? Met de Bison Vochtvreter Airmax Navulzak kom je een heel eind. De Bison Vochtvreter Airmax Navulzak is in combinatie met een Air Max vochtvreter ideaal om condens, vieze muffe geurtjes en overtollig vocht in de lucht van verschillende ruimtes, te bestrijden.
Dit kan komen door het regenachtige weer, je sporthanddoek met vers zweet en je eigen ademhaling. Wanneer het vocht dat je uitademt warmer is dan de temperatuur in de auto, ontstaat er condens. Omdat de condens niet uit de auto weg kan, hecht het zich aan de koude autoruiten en beslaan je autoruiten.
OptiPlus Anti-condens spray:
De anti-fog spray is perfect brillenvloeistof die ervoor zorgt dat uw bril niet beslaat. Geschikt voor alle soorten brillenglas materialen en coating. De brillenglazen voelen super glad aan en zullen een paar uren niet beslaan en water- en vuil afstotend zijn.
De buitenkant condenseert voornamelijk in de lente en zomer, wanneer de buitenlucht warmer is dan het glas. Condens op de buitenkant van de beglazing is perfect normaal en dus geen reden tot ongerustheid. Vocht op ramen binnenshuis is het gevolg van slechte ventilatie of een ander vochtprobleem.
Gebruik de recirculatiestand om de auto extra snel te koelen. De recirculatiestand (indien aanwezig) van uw luchtverversingssysteem kunt u actief gebruiken in combinatie met uw aircosysteem. Door deze in de zomer aan te zetten versnelt u, door vermindering van de te koelen hoeveelheid lucht, de temperatuursdaling.
Waterdamp dat aanwezig is in de lucht zal, bij aanraking met een koud oppervlak, neerslaan als vocht. Zeker in plaatsen zoals de slaapkamer en de badkamer is er een grote kans op condensvorming. Vocht heeft namelijk ruimte nodig om te kunnen verdampen en via ventilatieroosters of open ramen de woning te verlaten.
Het vocht aan de buitenkant van de ramen komt door de hoge isolatiewaarde van het toegepaste glas. Dit verschijnsel vindt meestal in de ochtenduren plaats. De buitentemperatuur ligt 's morgens al een stukje lager, terwijl de luchtvochtigheid relatief hoog is.
Zorg voor propere ramen, ook binnenin
Daarnaast hecht het vocht zich ook sneller op die vuildeeltjes waardoor je ramen sneller aandampen. Ga daarom met een propere, vochtige doek (eventueel met wat glasreiniger) over de binnenkant van je voorruit. Probeer geen strepen achter te laten.
Vul een emmer met lauwwarm water en een beetje detergent/afwasmiddel of de Glowi-multireiniger. Vul een tweede emmer met alleen maar water. Zeep de ramen in met het zeepwater en een schone (microvezel)doek. Veeg ze direct schoon met een (microvezel)doek met enkel water die je goed uitgewrongen hebt.
Wasem is zichtbare damp, of anders de zichtbare neerslag van damp. Ontwaseming van ruiten is mogelijk door deze te verwarmen door er lucht langs te laten stromen, of middels een in de ruit aangebrachte verwarmingsspiraal.
Vermijd condens en vochtproblemen in uw huis door goed te ventileren. Ventileren is een constant proces. Af en toe een uurtje een raam open is verluchten, niet ventileren. Als je jouw huis onvoldoende ventileert, condenseert het vocht in huis en zet het zich af op koude oppervlaktes.
Anti fog-spray
Met deze spray breng je handmatig een beschermlaagje aan op je glazen, waardoor ze niet meer kunnen beslaan. Je spuit de anti fog-spray op de binnenkant van je brillenglazen en spoelt je bril vervolgens af; een dun laagje hecht zich aan de glazen en voorkomt zo dat ze beslaan.
Ontdek Anti-Fog
Anti-Fog (AF) is een coating die speciaal is ontwikkeld voor de buitenste ruit om condensvorming te voorkomen.
Dikke handdoek erop en plastic zak erop en dan rijden. Daarna handdoek wisselen. Wordt vanzelf droog en goed luchten dan gaat het niet stinken.
Als je verzekerd bent tegen glasschade, zoals bij condens tussen glas, dan kun je de kosten natuurlijk bij je verzekeraar claimen. Echter op één voorwaarde: de schade mag niet door achterstallig onderhoud zijn ontstaan, anders wordt er niet uitgekeerd.
Condens aan de binnenzijde van uw raam duidt over het algemeen op te veel vocht in huis. Dit kan komen door grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Bij enkelglas was condens met name in de winter een veelvoorkomend probleem, gezien de onvoldoende isolatie en de grote temperatuurverschillen.
Condensvorming aan de buitenzijde kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Het risico op condensvorming is het grootst in de ochtenduren wanneer de buitentemperatuur sneller oploopt dan de oppervlaktetemperatuur van het glas.