Inhoudelijk is het diploma meer gericht op zelfredzaamheid in verschillende situaties en wordt er vanuit herkenbare situaties meer bewustwording gecreëerd. Wat vinden de lesgevers ervan? “Het lesgeven wordt leuker.Omdat de kinderen meer plezier hebben, krijgen ook de lesgevers meer plezier.”
Gedurende zo'n 4 tot 6 weken kijken we of het kind vaardig genoeg is om de 9 praktijksituaties aan te kunnen. Daar hebben de lesgevers ook onderling overleg met elkaar over. U als ouder krijgt persoonlijk van de lesgever te horen dat het kind klaar is voor het diplomafeest.
De EasySwim methode is een vorm van zwemles waarbij de kinderen meteen in diep water starten met zwemmen. Hierbij dragen ze een zogenaamd floatsuit. Dit laat zich het beste omschrijven als een surfpakje waarin op de borst en rug drijvers zijn verwerkt.
De 4 pijlers van EasySwim. Vanuit onderstaande pijlers is de EasySwim methode optimaal afgestemd op de manier waarop jonge kinderen leren. Met deze pijlers behalen we het hoogste zwemplezier én de hoogste betrokkenheid, wat leidt tot het beste resultaat.
EasySwim Pro drijfpak maten:
S: 13-16 kg (borst-/buikomvang tot 52 cm, lengte zwemvest 38 cm) M: 17-23 kg (borst-/buikomvang tot 56 cm, lengte zwemvest 40 cm) L: 24-28 kg (borst-/buikomvang tot 61 cm, lengte zwemvest 42 cm)
Kies voor zwembandjes
Voor een dag zwemmen kun je het best kiezen voor zwembandjes. Zorg dat ze een veiligheidsventiel en meerdere luchtkamers hebben. Mocht er een lek in komen, dan blijft er toch nog drijfvermogen over. Je doet de zwembandjes om de bovenarmen van je kind en blaast ze dan op.
De zwembandjes van Flipper Swimsafe, zijn de ideale drijfhulp voor kinderen van 1 tot 6 jaar. Optimaal drijfvermogen dankzij de zachte en stevige schuimkern en luchtkamer met veiligheidsventiel.
In de eerste twee zwemuren (18:00 tot 19:30 uur) is de diepte van het bad tussen de 45 cm en de 170 cm diep. Het bad is ingedeeld in vier verschillende badjes, steeds met een oplopende moeilijkheidsgraad. Als de kinderen lid worden, en ze gaan de eerste twee uren zwemmen.
De eerste fase van de zwemles gaat sneller als je kind niet (meer) bang is voor water. Het is dus belangrijk dat je kind thuis al zelf onder de douche durft en kopje onder gaat in bad of in het zwembad. Het is zeker de moeite waard om dit te oefenen voordat je kind op zwemles gaat.
De Nationale Zwemdiploma's worden landelijk uitgegeven door de Nationale Raad Zwemveiligheid en bestaan uit het Zwem-ABC, de Zwemcertificaten, Nationale Snorkeldiploma's en de Zwemvaardigheidsdiploma's.
Wat is zwemles? Tijdens zwemles leert je kind onder begeleiding van een badjuf of badmeester zwemmen. Eerst leert hij om zich watervrij te voelen. Dit betekent dat hij zich veilig voelt in het water en niet bang is.
De kledingeisen voor het zwemvaardigheidsdiploma zijn hetzelfde als die van zwemdiploma A van het Zwem-ABC namelijk: Zwemkleding (toegestaan: bikini, zwembroek, badpak, tankini) Shirt, blouse of hemd met lange mouwen. Lange broek, lange jurk of rok (broek mag niet nauw op de huid aansluiten).
De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is viereneenhalf tot vijf jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind vier of zelfs drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen.
Badkleding, t-shirt, hemd of blouse met lange mouwen, lange broek, jurk of rok tot de enkels, schoenen. Lange broeken die naadloos aansluiten op de huid, bv leggings, zijn niet toegestaan. Plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan.
Een leerlingvolgsysteem helpt om die afweging goed te maken. Maar een Examinator Nationale Zwemdiploma's bepaalt uiteindelijk of je kind zijn diploma krijgt. Het is in principe dus mogelijk dat je kind zakt bij het diplomazwemmen.
Hoeveel keer per week kan een kind zwemles volgen? De KNZB adviseert twee zwemlessen van 35 minuten zwem- tijd per week. Zo volgen leermomenten elkaar snel genoeg op om kinderen maximaal te laten profiteren van het herhalingsef- fect van de zwemles.
Zwemdiploma niet verplicht
In Nederland is het op dit moment niet verplicht een zwemdiploma te hebben. Het hebben van een zwemdiploma is in zwembaden ook niet verplicht. Doorgaans geldt wel de regel dat kinderen slechts onder begeleiding van een 'geoefende zwemmer' van 18 jaar of ouder het bad mogen bezoeken.
Kies bij voorkeur een moment uit waarop het rustig is in het zwembad. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend, tijdens familiezwemmen of tijdens babyzwemmen. Ook belangrijk: blijf niet langer dan 30 minuten in het water. Dat is echt genoeg voor je baby.
Hoe lang mag een baby in het water blijven? Het is afhankelijk van de leeftijd van je kindje, maar in het algemeen is een halfuurtje in het zwembad zeker voldoende. Let vooral goed op eventuele blauwe lipjes, blauwe nageltjes of rillingen. Als dit het geval is, ga dan uit het water en warm je baby op.
Zwemband baby vanaf 3 maanden
Je kan je baby tijdens het babyzwemmen vasthouden of op je onderarm laten liggen. Een zwemband kan jullie zwemavontuur nog leuker maken. Het geeft je kind bewegingsvrijheid en laat hem op een leuke manier kennismaken met water.
Een zwemvest is een veel beperkter reddingsmiddel: het heeft een veel lager drijfvermogen en corrigeert bovendien de houding niet. Een drenkeling met enkel een zwemvest aan kan dus nog steeds verdrinken.
Als je gaat zwemmen met je baby, neem je een zwemluier voor hem mee en een zwembroekje of badpakje. Trek alles pas bij het zwembad aan. Verder neem je een flesje melk, een gewone luier en babydoekjes mee, voor na het zwemmen.
De golven en stroming in de zee zijn onvoorspelbaar en kunnen je kind onverwacht uit het evenwicht brengen. Je kind valt misschien zo maar om. Maar dat is geen reden om bandjes om te doen. Door de wind is er kans dat je kind met bandjes sneller afdrijft.
De gemiddelde opleidingsduur voor het behalen van het A diploma met reguliere zwemles is 12 tot 15 maanden. Vaak merken wij als zwemdocenten dat ouders dit nogal lang vinden duren en daarom helpen ze graag mee om ervoor te zorgen dat hun kindje beter leert zwemmen.
Als kinderen al iets ouder zijn en zich al wat beter kunnen concentreren, gaat het leren zwemmen uiteraard sneller. Sommige kinderen leren zwemmen op 10 lessen, andere hebben er 30 nodig. Het aantal lessen varieert heel sterk.