Trombose voorkomen
Beweeg bijvoorbeeld voldoende om de bloedstroom op gang te brengen. Laat sigaretten links liggen. Zorg voor een gezond lichaamsgewicht. En drink voldoende bij een lange periode van liggen of zitten, bijvoorbeeld bij een vliegreis of bij een gebroken been.
Draag geen strakke kleding en trek eventueel uw schoenen uit. Gebruik alleen steunkousen in overleg met uw arts. Zelf aangeschafte steunkousen (compressiekousen) kunnen trombose in hand werken als deze te strak zitten of ze werken niet als ze te los zitten.
Sinds een aantal jaren is er veel belangstelling voor een mogelijk verband tussen het maken van een lange vliegreis en het ontstaan van ve- neuze trombose. Epidemiologische studies laten zien dat het risico op trombose ongeveer twee- tot viermaal groter is na een reis van meer dan 4 uur.
U heeft vitamine K nodig voor het aanmaken van een aantal stollingseiwitten. Deze stollingseiwitten zorgen ervoor dat bloed kan stollen.
Veel vliegtuigreizigers hebben last van opgezette voeten en of dikke enkels. Je schoenen kunnen tijdens een lange reis gaan knellen, waardoor je benen onrustig worden.Als je lang stilzit zakt het bloed en vocht in je lichaam naar je benen en enkels.
Waarom kiezen voor reiskousen? Reiskousen helpen om vervelende en gevaarlijke klachten zoals reizigerstrombose tegen te gaan. Reiskousen worden ook wel compressiekousen genoemd. De kousen oefenen namelijk compressie uit op uw benen.
Hoe voorkom ik dikke enkels voor en tijdens mijn vlucht? Het is het beste om strak zittende kleding te vermijden, hierdoor kan de bloedstroom worden belemmerd en krijgt de huid te weinig zuurstof van buitenaf. Door iets ruimere en ademende kleding te dragen, kan dit worden voorkomen.
Reiskousen, of vliegtuigsokken, zijn steunkousen speciaal ontwikkeld voor mensen die een lange bus-, auto- of vliegreis voor de boeg hebben. Deze reizen zorgen voor een slechte houding en beperking van bewegingsvrijheid van de benen met alle gevolgen van dien.
Probeer dan ieder uur een stukje te bewegen, bijvoorbeeld door een stukje te lopen. Is lopen moeilijk voor u? Beweeg dan minimaal zes keer per dag uw kuitspieren: Til uw voeten op.
Buig en strek al liggende de top van uw tenen. Probeer om beurten uw benen op te trekken en vervolgens met uw tenen naar beneden te wijzen. Strek en buig uw knieën, houdt uw voeten omhoog en draai een rondje met uw enkels. Probeer, als u daartoe in staat bent, een paar keer een klein wandelingetje te maken.
Als je een ernstige ziekte hebt, zoals een nierziekte (nefrotisch syndroom), kanker, sikkelcelziekte, een hartafwijking (boezemfibrilleren), een darmziekte (IBD) of auto-immuunziekte (lupus anticoagulans), heb je meer kans op trombose, en ook als je bepaalde medicijnen gebruikt.
Ja, mits uw INR-waarde stabiel is. Ook langere vluchten (meer dan 5 uur) zijn dan toegestaan. Soms is wel een extra INR-controle nodig, als uw waarde te laag is dan kan het zijn dat we extra maatregelen nemen.
Als u nog niet met een dokter heeft overlegd, raden we aan om klasse 1 te nemen. Klasse 1: Deze compressie wordt aanbevolen voor onder andere vliegtuigreizen, staand/zittend werk, gezwollen benen en voeten, spataders en tijdens de zwangerschap. Het merendeel van onze sportcompressiekousen behoort ook tot klasse 1.
Het klittenbandsysteem is een alternatief voor therapeutisch elastische kousen of zwachtels. Dit korte-rek compressieverband sluit met behulp van klittenband. Hierdoor is het gemakkelijk aan te brengen door u of uw (mantel)zorgverlener.
Wat zijn de consequenties als de kousen uitgelaten worden? Doordat de cliënt geen therapeutische/elastische kousen draagt, zullen de benen en enkels dusdanig dik worden, waardoor er geen therapeutische/ elastische kous meer past.
Het antwoord op de vraag "Hoe zwaar mag je koffer zijn?" varieert per luchtvaartmaatschappij, maar meestal ligt het gewichtslimiet tussen 7 en 10 kilogram. Het is van essentieel belang om de regels van je specifieke luchtvaartmaatschappij te kennen om onnodige kosten en stress op de luchthaven te voorkomen.
Een dik, warm, pijnlijk en roder of donkerder onderbeen kan een trombosebeen zijn. Bel met deze klachten je huisarts of de huisartsen-spoedpost. Trombose is een bloedprop in een ader.
Trombose ontstaat vaak zonder duidelijke oorzaak. Toch zijn er veel factoren die een rol kunnen spelen. Voorbeelden zijn immobiliteit (lang stilzitten), zoals bij lange vliegreizen en gips om het been, een recente operatie, kanker, roken, overgewicht, spataderen en het gebruik van de anticonceptiepil.
Als u misschien trombose heeft, kan een arts trombose vaststellen oftewel diagnosticeren door vragen te stellen en een bloedtest te doen. Als er vervolgonderzoek nodig is, kan de arts besluiten om echografie, flebografie, of een CT-scan te laten doen.