Vermijd synthetische en strakke kleding In synthetische materialen kan de huid moeilijk ademen, en strakke kleding zorgt voor wrijving op de huid. Dat irriteert en draagt bij aan de vorming van puistjes. Katoen en losse kleding zijn daarom een betere keuze.
Vocht: de billen zijn vaak een warme en broeierige plek van het lichaam. Vocht zoals zweet kan daar bacteriegroei veroorzaken. Met als resultaat puistjes. Slechte hygiene: wanneer de billen niet goed worden gereinigd, kan de broeierige omgeving zorgen voor bacteriegroei, talgophoping en het ophopen van dode huidcellen.
Hou puistjes onder controle
Was je gezicht 's morgens en 's avonds met lauw water en een neutrale reinigingsgel. Gebruik een ontsmettende lotion als je veel puistjes hebt. Dep je gezicht voorzichtig droog. Niet wrijven, dat irriteert je huid nog meer.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Tandpasta helpt niet tegen acne, écht niet
Dit is echt een fabeltje; een hardnekkige ook. De werkelijkheid is namelijk dat tandpasta acneklachten juist kan verergeren, net zoals huismiddeltjes als citroensap, azijn en alcohol.
Heb je een iets minder acuut probleem ga dan aan de slag met benzoylperoxide, salicylzuur of eventueel vitamine A zuur (tretinoine). Dit kan voorkomen dat de pukkel een monsterlijke afmeting aanneemt. Ook een crème met een hoge concentratie vitamine C (rond 5%) kan helpen.
Behandeling van folliculitis
Gewoon wassen met zeep en rijkelijk veel water gebruiken is ook belangrijk. Antibiotica kunnen ook helpen bij folliculitis. Maar er bestaat een risico, dat het gebruik van antibiotica kan leiden tot resistentie tegen antibiotica en het risico op contactallergie.
De puist gaat meestal vanzelf open. Daarna geneest hij. Soms moet de huisarts een sneetje in de puist maken. Soms zijn medicijnen nodig, bijvoorbeeld bij koorts.
Bij wie komt bacne voor? Acne op de rug komt veel voor bij pubers, maar ook veel volwassenen hebben hier last van. Puistjes op je rug kunnen dezelfde oorzaak hebben als puistjes in je gezicht. Ze ontstaan door hetzelfde proces: je lichaam maakt te veel talg aan, waardoor dit zich gaat ophopen in je poriën.
BESTRIJD TALG MET GOEDE GEZICHTSVERZORGING
Gebruik bijvoorbeeld NIVEA Micellair Water, speciaal ontworpen om vuil en overtollig talg te verwijderen. Was je gezicht minstens twee keer per dag. Doe dit in de ochtend en in de avond met een milde gezichtsreiniger om de huid schoon te houden en vuil te verwijderen.
Een slechte hygiëne en het dragen van strakke kleding vergroten de kans op huidirritatie en daarmee het ontstaan van steenpuisten. Met name in de nek, in de liezen of in de oksels komt dit veel voor. – Steenpuisten die dicht bij elkaar zitten vormen vaak één grote steenpuist, we spreken dan van een karbonkel.
Een steenpuist herken je aan een diepe onderhuidse puist met etter en een gele 'puskop'.Qua uiterlijk ziet een steenpuist er wat roder, pijnlijker en groter uit dan een gewone puist. Je herkent een gewone puist aan een onderhuids bultje of aan een wit kopje aan de oppervlakte van je huid.
Helaas zijn steenpuisten meestal niet te voorkomen. Je kunt wel letten op je hygiëne door je handen vaak te wassen met handzeep. Daarnaast kun je het best katoenen kleding dragen die niet knelt of schuurt.
De bultjes of puistjes gaan meestal in 1 tot 2 weken vanzelf weg.
Een ontsteking van de haarfollikels treedt niet alleen op de hoofdhuid op. Overal op het lichaam waar haren groeien, is een ontsteking mogelijk. Al zien we het wel vaak op de hoofdhuid, het gezicht, de nek en de armen en benen. Folliculitis komt net zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen.
Het is ook mogelijk om de bacterie ergens op te lopen, zoals in een warm bad of een whirlpool. Het is echter niet mogelijk om er zelf andere personen mee te besmetten. Soms wordt folliculitis veroorzaakt door langdurig afsluiten van de huid, bijvoorbeeld wanneer iemand een erg vette crème of zalf gebruikt.
Voorkomen van onderhuidse puisten
We raden je aan geen vette producten te gebruiken. Een vette huid is een kritieke factor voor het ontstaan van acne en blinde puistjes. We raden je aan je gezichtscrème te vervangen door een olievrije gezichtscrème zoals de NIVEA vochtinbrengende dagcrème.
Mensen met acne, hebben vaak een wat vettere huid die minder snel vochtarm is.Dan is het dus niet nodig om vaseline te gebruiken. Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen.
Honing schiet te hulp! Reinig je gezicht eerste goed en dep dan wat honing op het puistje. Laat het zo'n 15 tot 30 minuten zitten en spoel de boel dan weer af. De roodheid is meteen verdwenen en het puistje gaat sneller weg.
Probeer het eens met citroensap
Dit kan zomaar eens de oplossing zijn. Door citroensap namelijk, droogt de puist namelijk uiten zo verdwijnt de puist sneller van je gezicht. Dep met een wattenstaafje en een beetje sap op het puistje. Laat citroensap zeker een nacht intrekken.
Een steenpuist breekt vaak vanzelf binnen een week open, waarbij het pus naar buiten komt en de huid kan gaan genezen. Wat je in de tussentijd zelf kunt doen is, naast er zoveel mogelijk vanaf blijven, gebruik te maken van huidverzorgingsproducten met salicylzuur, ook wel BHA genoemd en AHA.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Werk schoon! Maar alléén als het puistje al een wit puntje heeft. Pijnlijke, meer onderhuidse rode bultjes en pukkels zal je niet zo kunnen uitknijpen. ' 'Heb je ineens last van een uitbraak vlak voor een heel belangrijke dag, zoals je bruiloft, dan 'mag' je een stapje verder gaan.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.