Een necrologie is een levensbeschrijving van een overleden persoon, zoals deze vlak na zijn dood verschijnt in een tijdschrift of dagblad. Het schrijven van een necrologie of overlijdensbericht vergt tijd, vooral als het om een publiek persoon gaat.
Persoon die is overleden waarbij een bevoegde arts een overlijdensakte heeft ondertekend. Overledenen worden geteld naar de woongemeente en niet naar de gemeente van overlijden.
Welke mooie herinneringen heb jij aan de overledene. Wat heeft hij/zij voor anderen betekend. Wat wil je vooral dat van de overledene herinnerd wordt. Wat zul je vooral missen aan hem/haar.
Op de verpleegafdeling
Als een patiënt in het ziekenhuis overlijdt moet een arts de officiële dood vaststellen. De arts vult dan de overlijdenspapieren in. Op de verpleegafdeling geeft de verpleegkundige de eerste noodzakelijke zorg. De overledene wordt gewassen en netjes in bed gelegd.
U vraagt hoe lang een overledene ongekoeld op een kamer in een verzorgingshuis mag blijven. Dat is in principe onbeperkt. Althans, binnen 6 dagen (de 5e dag na die van het overlijden) moet iemand begraven of gecremeerd zijn, dus laat ik zeggen tot aan de uitvaart.
In het algemeen is het zo dat een overledene die goed gekoeld is, dat vaak 10 dagen kan doorstaan. U hoeft zich op voorhand geen zorgen te maken. Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
Het sturen van een dankbetuiging wordt gedaan door de nabestaanden. Dit gebeurt meestal binnen enkele weken na het overlijden. De dankbetuiging heeft als doel om de mensen te bedanken die bij de uitvaart aanwezig waren, evenals alle anderen die hebben meegeleefd of hun steun hebben betuigd.
Woorden schieten tekort en ik slik mijn tranen weg… maar achter iedere traan van verdriet, schuilt een glimlach van herinnering. De strijd heb je verloren, je lichaam kon niet meer. Wat gun ik jou de welverdiende rust en ik hoop dat je op je laatste rustplaats en daarboven je dierbaren weer mag omarmen.
Een toespraak voor een begrafenis of crematie moet kort en krachtig zijn. Een lange toespraak zorgt er vaak voor dat de aanwezigen hun aandacht verliezen. Bovendien is er niet veel tijd en zijn er ook nog andere dierbare die willen spreken. Een kort en krachtige uitvaartspeech duurt 5 tot maximaal 10 minuten.
Wat kan ik dan wel zeggen als iemand overleden is? Gecondoleerd. Veel sterkte in deze moeilijke periode. Mijn oprechte deelneming.
Voor de nabestaanden: eindig met het bedanken van de aanwezigen en bijvoorbeeld naaste hulpverleners in de laatste levensmaanden. Maak gebruik van spreektaal en gebruik korte zinnen.
Verlies opa of oma
Gecondoleerd met het verlies van jullie vader en opa. Een ongelofelijk verlies. Ik wens jullie veel kracht toe de komende periode. Heel veel sterkte bij het verlies van jullie lieve moeder en oma.
Gedicht | Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt. “Wat wij samen beleefd hebben, worden mooie herinneringen” schrijft Leonita Gerssen in haar gedicht dat herkenbaar zal zijn voor iedereen die iemand mist. Degene die je liefhebt is er niet meer, maar de herinneringen zullen altijd blijven.
Deel emoties en herinneringen
Denk goed na over wat u wilt zeggen over de dierbare die u verloren bent. Schrijf deze herinneringen in het eerbetoon. Het maakt niet uit waar u het voor gebruikt; voor de rouwkaart, een overlijdensbericht in de krant of als eerbetoon in een boek.
Wanneer je persoonlijk door iemand wordt gecondoleerd, begrijpt iedereen dat je verdrietig of emotioneel bent. Je kunt hier gewoon op reageren met een welgemeend “dankjewel”. Mensen begrijpen echt wel dat je geen lang gesprek wilt of kunt voeren.
Je hebt je altijd ingezet om een goed en liefdevol thuis te bieden. We konden samen lachen, maar ook samen huilen. In deze tijd is dat uniek, want in veel gezinnen wordt er niet gesproken over dingen die slecht gaan of vervelend zijn. Bij jou kon ik altijd mijn gevoelens kwijt.
Bedankt voor jouw/jullie medeleven. Ik waardeer het enorm. Soms is het fijn om te weten dat er mensen zijn die aan je denken. Zo'n moment is nu en ik wil je/jullie bedanken voor jouw/jullie medeleven.
Hier bestaan geen regels voor. Om een overledene wel of niet thuis op te baren is een vrije keuze. Ook om hem 's nachts alleen te laten. De meeste mensen laten een overledene niet alleen in huis en zorgen voor een wake; dat is een kwestie van gevoel.
De mond kan je na overlijden dichtdoen en met een handdoek-rolletje onder de kin dichthouden. Maar de mond is de sterkste spier van je lichaam en als de spierstijfheid afneemt, gaat de mond weer open staan. Overigens moet je als iemand een kunstgebit heeft, dit weer indoen voor het sluiten.
Na de verzorging kan men bij een intacte huid van zowel de overledene, als nabestaande of verzorger, iemand zonder problemen aanraken. Voor het sluiten van de ogen, is het vaak al voldoende ogen direct na het overlijden met de vingers dicht te strijken.