Wil je af van je gespannen kaak? Neem dan rust en wees lief voor jezelf. Maak eens een extra lange wandeling of stop eens een uurtje eerder met werken. Luister je naar je lichaam, zodat de stress afneemt en je kaak weer kan ontspannen!
Het advies bij een gespannen kaak is dan ook om rust te nemen. Maak tijd om te ontspannen, een warm bad of een lange wandeling doet vaak goed en kruip op tijd in je bed. Slaap is het beste medicijn. Probeer te achterhalen hoe het komt dat je last hebt van kaakklemmen.
Tandenknarsen treedt meestal 's nachts op. Hoewel het vaak wordt gerelateerd aan stress, kan bruxisme ook veroorzaakt worden door slaapstoornissen of mechanische problemen met het gebit, zoals ontbrekende of gebroken tanden of niet goed op elkaar passende tanden.
Met (psycho- of fysiotherapeutische) ontspanningsoefeningen kan het ongewenste gedragspatroon in sommige gevallen worden doorbroken. Gedragstherapie is over het algemeen effectief bij kaakklemmen overdag. Een opbeetplaat is de eerste keus ter behandeling van tandenknarsen 's nachts.
Wat kun je doen tegen gespannen kaken? Het helpt, obviously, om je kaken te ontspannen. Dat kun je doen door de kaak een paar keer per dag losjes heen en weer te bewegen. Het is ook het belangrijk om de oorzaak van de spanning te achterhalen, zodat je daarmee aan de slag kunt gaan.
Wanneer je 's morgens wakker wordt met een vermoeid of verkrampt gevoel in de kaak kan dit duiden op kaakklemmen. Je kunt het idee hebben dat je een gat in je je tanden hebt, pijn in je kaken of oren voelen, en zelfs ook in je hals of nek. Je kunt door uitstraling naar je hoofd ook hoofdpijn voelen.
Duw uw duim zachtjes tegen uw wang. Beweeg dan uw duim van beneden naar boven over de spier achter in uw mond. Gebruik de vingers van dezelfde hand om de beweging aan de buitenkant te begeleiden. Ook met de wijsvinger kunt u naar de holte net achter de laatste kies gaan en hier met de tip van de vinger rustig masseren.
Makkelijk te genezen is bruxisme niet. Zijn de gevolgen niet zo ernstig, dan kan de lezer zich beter met het knarsen verzoenen, vindt Lobbezoo. Het is niet erg en heeft zelfs voordelen: wie 's nachts ligt te kauwen, masseert de speekselklieren.
Het is niet erg als dit sporadisch gebeurt, maar als u dit regelmatig doet is het aan te raden om een afspraak te maken bij de tandarts. Tandenknarsen kan namelijk schade aanrichten aan uw gebit. Bovendien kunt u hierdoor vervelende pijnklachten in onder andere uw kaak, hoofd en nek ervaren.
Wat doet het knarsplaatje in het bitje precies? Het op maat gemaakte knarsplaatje in het knarsbitje is een plastic laagje dat tussen je tanden zit. Dit beschermt je tanden en kiezen tegen slijtage door knarsen en klemmen.
Wanneer je last hebt van een knakkende kaak, kan het in de meeste gevallen geen kwaad en is er geen reden om een tandarts afspraak te plannen. Maar als je pijn ervaart wanneer je je kaak knakt, dan kan er iets aan de hand zijn en is het verstandig om naar de tandarts te gaan!
Hij helpt om gewoontes af te leren die het kauwstelsel overbelasten, zoals het klemmen van de kiezen, tongpersen en tandenknarsen. Voor deze klachten worden specifieke oefeningen ingezet.
Door overbelasting van het kauwstelsel kunnen de volgende klachten ontstaan: Pijn van het kaakgewricht.Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren.Knappend of krakend geluid in het kaakgewricht.
Oefeningen voor de kaakspieren
Regelmatige kaakoefeningen, zoals het kauwen van kauwgom, het doen van yoga en het uitvoeren van gezichtsuitdrukkingen, kunnen helpen bij het versterken van de kaakspieren en het verbeteren van de algehele uitstraling van het gezicht.
Er zijn tal van aandoeningen welke te maken hebben met een kaakprobleem, denk hierbij aan. Bij een groot aantal van deze klachten kan een fysiotherapeut je begeleiden (veelal in samenwerking met tandarts, KNO-arts en tandprotheticus).
Kaakklemmen is het stevig op elkaar klemmen van de kaken, zonder te schuiven. Het kan zowel 's nachts als overdag voorkomen. Wanneer u merkt dat u uw kaken hard op elkaar klemt en u ze vervolgens ontspant, kunnen uw kaken beurs aanvoelen. Dit kan gepaard gaan met lichte kiespijn.
In driekwart van de gevallen moet er eerst uitgebreide botopbouw en sinuslift in de bovenkaak plaats vinden, gebruikmakend van bekkenkambot. Het ombouwen van aangebrachte bot in kaakbot duurt 3 tot 6 maanden.
Toch is dit nog steeds kwetsbaar voor afbrokkelen en zelfs breken. Vallen, een klap in het gezicht, het gebruik van uw tanden om verpakkingen open te scheuren, of zelfs het bijten op hard voedsel kunnen allemaal een gebroken tand of kies veroorzaken.
Het kaakbot zal in die tijd slinken, de ruimtes die zijn ontstaan door het verwijderen van de wortels zullen dichtgroeien. Door het trekken van de tanden en/of kiezen zal uw kaakbot zo'n 6 tot 9 maanden flink slinken.
Is kaakpijn gevaarlijk? Kaakpijn is niet direct gevaarlijk, maar voornamelijk erg vervelend. Uw kaken worden namelijk de hele dag door gebruikt waardoor er in het dagelijks leven hinder wordt ervaren.
Een kaakontwrichting is erg pijnlijk. Je mond normaal bewegen, openen of sluiten is onmogelijk geworden.
Als de pijn meer dan een paar dagen aanhoudt, is het waarschijnlijk een goed idee advies in te winnen van een arts. Hoewel de kaakpijn soms vanzelf weer over gaat, kan het zijn veroorzaakt door problemen met je gewrichten, zenuwen, gebit of iets anders.