Holglas wordt gemaakt door zand (SiO2) te smelten bij een temperatuur van 1.730 graden Celsius. Om deze hoge smelttemperatuur te verlagen tot 1.300 graden, voegt men soda toe. Soda verlaagt ook de viscositeit (de 'stroperigheid'). Daardoor wordt het glas beter te vewerken.
Glas maken ze uit een mengsel van zand, kalk en soda. Deze grondstoffen verhitten ze bij een temperatuur rond de 1500 graden Celsius in een smeltoven.
In het smeltproduct (glas) wordt altijd als grondstof zand (siliciumoxide SiO2) gebruikt. Aan dit basisproduct kunnen vele stoffen worden toegevoegd, zoals borosilicaat, germanium, fosfor, arsenicum, lood en metalen of metaaloxiden.
Om glas te maken, zijn er verschillende grondstoffen nodig. Deze zijn hoofdzakelijk zand, soda en kalk. Alvorens deze samen te mengen, worden ze goed afgewogen. De juiste hoeveelheid van elke grondstof in de mengeling zorgt ervoor dat de beste beglazingen kunnen worden gemaakt.
Zand kan gesmolten worden. Het wordt dan een doorzichtige massa. Het zand moet hiervoor een oven in die wel 1400 graden kan worden! En als het gesmolten zand dan als vloeibaar glas uit de oven komt, moet het zo snel mogelijk gevormd worden.
Gehard glas of hardglas is speciaal behandeld glas. Het is ongeveer vijf maal sterker dan gewoon glas en ook nog eens bestand tegen grotere temperatuursverschillen. Als het breekt valt het in kleine korrels uiteen.Er bestaat dan geen kans op ernstig lichamelijk letsel.
Gehard glas is zeer geschikt als armatuur glas en keukenbegelazing doordat het is voorgespannen en relatief lage temperatuurbelasting kan verdragen. Keramisch glas, ook wel bekend onder de naam kachelglas of vuurvast glas, is een glassoort welke door zijn samenstelling een hoge temperatuurbelasting kan verdragen.
Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
Want een glas is een glas gemaakt van glas, meestal gemaakt van borosilicaatglas, na een hoge temperatuur van meer dan 600 graden. De kooktemperatuur van het water is slechts 100 graden Celsius, ver onder de smeedtemperatuur van het glas, waardoor de stabiliteit van het glas niet wordt aangetast of het glas vervormt.
Strandgangers weten dat zand brandend heet kan worden. Temperaturen van 50 graden zijn daar geen uitzondering, ook bij een luchttemperatuur van nog geen 20 graden. De gemiddelde temperatuur, 's middags zo'n 17 tot 20 graden, zegt dus vaak niet veel over de voelbare warmte op de Waddeneilanden.
Ophoogzand is een veelgebruikte zandsoort dat wordt gebruikt voor zowel kleine als grote bouwprojecten. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt het zand gebruikt om bepaalde delen van een oppervlakte op te hogen. Ophoogzand bestaat uit fijne zandkorrels en kan daarom goed worden verdicht en gestabiliseerd.
Gehard glas heeft allerlei voordelen. Zo is het bestand tegen zowel lage als hoge temperaturen. Qua hittebestendigheid kan het zelfs een temperatuur van circa 300 graden Celsius aan. Daarnaast is dit type glas ook bestand tegen temperatuurverschillen tot maar liefst 200 graden Celsius.
De voordelen van gehard glas:
Hittebestendig tot 300°C. Bestand tegen temperatuurverschillen tot 200°C. Bestand tegen extreem lage temperaturen. Goed bestand tegen stompe voorwerpen.
Zand houdt vuildeeltjes vanaf 0,4 mm tegen en moet elk seizoen worden vervangen. De tweede optie is glas. Glas filter bestaat uit gerecycled glas en heeft precies dezelfde werking als zand. Echter moet dit filter maar één keer per drie seizoenen vervangen worden.
Glas breekt niet spontaan. Er is altijd een vorm van impact (hoe klein ook) nodig.
Soep bewaren in een glazen pot
Zo maken bacteriën geen kans en blijven ze tot twee maanden goed. Eerst steriliseer je propere glazen potjes in kokend water. Daarna vul je ze met zo heet mogelijke soep en sluit je ze luchtdicht af met een deksel. Je kunt de soep zo weer opwarmen in een pannetje of de magnetron.
Veel mensen krijgen plotseling last van een barst in hun ruit.Een veelvoorkomende oorzaak hiervoor is een thermische breuk. Thermische breuken komen met name in de herfst, winter en lente voor. Dit komt doordat de zonkracht vaak sterk is, maar de buitenlucht koud.
30 – 40 °C, treden er hoge spanningen op in het glas. Niet alleen het soort glas, maar ook de locatie waar de warmte of afkoeling optreedt, spelen een belangrijke rol. Het glas zet zich uit wanneer het warm wordt en het koude deel blijft zijn vorm behouden. Hierdoor kan het glas breken.
Wat is kachelglas? Hittebestendig glas (ook wel kachelglas genoemd) kan een zeer hoge temperatuurbelasting tot wel 760 graden Celsius verdragen. Hittebestendig glas is daarom ideaal voor kachels en design haarden.
Een thermische breuk in HR++ glas ontstaat door temperatuurverschillen in het glasoppervlak. Als er een temperatuurverschil is van meer dan 30 graden Celsius kan de ruit breken.
Hoe herken je dit type glas? Op het geharde glas wordt standaard een hardingsvignet aangebracht. Ze noemen het ook wel een veiligheidsstempel of CE-markering. De markering toont aan dat het glas is gehard en voldoet aan de Europese normering.
Eventuele bewerkingen aan het glas, zoals slijpen en gaten boren, moeten gebeuren vóórdat het glas de hardingsoven in gaat. Is het glas eenmaal gehard, dan is het niet meer te bewerken! De reden hiervan is de aanwezige spanning in het glas. Bij het verbreken van dit spanningsveld springt het glas.
De stempel op het glas, ook wel hardings vignet genoemd, is de garantie dat het glas gehard is. Op de stempel staat de letters CE wat staat voor 'Communité Européenne', of te wel de Europese gemeenschap. Met de CE-markering wordt aangegeven dat het geharde glas voldoen aan de Europese wetgeving.