Waarom je vloer dweilen belangrijk isEen schone vloer draagt niet alleen bij aan de esthetiek van je huis, maar helpt ook om allergenen en bacteriën te verminderen die ziektes kunnen veroorzaken. Bovendien kan regelmatig dweilen de levensduur van je vloer verlengen, waardoor je uiteindelijk geld bespaart.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Een goede hygiëne vertaalt zich in lichamelijke hygiëne door je handen te wassen en te douchen, maar ook een schone omgeving draagt hier aan bij. Denk hierbij aan het schoonmaken van je keuken, stofzuigen en dweilen in huis en het desinfecteren van voorwerpen en oppervlakken.
Een dweil wordt in een emmer met water en zeepsop gespoeld, daarna licht uitgewrongen, om er vervolgens een vloer mee schoon te maken of het overtollige water van een schoongemaakte vloer te verwijderen, meestal met behulp van een (vloer)trekker, ook wel vloerwisser genoemd. Deze handeling wordt dweilen genoemd.
Het Nederlandse Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat schoonmaken met water en zeep of allesreiniger ervoor zorgt dat het aantal micro-organismen, waaronder ziektekiemen, kleiner wordt. Zo is de kans kleiner dat je ziektekiemen of virussen op je handen krijgt of inademt.
De frequentie van het dweilen hangt af van het soort vloer en hoeveel verkeer deze krijgt. Over het algemeen moet een vloer ten minste een keer per week worden gedweild. Voor vloeren in drukke gebieden, zoals de keuken of gang, kan het nodig zijn om dit vaker te doen.
Dweilen met warm water
Warm water verdampt namelijk sneller dan koud water. Wanneer je water warm gebruikt om de vloer te dweilen, zal het water eenmaal op de vloer snel weer verdampen. Op deze manier blijven ook de zeepresten van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt achter.
Voor vloeren die dagelijks veel te verduren krijgen zoals vloeren van restaurants, uitgaansgelegenheden, winkels, overheidsgebouwen, gezondheidsinstellingen, sportzalen en dergelijke locaties is dweilen dan ook een achterhaalde methode die eigenlijk niet meer toegepast behoort te worden.
Koud water
Warm water verdampt namelijk sneller en dat zorgt ervoor dat zeepresten strepen op de vloer veroorzaken. Op een schone, pas geboende vloer wil je dat natuurlijk niet hebben. Gebruik dus de volgende keer dat je de vloer gaat dweilen gewoon koud water.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer.Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Wanneer je een lange tijd niet schoonmaakt, lucht of spoelt gaan de schimmels groeien.En dat kan schadelijk zijn voor je ademhaling en huid. (Zorg dat je na het douchen de ruimte goed laat luchten, of de ventilator aanzet. Maak je wastafel en wc minstens eenmaal per week schoon.)
Geen dweilstrepen op vloer
Je zal het misschien niet zo snel verwachten, maar je kunt het beste dweilen met koud water. Als warm water namelijk verdampt, blijven er zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Dit zorgt voor strepen én een plakkende vloer. Dweil daarom met koud water.
Hoe vaak moet u het toilet schoonmaken? Het toilet is nou eenmaal een plek waar bacteriën zich thuis voelen. Daarom adviseren wij om het toilet één keer per week grondig schoon te maken. Hierbij neemt men niet alleen de wc-bril en de binnenkant mee, maar ook de buitenkant, de spoelknop en de deurklink.
Hoe vaak schoonmaken? Ons advies is om de badkamer wekelijks een grote schoonmaakbeurt te geven. Na iedere bad- of douchebeurt of het gebruik van de wastafels, is het aan te raden om met een droge schone doek de oppervlakten droog te maken. Ook de toiletpot heeft doorgaans wat vaker aandacht nodig.
Dweil met dit schoonmaakmiddel de vloer
Voor veel vloeren is agressief schoonmaakmiddel geen goed idee, dus kun je beter allesreiniger of afwasmiddel gebruiken. En hoewel er uitzonderingen bestaan, raken de meeste soorten vloeren beschadigd van groene zeep of middelen met citroen.
Een allesreiniger kan een laagje achterlaten wat uiteindelijk zorgt voor een vlekkerige vloer. Dweil met het middel dat de leverancier aanbeveelt, dit laat geen laagjes achter en zorgt ervoor dat je vloer er mooi uit blijft zien. Weet je het merk niet gebruik dan onze eigen parketreiniger.
Ajax allesreiniger kunt u gebruiken om een sopje mee te maken voor het dweilen en het afstoffen of afnemen van oppervlakken. Daarnaast kunt u met Ajax hardnekkig vuil, zoals kalkaanslag en zeepresten, verwijderen. Ook kan het helpen bij het schoonmaken van ziektekiemen.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Wij krijgen vaak de vraag of het verstandig is om de houten vloer te dweilen met st marc. Dit is niet ons advies, dit namelijk geen product dat speciaal voor houten vloeren is bedacht, ook is dit een allesreiniger. Allesreinigers kunnen houten vloeren beschadigen.
Heb je echt last van een hardnekkige vetvlek dan kun je er voor kiezen deze plek echt alleen plaatselijk schoon te maken met Dreft. Afwasmiddel emulgeert namelijk. Dit betekent dat het grote vetdruppeltjes klein maakt en zo kun je eenvoudig de vetvlek verwijderen.
Schoonmaken: warmer is niet beter
Hedendaagse schoonmaakproducten voor de vloer zijn echter bedoeld om met koud of lauw water te gebruiken. Hun doeltreffendheid vermindert dus zelfs als ze in contact komen met hoge temperaturen. Met koud water verspil je bovendien geen energie om het water te verwarmen.
Chloor desinfecteert namelijk, wat niet nodig is voor een wc-pot, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Wel kan een middel met chloor handig zijn om schimmel in badkamervoegen te verwijderen.
Zeker agressieve middelen zoals bleek en chloor maar ook azijn raden wij af. Daarbij lees je ook wel eens dat wasverzachter voor een goed resultaat zorgt, waarschijnlijk ruikt de vloer dan lekker, maar schoon is het zeker niet. Uiteindelijk is goed boenen met een goede dweil en stok, de beste oplossing.