Wanneer de kracht op het gewricht groter is dan dat het bindweefsel en de omliggende spieren kunnen weerstaan, kan een vingerkootje uit de kom schieten. Dit noemt met een vingerluxatie ofwel 'vinger uit de kom'. Dit kan optreden in 1 of meer IP of MCP gewrichten.
Het kan zijn dat de vinger (meestal het middelste gewricht) uit de kom schiet. Dit gebeurt wanneer er veel kracht op de top van de vinger komt door bijvoorbeeld een bal. Een andere oorzaak is dat de top van uw vinger draait ten opzichte van uw hand.
Het PIP-gewricht, dat ligt tussen het eerste en tweede vingerkootje, kan uit de kom schieten. We noemen dat PIP luxatie. Het PIP-gewricht kan in drie richtingen uit de kom schieten: Dorsaal (middelste kootje is verplaatst naar de rugzijde van de hand).
Wanneer u iets gebroken heeft merkt u dat aan zwelling, pijn, een vreemde vorm van (een van) uw vingers, het niet kunnen bewegen van uw vinger, een verkorte vinger, een ingedrukte knokkel of vingers die over elkaar schuiven wanneer u een grijpbeweging maakt.
De kneuzing zelf en de plek eromheen zijn pijnlijk. De pijn wordt erger als je op de kneuzing drukt of beweegt. Rondom de kneuzing kan een zwelling ontstaan. En de plek waar het pijn doet voelt warm aan en kan (een beetje) rood zijn.
Deze breuk ontstaat vrijwel altijd na een vuistslag tegen een hard voorwerp. Het vijfde middenhandsbeentje is net onder het kopje oftewel de “knokkel”gebroken. Door de klap is dit kopje verplaatst. Als u naar u hand kijkt ziet u dat de vijfde knokkel mogelijk iets korter is geworden.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
In principe kunnen alle botjes van de hand en vingers breken. Vaak gebeurt dit door een val op de hand of door een harde klap tegen de hand. Hoe de breuk of breuken worden behandeld, hangt af van waar de breuk zich precies bevindt en hoe de breuk verloopt.
Symptomen van een gebroken hand of vinger zijn: ■ zwelling van de hand / vinger; ■ gevoeligheid; ■ vervorming van de hand / vinger; ■ het niet kunnen bewegen van de hand / vinger; ■ een verkorte vinger; ■ een ingedrukte knokkel; ■ het schuiven van de vingers over elkaar bij het maken van een gedeeltelijke vuist ( ...
Door het uit de kom schieten van uw vinger scheuren er vaak bindweefsel bandjes rondom het gewricht. Dit zorgt voor een dikke, stijve en pijnlijke vinger.
Bij een skiduim kunt u last hebben van: Pijn, zwelling en soms verkleuring aan de binnenzijde van de duim. Krachtverlies van de duim (dit merkt u bij het opendraaien van potjes of het omdraaien van een ronde deurknop). Instabiliteit van de duim.
Een hokkende vinger is een aandoening van de pezen in de hand die de vingers buigen. Deze buigpezen lopen als kabels van de onderarmspieren door een 'tunnel' van weefsel en bot naar de vingers en de duim. Om het soepel bewegen van de pezen mogelijk te maken hebben de pezen een glad omhulsel, de zogenaamde peesschede.
Bij duimbasis instabiliteit kunt u last hebben van: Regelmatig deels uit de kom schieten van de duim. Zeurende pijn aan de basis van de duim. Onvermogen om dingen vast te houden.
Als er geen conservatieve behandeling ingezet kan worden zal de arts de breuk herstellen met pinnen, schroeven en/of draad. Nadat de arts besloten heeft dat de vinger weer gebruikt kan worden is het belangrijk hiermee aan de slag te gaan. Dit gaat middels dagelijkse oefeningen die u met de handtherapeut kunt doornemen.
Bij een skiduim gaat het specifiek om één van die ligamenten, het ulnaire collaterale ligament. Deze gewrichtsband zorgt ervoor dat de duim niet te ver naar achteren buigt. Bij de skiduim is deze gewrichtsband gedeeltelijk gescheurd of verrekt. Het is ook mogelijk dat de band verzwakt is door jarenlange overbelasting.
De behandeling
Een gebroken middenhandsbeentje komt vaak voor. We behandelen u met tape, ook wel buddytape genoemd. Daarnaast krijgt u drukverband om de breuk te ondersteunen. Zo heeft u minder pijn en geneest de breuk het snelst.
Drukken op de kneuzing of verzwikking verergert de pijn. Na enkele dagen neemt de zwelling weer af. De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Een lichte kneuzing van je vinger kan binnen een week alweer genezen zijn, maar een flinke kneuzing kan drie tot zes weken nodig hebben om volledig te herstellen en klachtenvrij te zijn.
Bij een botbreuk doet het gebied rondom de breuk pijn. Ook is de plek rond de breuk dik (zwelling). Deze zwelling wordt veroorzaakt door een bloeduitstorting rond de breuk. Vaak is het moeilijk om het lichaamsdeel dat gebroken is te bewegen.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig. Deze breuken genezen vanzelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor een breuk van het sleutelbeen.
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan. De opgesomde symptomen kunnen namelijk ook op een botbreuk wijzen.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Meest gebroken bot: enkel
Het belasten van de enkel leidt tot helse pijnen. Uit de statistieken blijkt dat deze breuk de lijst van meest gebroken botten aanvoert! Overigens kunnen zich verschillende breuken rondom het enkelgewricht voordoen.