Voer uw hond in een rustige omgeving. Voer meerdere keren per dag: tenminste twee keer voor honden zonder verhoogd risico, bij honden die meer kans op een maagtorsie hebben kan het voer over meerdere kleine maaltijden per dag verdeeld worden. Voer grote brokken en zet de voerbak op de grond, niet op een verhoging.
Een aantal rassen waarbij een maagtorsie voorkomt en de kans op een maagtorsie zijn: Duitse Dog (36,7%), Konings Poedel (25,3%), Ierse Setter (24,9%), Weimaraner (19,1%), Rottweiler (3,9%).
Bij een maagtorsie, ook wel maagkanteling genoemd, is de maag van de hond gedraaid. Maagtorsie is voor uw hond een levensbedreigende situatie en is dus altijd een spoedgeval. Neem daarom direct contact op met uw dierenarts.
Wacht minimaal een uur na de maaltijd voor je met jouw hond gaat wandelen of rennen. Geef jouw hond liever eten nadat je met hem of haar hebt gerend, gefietst of gewandeld. Ook hiervoor geldt trouwens dat je even moet wachten tot jouw hond tot rust is gekomen voor je hem of haar voert.
Het komt gelukkig niet zo vaak voor en dan vooral bij de middelgrote tot grote hondenrassen (maar heel soms ook kleinere rassen). Voornamelijk die dieren die slechts 1x per dag hun voeding krijgen en/of dieren die teveel of te wild bewegen na het eten zijn er gevoelig voor. Soms is er geen oorzaak aan te wijzen.
Voedingsstrategie om de kans op maagtorsie te verkleinen
Voer uw hond in een rustige omgeving. Voer meerdere keren per dag: tenminste twee keer voor honden zonder verhoogd risico, bij honden die meer kans op een maagtorsie hebben kan het voer over meerdere kleine maaltijden per dag verdeeld worden.
In het algemeen hebben de meeste volwassen honden 2 maaltijden per dag nodig: één 's morgens en één 's avonds. Als je een bijzonder kleine of grote hond hebt, lees dan even verder... Kleine rassen Het metabolisme van dwergrassen en andere kleine rassen is sneller.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Bijna alle honden kunnen door een maagtorsie worden getroffen, ook puppy's. De oorzaken van een maagtorsie zijn echter niet zo duidelijk. Het is wel zo dat grote hondenrassen en hondenrassen met een diepe borstkas een grotere kans op een maagkanteling hebben.
Je hond hoort gemiddeld 2 keer per dag te poepen. De ontlasting hoort vast te zijn en een gezonde bruine kleur te hebben. Er komt geen hele dringende geur van de ontlasting. Is dit niet het geval, dan is het hondenvoer één van de zaken die invloed hebben op de gezondheid.
Symptomen van maagtorsie
Je herkent een maagkanteling aan de volgende symptomen. Je hond kan proberen te poepen en braken zonder dat er iets uit komt. Heeft pijn, waardoor hij kan janken en vreemde houdingen aan kan nemen. Kwijlt meer dan normaal, heeft bleke slijmvliezen en ademt snel.
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Bij een maagkanteling draait de maag binnen de buikholte om zijn as, waardoor de maag afgesloten raakt van de darmen en de slokdarm. Doordat maagbacteriën gassen blijven produceren, kan de maag opzwellen, wat acuut levensbedreigend is. Normaal gesproken zouden die gassen ontsnappen door winden en boeren.
Wacht dus altijd met het uitlaten of spelen tot het eten wat gezakt is, het liefst tot 2 uur, maar op zijn minst 1 uur na de maaltijd. Grote hondenrassen zijn hier extra gevoelig voor.
Puppy's (9 t/m 12 maanden)
Niet alleen voor beweging, maar ook voor zijn behoeften. Vanaf deze leeftijd kun je lopen totdat je ziet dat je hond uitgeput raakt. Over het algemeen is het aan te raden om één van de vier wandelingen een langere wandeling te doen van ongeveer 30 minuten tot een uur.
Grote zorgen zijn soms terecht wanneer uw hond misselijk is. Wat u eerst te doen staat is een bezoek brengen aan de dierenarts. Die kan uw dier onderzoeken en een behandeling aanbevelen. Supplementen of speciale voeding worden in zo'n geval vaak aanbevolen.
In tegenstelling tot mensen kan een hond niet zweten. Door te hijgen kan een hond zijn lichaamstemperatuur reguleren. Bij warme weersomstandigheden of vlak na een forse lichaamsinspanning is het dus heel normaal wanneer je hond veel hijgt.
De hond heeft eigenlijk het kortste spijsverteringsstelsel van zoogdieren, de spijsverting van een hond duurt gemiddeld ongeveer 8-9 uur. Uiteraard duurt de spijsvertering bij puppies vele malen korter aangezien zij nog niet het spijsverteringsstelsel van een volwassen hond hebben.
Aanhoudend braken, bloed in het braaksel of kokhalzen wijzen erop dat je er iets niet goed is met je hond. Het kan zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten (vergiftigd voedsel of voedsel wat over datum is), of dat er iets niet goed zit in zijn maag-darmkanaal. Kokhalzen kan wijzen op een maagtorsie.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een 'goede drol' pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht. Je viervoeter hoort per dag gemiddeld een à twee keer te poepen.
De normale temperatuur van honden ligt tussen de 38 en 39 graden. Puppy's hebben een iets hogere temperatuur, namelijk 39,5 graden. Als honden het te warm hebben stijgt de lichaamstemperatuur. We spreken van oververhitting als de lichaamstemperatuur 41 graden of hoger is.
Op de vraag hoeveel jouw hond mag eten is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van verschillende factoren. Voorbeelden hiervan zijn de leeftijd en het ras van je hond, maar ook het geslacht en hoe actief je hond is spelen een belangrijke rol.
Als uw hond het koud heeft of uw hond is aan het afkoelen, dan kunt u dat herkennen aan een aantal verschijnselen: Uw hond gaat rillen; Het ademen gaat moeizaam; De hartslag wordt zwakker.