Wat doen koolkragen? Koolkragen beschermen de koolplanten tegen wortelvraat van de larven van de koolvlieg. Koolvliegen leggen eitjes in de grond vlakbij de wortels van jonge koolplantjes. De larven die uit de eitjes komen vreten gangen in de wortels van de koolplanten waardoor deze na verloop van tijd afsterven.
Dek meteen na het planten de kolen af met een insectengaas, zeker tijdens de legperiode in april en mei. Dit is zeer efficiënt maar dan mogen er geen eitjes of maden in de grond onder het net zitten. Water geven bij droogte ontmoedigt de wijfjesvliegen om haar eitjes af te zetten.
Je kan je kolen beschermen tegen de koolvlieg door ze af te dekken met vliesdoek, insectengaas of een koolkraag. Wanneer je kolen plant voor begin april of na half juni heb je ook minder kans op aantasting door de koolvlieg. Met ECOstyle Vangplaten kan je de aanwezigheid van koolvlieg in je tuin monitoren.
De koolvlieg wordt vooral aangetrokken door de geur van kolen. Van andere sterke geuren en smaken wordt aangenomen dat ze de vlieg op afstand houden: kruiden, groene dennentakken, witte klaver,...
Hij kan wel 30 tot 40 eitjes bij elkaar leggen op een blad. Onder andere aan de onderkant van het blad van de kool. De eitjes worden gelegd tussen eind april- eind september. Met pieken in mei en tussen 10 juli en 20 augustus.
Leg een vliesdoek over de wortels, en ze hebben er geen last van. Ook koolplanten kun je beschermen tegen ongedierte. Leg je een vliesdoek over de planten, dan kan het koolwitje er niet onderdoor, en heeft ze dus niet de kans om haar eieren onder te bladeren te leggen.
Hoe voorkom je rupsen? Eigenlijk is er maar één manier die echt helpt en dat is je koolplanten onder een tunneltje van insectengaas of vlies zetten. Daarmee voorkom je dat de vlinders hun eitjes op het blad kunnen afzetten.
Er zijn geen erkende insecticiden die de witte vlieg op afdoende wijze bestrijden. In Nederland zijn de problemen nu al groter omdat er daar eerder op meer selectieve insecticiden overgeschakeld werd die geen vat hebben op de koolwittevlieg. (Denk aan spinosad, Bacillus thuringiensis). daar eieren af.
Rupsen hebben een hekel aan de sterke geur van bieslook en salie. Zet deze planten daarom rondom je andere planten. Daarnaast is het verstandig om jonge planten te beschermen met een net of vliesdoek, zo voorkom je dat vlinders hun eitjes kunnen leggen. Want met het leggen van eitjes begint immers een rupsenplaag.
Kool heeft voldoende water nodig om zijn lommerrijke koppen te produceren. Het is essentieel om de grond vochtig maar niet drassig te houden. We moeten oppassen dat we onze gewassen niet overmatig irrigeren, omdat planten geen drassige grond kunnen verdragen.
Wil je in april al opnieuw kolen eten, zaai dan spitskool, bloemkool en broccoli in juli of augustus, plant ze in oktober of november en laat ze in de tuin overwinteren. Van deze 'weeuwenteelt' oogst je in april of mei.
Kun je doorgeschoten bloemkool eten? Je kunt ze net zo verwerken als gewone bloemkool. Lekker in de wok, gekookt, gestoomd, gestoofd, of gebakken. Je kunt alles eten, dus je hoeft niets weg te gooien.
Plant uw koolplanten in volle zon en geef ze veel ruimte: plantafstand 60 x 60 cm. Druk bij het planten de grond rondom de koolplantjes goed aan en geef direct overvloedig water. Halfweg de teelt, vanaf de koolvorming, kan u best nog wat extra bemesting toedienen.
De wortelvlieg overwintert nabij de wortelen als pop of als made in de wortel. Hierdoor komen in het voorjaar, april-begin mei, wortelvliegen vooral in de buurt van waar de planten het vorig jaar gestaan hebben uit de grond. De wortelvlieg is 4–5 mm lang, zwart met een groenachtige tint. De ronde kop is roestbruin.
In maart kies je voor het zaaien onder glas of plastic, en vanaf april zaai je direct buiten in de volle grond. De meeste mensen kiezen echter voor het zaaien in februari of in maart, omdat de kans op een goede oogst dan het grootst is. Zaai de zaadjes in humusrijke en kalkrijke grond, die niet te zuur is.
De witte vlieg steekt in de bladeren van de plant om zo voedingstoffen te onttrekken. Dit veroorzaakt gele bladeren die uiteindelijk afvallen door gebrek aan voeding. Ook heeft de witte vlieg giftig speeksel dat de plant kan aantasten.
Witte vlieg bestrijden met Azijn
Neem een plantenspuit en gooi een flinke scheut met azijn in de fles. Voeg hier water bij en je azijn bestrijdingsmiddel is klaar. Spuit nu alle alle bladeren en takken in waar je witte vliegen en eitjes ziet zitten.
Vangplaten tegen witte vlieg
De lijm droogt niet in de warmte en is waterbestendig. De gele kleur van de vangplaten trekt de volwassen witte vlieg aan maar ook andere schadelijke insecten zoals potgrondvlieg, trips en vliegende bladluizen.
De vlinders van het groot koolwitje leven ongeveer 10 tot 20 dagen.
Planten waar vlinders op afkomen
Met lang bloeiende, nectarrijke bloemen en voedselplanten trek je rupsen en vlinders (en ook bijen) aan. Met deze planten wordt vlinders lokken een makkie. In juli en augustus tref je deze zonaanbidder, het bruin zandoogje.
Vliesdoek is zeer licht, waterdoorlatend en wordt gemaakt van polypropeen. Doordat het vliesdoek op het gewas ligt kunnen sommige schadelijke insecten, zoals de koolvlieg en de wortelvlieg er niet bij komen. Vliesdoek is te verkrijgen in de diktes van 17 grams (= 17 g/m²), 30 grams of 60 grams.
Hebben pas bij enkele graden nachtvorst bescherming nodig: wortelen, rode kool, witte kool, witloofwortels, peterselie. Hebben enkel bij erg strenge vorstperiodes bescherming nodig: winterprei, savooikool, spruiten, winterspinazie, pastinaak en schorseneer.
Onbespoten kool
De rupsen van het groot koolwitje eten allerlei soorten kool, zoals spruitkool, bladeren van bloemkool, boerenkool, spitskool en koolzaad. Kleine rupsen eten soms geen harde bladeren dus geef liever geen witte of rode kool. Het is belangrijk dat er geen bestrijdingsmiddelen op de bladeren zitten.