Alcohol in het bloed houdt de REM slaap tegen. Met overmatig alcohol in het bloed ervaar je vaak een onrustige nacht en met name tijdens de tweede helft van de nacht. Ook slaap je vaak korter omdat men later naar bed gaat en de biologische klok past zich niet per avond aan.
Slaapwandelen komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Bij kinderen kunnen factoren als koorts, stress, vermoeidheid en angst een rol spelen. Bij volwassenen kan de oorzaak te maken hebben met stress, medicijngebruik, oververmoeidheid en drugs en/of alcoholgebruik.
Wat gebeurt er als je slaapwandelt? Slaapwandelen komt vooral voor tijdens de NREM slaap (non-REM slaap). Dit is je diepe slaapfase, waarbij je hersenen trager gaan werken, maar is je lichaam nog actief is. Het lijkt erop dat bij slaapwandelaars de wisselwerking tussen slapen en waken niet goed werkt.
Ook is er een kans dat je extra wild droomt, of zelfs nachtmerries hebt. “Veel mensen hebben last van rare dromen als ze hebben gedronken,” zegt Dr. Greuner. “Als je alcoholpromillage daalt, wordt je slaap oppervlakkiger, waardoor je makkelijker je dromen zult onthouden.”
'Slaapdronkenheid' is een slaapprobleem waarbij mensen verward zijn, vreemde dingen doen of zich zelfs agressief gedragen bij het wakker worden.
Mensen vallen na een glas alcohol sneller in slaap. Vandaar dat mensen spreken over een 'slaapmutsje'. De slaap is echter onrustig en minder diep. Iemand die alcohol heeft gedronken en wel veel uren heeft geslapen, is minder uitgerust dan iemand die niet heeft gedronken en hetzelfde aantal uren geslapen heeft.
Je mag een slaapwandelaar wel wakker maken, maar dat is heel erg moeilijk. Als je het toch doet, kan de persoon in de war zijn of erg schrikken. Kijk dus uit dat de slaapwandelaar niet op de trap staat als je hem of haar wekt. Het beste kun je de slaapwandelaar slapend terug naar zijn of haar bed begeleiden.
En over de interpretatie van de versregel: 'Allaah neemt de zielen weg bij hun sterven en bij degenen die niet sterven in hun slaap. Dan houdt Hij degenen waarvoor Hij de dood heeft beslist achter, en stuurt Hij de overigen (terug) tot een vastgestelde tijd. '
Een regelmatig slaappatroon en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om het slaapwandelen te beperken. Daarnaast is het beter dat een slaapwandelaar geen alcohol of drugs gebruikt. Diverse aandoeningen die onder parasomnie vallen, zoals slaapwandelen, kunnen behandeld worden met medicatie.
Daarnaast moet je altijd in acht nemen dat het wekken van een slaapwandelaar kan leiden tot hoogst verward en zelfs gewelddadig gedrag. Het is verstandiger om de slaapwandelaar zachtjes weer naar bed te begeleiden.
Slaapwandelen behoort tot een groep aandoeningen die non-REM parasomniëen worden genoemd. Hiermee wordt bedoeld dat het slaapwandelen ontstaat tijdens de non-REM slaap. Met de term parasomnie wordt aangegeven dat de slaap anders dan gebruikelijk verloopt. Pavor nocturnus is ook een non-REM slaap parasomnie.
Wat kan je zelf doen tegen praten in je slaap? Je kunt ervoor zorgen dat je een gezond slaapritme aanhoudt en voldoende slaap krijgt. De juiste slaaphygiëne kan het praten in je slaap verminderen. Voor bedpartners kunnen oordopjes uiteraard helpen.
Het belangrijkste is om voldoende water te drinken, wat te eten en rust te nemen, ook als je niet kunt slapen. Als iemand erg suf is of bewusteloos na veel alcohol, schakel dan direct medische hulp in. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
Aan djinns en mensen wordt een aantal vergelijkbare eigenschappen toegeschreven, zoals het vormen van sociale gemeenschappen, het geboren worden en het sterven en ook de gevoeligheid voor beledigingen. Maar anders dan mensen worden djinns geacht onzichtbaar te zijn, tenzij zij zich zelf zichtbaar willen maken.
Doordat je tijdens het slaapwandelen niets in je geheugen opneemt kan niemand zich achteraf iets herinneren. In principe is slaapwandelen niet gevaarlijk en gaat het meestal over als je in de puberteit komt. Dat je slaapwandelende mensen niet mag wakker maken is een fabeltje, zolang je dat maar rustig doet.
Tijdens het in slaap vallen hebben veel mensen regelmatig vreemde ervaringen. Ze zien, horen, voelen, ruiken dingen die er niet zijn. Veel voorkomend zijn het gevoel plotseling in een diepte te vallen en dan waker te schrikken of het gevoel te stikken. Dit noemen we hypnagoge ervaringen.
Ook een erfelijke aanleg kan een rol spelen bij slaapwandelen, het komt meestal vaker voor in de familie.
Een slaapwandelaar verkeert in een diepe slaap waardoor je er geen normaal contact mee kunt hebben. Wek je de persoon toch, dan kan die angstig of zelfs agressief reageren, omdat hij of zij gedesoriënteerd is. Het beste wat je kunt doen, is rustig praten tegen de slaapwandelaar en die terug naar bed begeleiden.”
Pavor Nocturnus. Iemand die aan nachtangst lijdt schrikt wakker, heeft een angstig gevoel en maakt een verwarde indruk. Soms gaat het plotseling wakker worden gepaard met een schreeuw. Meestal treden deze aanvallen op tijdens de diepe slaap, in de eerste helft van de nacht.
Leg een slapend of bewusteloos slachtoffer bij voorkeur op zijn zij (stabiele zijligging), omdat er kans is op braken. Waarschuw de politie als iemand die dronken is aan het verkeer wil deelnemen.
Wanneer we gedronken hebben, raakt het lichaam pas in een REM-slaap als de alcohol is uitgewerkt. Daarom worden we veel sneller en energieker wakker dan normaal. Want je lichaam heeft amper de kans gekregen om de in het stadium na de REM-slaap te raken.
Wat kan ik nog doen? Bedplassen of plas-misverstanden zoals u beschrijft, komen vaker voor als mensen teveel gedronken hebben. De enige remedie is het alcoholgebruik beperken tot een niveau waarop de problemen zich niet meer voordoen.