Metalline gaas of metalline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
De wond afdekken:
Een wond geneest het best als deze niet te droog en niet te vochtig is. Kies hiervoor een bijpassend wondverband. Als de wond droog is, kun je een gaaskompres en een pleister gebruiken. Als de wond vochtig is, kun je een zalfgaaskompres gebruiken met daaroverheen een drukverband.
Gaas dat is geïmpregneerd met paraffine wordt onder meer gebruikt bij schaafwonden die afgedekt moeten worden en open wonden die langzaam genezen. Een laag van het gaas is voldoende, omdat er dan nog genoeg zuurstof bij de wond kan komen.
Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel. Dep vervolgens met het gaasje over de wond. Daarna kunt u eventueel de wond afdekken met een pleister of wondgaasje met verband.
Bedek de wond met een steriele pleister of een steriel verband. De pleister (of het verband) houdt de wond vochtig, hierdoor geneest de wond sneller.
Gebruik bijvoorbeeld Hansaplast Wondelende zalf om de open wond verder te verzorgen. Met een gaasje breng je de zalf aan op de wond. Open blaren moet je ook schoonmaken. Een dichte blaar kun je het beste dichtlaten.
Verwissel het vette gaas en het verband één keer per dag, totdat de schaafwond niet meer lekt.
Hydro- actieve verbanden
Deze verbanden kunnen veel wondvocht opnemen. Hierdoor worden de eiwitten en groefactoren in de wond vergroot. Er wordt een vochtig milieu gecreëerd, het reinigt de wond en er is volledig elastisch contact met de wondbodem. Vaak worden deze verbanden ingezet bij vochtige tot zeer natte wonden.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op.
Dit is een zalfgaas dat een niet verklevende wondbedekker is, geïmpregneerd met jodiumzalf. Inadine is aangewezen bij droge tot sterk exsuderende wonden waar infectie ontstaan is of dreigt. Voordelen: Verkleeft niet aan de wonde.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Vette gaasjes worden gebruikt om te voorkomen dat verbindingsmateriaal zich hecht aan de wond. Dit is een veelvoorkomende situatie bij de behandeling van schaafwonden en brandwonden.
Dit zijn gaaskompressen en nonwoven(katoenen) kompressen, zalfgazen en absorberende verbanden.
Steriel gaaskompres – gebruik een gaasje om de wond te bedekken, voordat u een zwachtel of windsel gebruikt om de wond te verbinden. Pleister – bij een klein wondje of snijwondje, is een pleister voldoende om de wond te bedekken.
Metaline. Metaline gaas of metaline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
Wat moet ik doen als er te veel vocht uit mijn wond komt? Maak een afspraak met uw huisarts. Of met het ziekenhuis als u daar behandeld bent voor uw wond. Bij de huisarts of in het ziekenhuis krijgt u verband.
Verbind een bloedende wond met een verband of schone (thee)doek. Bijtwonden kan de huisarts tot 8 uur later hechten, andere wonden tot 12 uur later. Is de wond in contact geweest met aarde, straatvuil, mest of besmet bloed of speeksel? Zo nodig geeft uw huisarts u een tetanus-prik of antibiotica.
Metalline verband wordt gebruikt om wonden af te dekken, in het bijzonder brandwonden. Het verband is gemaakt van sterk vocht opnemend materiaal en is aan één zijde voorzien van een aluminium laagje. Hierdoor plakt het niet aan de wond.
Je gebruikt een niet-verklevend wondkompres op een vochtige wond. Door een dun laagje gel blijft het niet aan de wond plakken, waardoor het verwisselen van een gaasje pijnloos is en je de wond niet beschadigd. Een alternatief product is een metalline kompres.
Breng met een steriel pincet wondbedekking aan in de wond (wanneer nodig). Verzorg de wondranden met zinkzalf/zinkolie (gebruik een spatel of gaasje). Dek de gehele wond steriel af met steriel gaas en absorberend verband. Fixeer het verband met hypoallergene pleisters of hydrofiele zwachtel.
Dagelijks het verband verschonen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de wond schoon blijft.
Drink voldoende water.
Voldoende vocht is nodig om de afbraakstoffen van weefselbeschadiging (ureum, creatinine) uit het lichaam te verwijderen. Ook het wondvocht zelf betekent natuurlijk verlies van vocht. Praktisch gezien betekent dit dat u minimaal twee liter vocht per dag tot u moet nemen.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.