Bij groeipijn heeft je puber pijn in de benen, vaak in de onderbenen. Je kind voelt de pijn meestal in één been tegelijk. Een volgende nacht kan het andere been aan de beurt zijn. Vaak gaat het om kortdurende pijnscheuten die weer overgaan.
Hoe kun je het herkennen? De pijn komt meestal voor in beide benen, soms afwisselend links en rechts, meestal 's avonds en 's nachts, maar doorgaans niet 's ochtends. De voorkeursplaatsen zijn het scheenbeen, het kuitbeen en de kniekuil. 's Morgens zijn de klachten doorgaans verdwenen.
Als het gaat om groeipijn bij volwassenen staat een toenemende pijnsensatie centraal. Bij vertraagde spierpijn, reumatoïde artritis en artrose komen gelijkmatige symptomen voor als groeipijn bij volwassenen.
Groeipijn duurt nooit zo heel lang: zo'n tien minuten tot een kwartiertje. Maar de pijn kan met scheuten komen en goed pijnlijk zijn zodat je peuter er wakker van wordt. De pijnscheuten kunnen ook meerdere keren per nacht optreden, waardoor je peuter dus vaker wakker wordt.
De twee meest voorkomende plekken waar groeipijn wordt ervaren in het bovenlichaam zijn groeipijn in de rug of groeipijn in de ribben. Doordat de ribben en de rug met elkaar verbonden zijn is het veelal zo dat als je groeipijn ervaart op één van de twee plekken, dat dit ook voelbaar is op de andere plek.
In de wetenschappelijke literatuur bestaat dit concept zelfs niet. Je rugleeftijd berekenen heeft weinig zin, want je rug is net zo oud als je zelf bent. Wie deze test doet, neemt het resultaat dus beter met een korrel zout. Iedereen heeft al eens rugpijn.
Wanneer de verwachting is dat een kind erg lang zal worden, kan de groei door middel van een operatie worden afgeremd. Bij kinderen met een erg grote schoenmaat kan daarnaast ook de groei in de voet worden geremd. Aan de uiteinden van de botten zitten groeischijven.
Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat groeipijn daadwerkelijk wordt veroorzaakt door het groeien. Vroeger ging men hier wel van uit, vandaar de benaming groeipijn. Een theorie is dat het kan voorkomen dat de spieren, tijdens of na een groeispurt, korter zijn dan de botten.
Groeispurt bij je baby (0-3 jaar) Broeken worden te kort, shirts zitten te strak en in een mum van tijd lijken ze centimeters te zijn gegroeid. In de eerste twee levensjaren krijgt een kind zijn eerste groeispurt. Voor je het weet is hij een stuk ouder, zelfstandiger en groter.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn. Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer.
Maar het is niet zo dat je na je puberteitsgroei niet meer groeit. Je rug groeit nog vijf jaar door, die wordt nog anderhalf tot twee centimeter langer. Helemaal uitgegroeid ben je pas tussen je 20e en 25e. Vanaf je 32e krimp je weer Bij meisjes begint de puberteitsgroei al als zij elf of twaalf zijn.
Het zijn klachten die voorbij gaan, maar ze zijn wel vervelend. Let er op de belasting terug te brengen als je kind aangeeft last te hebben van groeipijn. Dus minder en minder intensief sporten en niet tot het uiterste gaan. Belangrijk is wel dat je kind fit blijft.
We zien deze ziekte vaak bij jonge sporters tijdens de groeispurt van de puberteit. Bij jongens is dit vaak rond de leeftijd van 13-15 jaar (maar vroeger kan ook). Bij meisjes ontwikkelen de klachten zich net iets vroeger dan bij jongens. Het gaat om pijn aan de voorkant van de knie, net onder de knieschijf.
METHODE 1. Tel de lengtes van jezelf en je partner bij elkaar op. Hier trek je nu 13 centimeter van af en nadien deel je de uitkomst door 2. Bijvoorbeeld: Papa is 180 cm en mama 170 cm, dan wordt hun dochter volgens deze berekening 168,5 cm groot.
Oscon vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, maar inmiddels maken wereldwijd al meer dan duizend mensen tevreden gebruik van de supplementen. Naast de pijnverlichting die Oscon biedt voor groeipijn, kan het ook helpen bij de ziekte van Sever of Osgood-Schlatter.
Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes.
Een kind groeit in het eerste jaar ongeveer 25 cm. Daarna groeien kinderen gemiddeld 6 cm per jaar. In de pubertijd volgt een groeispurt. De snelheid waarmee uw kind groeit is sterk afhankelijk van de lengte van u en uw kind.
Proteïnes zijn de bouwstenen voor alle dingen die je helpen bij het langer worden en ontwikkelen van kracht, sterke spieren, botten en kraakbeen. Dus is het eten uit de voedselgroep met proteïne erg belangrijk als je de kans om je potentiële lengte te bereiken wilt maximaliseren.
Bij groeipijn heeft je puber pijn in de benen, vaak in de onderbenen. Je kind voelt de pijn meestal in één been tegelijk. Een volgende nacht kan het andere been aan de beurt zijn. Vaak gaat het om kortdurende pijnscheuten die weer overgaan.
Hoe kan je groeipijn herkennen? De pijn komt meestal voor in beide benen, dikwijls in de onderbenen, maar ook in de dijen. Sommige kinderen klagen ook van pijn in de schouders of de armen. De pijn situeert zich schijnbaar diep in de spieren.
De groei van de botten vindt plaats aan de uiteinden van de botten. Daar bevinden zich de groeischijven. In de groeischijven zitten kraakbeencellen. De kraakbeencellen vermeerderen zich en veranderen uiteindelijk in botcellen.
Als u als man kleiner bent dan 1,66 m en als vrouw kleiner dan 1,55 m, dan vinden artsen u abnormaal klein. U kunt zich natuurlijk ook klein van gestalte voelen terwijl u medisch gezien 'normaal' bent.
“In totaal kan je onderbeen zo maximaal een achttal centimeter groeien. Ook het bovenbeen kan uitgerekt worden, maar daar zitten wel meer beperkingen op door alle spieren die zich daar bevinden. Langer dan 4 centimeter krijg je het niet. In totaal kan je dus 12 centimeter langer worden,” legt de plastisch chirurg uit.
Wat moet ik weten? Een kind wordt als te groot beschouwd als de lengte naar leeftijd en geslacht meer dan twee standaarddeviaties (SD) boven het gemiddelde ligt. Voor het beoordelen van de groei is de lengte van de ouders belangrijk. Deze correleert met de streeflengte van het kind, ook wel target height genoemd.