Ja, het is aanbevolen om je gietijzeren pan in te branden voordat je hem voor de eerste keer gebruikt. Dit helpt bij het creëren van een non-stick laagje op de pan en voorkomt dat het voedsel blijft plakken.
Gietijzeren pan behandelen met olie of wax
Dat noemen ze “seasonen”. Je dient je gietijzer dus in te smeren met een dun laagje wax. Dit laagje werkt als beschermlaag tegen roest, want roesten doet gietijzer heel erg snel.
Voeg een beetje olie toe aan de bodem van de voorverwarmde pan om plakken te voorkomen , voeg voorzichtig de gekruide kip toe aan de pan en zet de pan in het bovenste derde deel van uw oven. Voor klassiek geroosterde kip met een goudbruin vel, verwarmt u uw oven voor op 425 °F en houdt u de kip goed in de gaten.
Het voornaamste probleem ligt vaak bij achtergebleven vet. Na het koken kan vet zich opbouwen en carboniseren, wat resulteert in een kleverige en verkleurde laag die moeilijk te verwijderen is. Bij volgend gebruik bakt uw eten niet op de antikleeflaag, maar op deze laag gecarboniseerd vet, wat aanbranden veroorzaakt.
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Droog de pan: Droog de pan grondig af met een schone doek of keukenpapier. Breng olie aan: Wrijf de binnen- en buitenkant van de pan in met een dunne laag plantaardige olie of gesmolten reuzel. Zorg ervoor dat je alle plekken goed bedekt.
De meest voorkomende kruidentechniek is de ovenmethode. Om een gietijzeren koekenpan in de oven te kruiden, veegt u de binnen- en buitenkant van de pan in met een dun laagje olie en bakt u deze op een hoge temperatuur (ergens tussen 450 en 500 F ) gedurende ongeveer een uur.
Zorg dat je de dingen die je wilt bereiden al een tijdje uit de koelkast hebt. Want spullen die op kamertemperatuur zijn, plakken minder snel aan. Laat je pan echt heet worden voordat je olie of boter toevoegt . Bij een roestvrijstalen pan kun je een paar druppels water in de pan laten vallen om te kijken of de pan heet genoeg is.
Zorg ervoor dat je pan voldoende heet is voordat je de proteïne toevoegt, aangezien hitte helpt om de bindingen te verbreken . 2. Gebruik voldoende vet. Als er genoeg olie op het eten en in de pan zit om de microscheurtjes in het metaal te vullen, zal het een barrière vormen tussen de proteïne en het metaal en de binding verhinderen.
Als je eten blijft plakken, is de kans groot dat je gewoon niet genoeg olie hebt gebruikt . Dat gezegd hebbende, hoef je je niet te laten meeslepen door het invetten van je eten en kookgerei — een dun laagje vet, gecombineerd met hitte en tijd, zou het prachtig moeten doen.
Zet de pan 4 minuten op middelhoog vuur, smeer de pan na 4 minuten in met olie. Voeg na een minuut de kip toe en raak deze niet aan. Laat het 3 minuten koken. Probeer na 3 minuten de kip lichtjes te verplaatsen; als deze gemakkelijk loslaat, blijf de rest mengen en kook nog eens drie minuten.
Het kan zijn dat u dit in 2 porties moet doen, afhankelijk van de grootte van uw gietijzeren pan. Braad de kipfilet 7 minuten aan en draai hem dan om.Bak nog eens 7 minuten en controleer de temperatuur .
- Zet het gietijzer in een oven of op de barbecue (160 - 200 graden) en verwarm minimaal 30 minuten. - Maak het gietijzer nu goed schoon met een doek of met keukenpapier. - Vet het warme gietijzer goed in met Crisco, geklaarde boter of rijstolie. - Haal het overtollige vet weg met een doek of keukenpapier.
Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.
Voor het op smaak brengen van gietijzer kunnen alle soorten kookoliën en -vetten worden gebruikt, maar op basis van beschikbaarheid, betaalbaarheid, effectiviteit en een hoog rookpunt raadt Lodge plantaardige olie, gesmolten bakvet of koolzaadolie aan, zoals onze Seasoning Spray.
Als het eten begint aan te bakken, was de pan waarschijnlijk niet heet genoeg of heb je er niet genoeg vet in gedaan .
Om te voorkomen dat er in de eerste plaats aankoektrommels ontstaan, bekijk je de preventietips en -trucs in onze how-to-gids. De oplossing: Voeg voor het koken ongeveer een theelepel olie toe aan je koekenpan en verwarm deze geleidelijk op het fornuis of in de oven om plakken te verminderen .
Verwarm uw pan met kookolie of ingrediënten erin, nooit leeg . Droog verwarmen van een antiaanbakpan zorgt ervoor dat de coating sneller afbreekt.
Dit betekent meestal dat het tijd is om om te draaien. Vermijd overbevolking. Kook in porties indien nodig. Te veel vlees koelt de pan af en zorgt voor plakken .
Om plakkerigheid te voorkomen bij het maken van burgers, spuit of giet je gewoon een beetje plantaardige olie in je handpalm, wrijf je handen tegen elkaar en het vlees zal aan zichzelf plakken in plaats van aan jou. Je zou nu je burgers moeten kunnen vormen met veel minder rommel.
Welke soorten rundvlees vallen bij de bereiding niet uit elkaar, zoals bij draadjesvlees gebeurt? In het algemeen geldt dat de mate van gaarheid van invloed is op 'het uit elkaar vallen' zoals bij het draadjesvlees. Een baklap of een entrecote wordt als het goed is niet door en door gegaard en valt dan ook niet uiteen.
Plaats een ovenplaat bedekt met aluminiumfolie in de oven en leg de pan ondersteboven op een grillplaat daarboven. De folie zal er voor zorgen dat eventuele druppels olie worden opgevangen. Laat de pan een uurtje op 200 °C inbranden. Laat de pan afkoelen en herhaal dit proces nog 1 of 2 keer.
Hoe vaker olie in een pan wordt opgewarmd, hoe dikker deze laag wordt en hoe beter de antiaanbakeigenschappen van de pan. Zo bouw je de eerste laag kruiden op in je pan: Schrob je pan door er een half kopje koosjer zout in te gieten en wrijf het in met een papieren handdoek.