Oververhitting van de pan
Een van de meest voorkomende oorzaken van aanbakken is oververhitting. Als je pan te heet wordt, kan de antiaanbaklaag beschadigd raken. Dit maakt het oppervlak minder effectief en veroorzaakt aanbakken.
Zodra de pan is voorverwarmd, voeg je olie of koude boter toe en laat je het vet opwarmen voordat je het eten toevoegt . "Deze 'hete pan, koud vet'-methode voorkomt dat eten blijft plakken", zegt Staley.
Wat is pan inbranden
Inbranden is niks anders dan een anti-aanbak/beschermlaag op je pan aanbrengen. Door een dunne laag olie in de pan aan te brengen en de pan te verhitten totdat de olie gaat walmen ontwikkel je een natuurlijke antiaanbaklaag die door gebruik alleen maar beter en dikker gaat worden.
Maar er is nog een andere truc om je roestvrijstalen pan anti-aanbak te maken. Dit proces heet inbranden. Zet de RVS-pan op het vuur of de kookplaat en zorg dat-ie gelijkmatig opwarmt tot ongeveer 100 graden Celsius.
Ze bedekt de bodem van de pan met een gelijkmatige laag keukenzout. Het zout begint te bruinen als het na een paar minuten opwarmt. Op dit punt haalt ze de pan van het vuur, kantelt hem om het zout te verwijderen en veegt de pan af met een schone, vochtige theedoek om alle sporen van zout te verwijderen .
Er zijn twee manieren waarop antiaanbakpannen kunnen verbranden: droge verhitting en oververhitting . Droge verhitting treedt op wanneer u uw antiaanbakpan gedurende langere tijd verhit zonder dat er iets in zit. Om droge verhitting te voorkomen, voegt u altijd kookvet of andere ingrediënten toe aan uw pan voordat u het vuur aanzet.
Voordat u verder gaat met koken, doet u een kleine hoeveelheid olijfolie op de bodem van de antiaanbakpan, omdat dit de meest effectieve manier is om te voorkomen dat voedsel blijft plakken . U moet het hele oppervlak van de antiaanbakpan bedekken en vervolgens, nadat de pan een beetje is opgewarmd, het voedsel toevoegen.
Roestvrijstalen (RVS) pan
RVS pannen kunnen zonder problemen hoge temperaturen aan, wat ze ideaal maakt voor frituren en bakken. Daarnaast zijn ze duurzaam, omdat ze bestand zijn tegen krassen, deuken en corrosie.
Spiegelei en overeasy gebakken ei
Verhit de pan op middelhoog vuur en voeg een klontje boter toe; boter geeft een rijke smaak en zorgt ervoor dat je gebakken ei niet aanbakt.
Meng één deel azijn en twee delen water
Om dit mengsel te maken dat opbouw tegengaat en antiaanbaklaag herstelt, meng je een kopje water met een half kopje witte azijn. Dat is alles!
Waarom spettert olie? Hete olie spettert als het in aanraking komt met vocht. Dat kan gewoon water zijn, maar ook uit bijvoorbeeld het vocht van een stukje vlees of van net gewassen groenten. Doordat het vocht de hete olie raakt ontstaat een reactie waarbij het vocht direct verdampt en de olie gaat spetteren.
Het voornaamste probleem ligt vaak bij achtergebleven vet. Na het koken kan vet zich opbouwen en carboniseren, wat resulteert in een kleverige en verkleurde laag die moeilijk te verwijderen is. Bij volgend gebruik bakt uw eten niet op de antikleeflaag, maar op deze laag gecarboniseerd vet, wat aanbranden veroorzaakt.
Voeg dan olie (geen olijfolie, deze heeft een te laag rookpunt en zal snel verbranden) of boter toe.
Sommige koks raden aan om de pan te verwarmen voordat je er olie in doet.Anderen doen de olie in een koude pan en verwarmen beide tegelijk . Hoe dan ook, je wilt beide lekker heet hebben voordat je het eten erin doet. Als de olie niet heet genoeg is, zal het eten het opzuigen in plaats van erin te sissen, en het zal niet zo lekker smaken.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
TIP: Het is het beste om ervoor te zorgen dat er een beetje olie of vet in de pan zit voordat u de kookplaat aanzet . Laat dit in de pan rondbewegen tijdens het opwarmen van de pan en voeg dan uw eten toe. Het idee is om de antiaanbaklaag te ondersteunen door een laagje vet toe te voegen.
Een stuk of vijf keer is meestal voldoende. Laat het afkoelen. Laat de pan volledig afkoelen voordat je deze gebruikt of opbergt. Je roestvaststalen pan is nu ingebrand en klaar voor gebruik!
Doe een 1/2 mok witte azijn in de pan en voeg heet water toe tot het ongeveer 2/3 vol is. Zodra je de pan hebt gevuld, zet je het vuur aan en laat je de vloeistof vijf minuten sudderen. Zet het vuur uit en leg een papieren handdoek in de pan om de resterende resten en aangekoekt vet op te nemen.
Waarom verbrandt mijn pan eten? Het kan een gebrek aan vloeistof in de pan zijn, water of olie, of gewoon niet genoeg . Een andere zaak is om ervoor te zorgen dat u niet kookt met een te hoge temperatuur. Als de vloeistof verdwijnt voordat u klaar bent met koken, gebruikt u waarschijnlijk een te hoge temperatuurinstelling.
Zout kan ook worden gebruikt om de pan te kruiden en antiaanbaklaag te maken . Voeg 128 g keukenzout toe aan de pan en verspreid het over het hele oppervlak van de pan. Zet de pan op het vuur om het te bruinen. Verwijder voorzichtig het zout (het zal erg heet zijn) en het oppervlak zou glad, reflecterend en antiaanbaklaag moeten zijn.
Misschien wel de simpelste reden dat sommige antiaanbakpannen beginnen te plakken, vooral als de pan niet heel oud is, is dat er een laagje vastgekoekte etensresten in de weg zitten . Zelfs het dunste laagje gedroogd eiwit of restzetmeel van roerbakpotstickers kan ervoor zorgen dat eten blijft plakken.
Een aangekoekte pan schoonmaken met soda werkt vaak het best. Doe hiervoor één of twee scheppen schoonmaak soda met kokend water in de aangebrande pan en kook het nog even een paar minuutjes door. Of maak een papje van baking soda met water, smeer dit op aangekoekte resten en laat het een uurtje staan.