Onderzoek heeft aangetoond dat niet alleen mensen maar ook dieren een hoog oxytocine-niveau hebben. Dat wil zeggen dat huisdieren zich waarschijnlijk ook hechten en liefde voelen, net zoals mensen dat doen.
“Voelen katten liefde?” Het is een vraag die veel katteneigenaren zich hebben afgevraagd. Het korte antwoord is ja. Katten voelen liefde van hun menselijke vrienden en metgezellen.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Daarnaast voelt de hond zich veilig bij jou (en andersom) en is interactie en communicatie belangrijk. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat honden liefde voelen voor het baasje en zich op dezelfde manier hechten aan anderen zoals mensen dat doen.
Volgens Zak toont het aan dat dieren wel degelijk dezelfde liefdesgevoelens hebben na sociaal contact. "Dat verschillende soorten dit gevoel bij elkaar losmaken betekent dat dieren in staat zijn écht van iemand te houden".
Empathie is echter niet alleen beperkt tot verwante diersoorten zoals primaten. Zo toont onderzoek aan dat ook ratten elkaar helpen wanneer een andere rat klem zit (Bartal et al., 2011) en dat zelfs mieren hun soortgenoten verlossen uit noodsituaties (Hollis & Nowbahari, 2013).
Een van de meest trouwe en monogame diersoort is de prairiewoelmuis. De mannelijke prairiewoelmuis blijft zijn hele leven bij het vrouwtje waar hij als eerste mee paart. Andere vrouwtjes worden niet meer door het mannetje getolereerd en worden vaak aangevallen.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen. Honden hebben een sterke emotionele band met hun baasjes en kunnen zich verdrietig voelen als ze gescheiden worden van hun eigenaar. Honden zijn sociale dieren en hebben behoefte aan sociaal contact, vooral met hun vertrouwde verzorger.
Gevoelens. Veel baasjes houden van hun hond en hebben de indruk dat dit ook wederzijds is. Naast deze band met mensen, kunnen honden ook een band opbouwen met andere honden. Volgens wetenschappers kunnen honden zelfs verliefd worden.
Het is de vraag of dieren dit op een zelfde manier ervaren als mensen, maar dieren hebben zeker een seksuele motivatie en ook kunnen zij zeer stabiele sociale banden vormen. Zo zijn er ook bij dieren monogame relaties van tientallen jaren bekend, en hebben vooral de vrouwen duidelijke partnervoorkeuren.
Zogenaamde hondenmensen vertoonden de sterkste reactie, kattenmensen de zwakste. Ook de reacties van de dieren verschilden: honden produceerden meer oxytocine dan katten. "Het is goed mogelijk dat je hond en je kat evenveel van jou houden als jij van hen. Ja, je zou het zelfs liefde kunnen noemen", aldus Zak.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
Als een kat vaak alleen thuis is, kan het zijn dat hij zich eenzaam voelt. Hoewel katten solitaire dieren zijn, houden de meeste katten wel van gezelschap van tijd tot tijd. Een kat kan je dus uitgebreid begroeten door te miauwen als je thuiskomt. Een oplossing hiervoor is door de kat meer aandacht te geven.
De kus, een teken van respect voor de kat
Zijn instinct is dus sterker dan zijn liefde voor u! De kus is bij een kat een teken van respect. En met kus bedoelen we een likje, een soort mini-wasbeurt. Als katten dit likje aan een ander dier geven, laten ze weten dat ze de positie van het andere dier te respecteren.
Sociaal gedrag
In een roedel van wilde honden is het gebruikelijk om op de rug te slapen als een teken van onderdanigheid. Wanneer je hond dit gedrag vertoont in jouw aanwezigheid, kan het zijn manier zijn om respect te tonen en zijn ondergeschiktheid aan te geven.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Een hond komt graag bij je liggen op bed of de bank, dit komt omdat ze veiligheid zoeken, niet omdat ze de leiding willen overnemen. Gaat een hond bovenop je liggen, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken, dit is geen dominantie maar genegenheid.
De realiteit is dat honden en katten wel degelijk besef hebben van de tijd, zelfs een pak beter dan wijzelf! Want als wij weten dat er 30 minuten zijn verstreken en geen 20, dan is dat omdat we voortdurend de klok of onze smartphone raadplegen.
Honden kunnen hun baas herkennen aan de hand van het gezicht van hun baas. Dat concluderen wetenschappers uit Padua in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour. Hun bevindingen zijn opmerkelijk, want wilde honden herkennen elkaar normaal gesproken voornamelijk aan elkaars lichaamsgeur en lichaamstaal.
Honden onthouden hoe zij commando's moeten uitvoeren en waar ze naar het toilet moeten. Ook kunnen zij zich herinneren dat jij het huis verliet, maar zij kunnen niet precies verwerken hoelang geleden dit is. Dit komt omdat honden alleen een impliciet en episodisch geheugen hebben.
Honden zijn altijd de trouwste dieren van de mens geweest. Het zijn echte metgezellen en beschermers in geval van gevaar. Ze vermaken kinderen en vergezellen u tijdens wandelingen en andere momenten in het leven.
Hond — De hond wordt gezien als een krachtig symbool van loyaliteit, eerlijkheid, intelligentie en waakzaamheid, bereid om onrecht te bestrijden. Een echte nobele en loyale vriend.
Olifant. Eigenschappen: toegewijd, wijs, loyaal, emotioneel, empathisch, sociaal, beschermend, dapper, dikke huid, en geduldig. Een olifant vergeet nooit iets en dat geldt ook voor de spirit animal. Dit dier staat bekend om zijn intelligentie, kracht en loyaliteit.