Draag luchtige kleding van katoen.Was u elke dag met water en zeep.Een deodorant of lotion met aluminium-zouten kan ook helpen. Soms komt veel zweten door bijvoorbeeld de overgang, angst, overgewicht, alcohol of drugs.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Eigen zweet stinkt niet. Dat is niet alleen spreekwoordelijk zo: je hersenen maken simpelweg geen prioriteit van je eigen lichaamsgeur. “Ons olfactorische systeem past zich aan”, legt professor emeritus Tim Jacob van de Universiteit van Cardiff uit aan de Britse krant The Guardian.
Vers zweet stinkt meestal niet; het is de activiteit van huidbacteriën die zweet verandert in een stinkende substantie. Deze huidbacteriën of ziektekiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed in textiel met een hoog gehalte aan synthetische vezels, zoals polyester of polyamide.
Als je op zoek bent naar een deodorant die effectief werkt tegen zweetgeur, dan is een deodorant met aluminium de beste optie. Aluminium werkt door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren, waardoor je minder gaat zweten. Dit helpt om de geur van bacteriën die in zweet groeien te verminderen.
Het kan ook dat je rechter oksel meer zweet produceert dan je linker.Hierdoor kan er dus een verschil in geur zijn." In de oksels, onder de borst en de liezen zitten aparte zweetkliertjes die goede kweekbodems zijn voor die bacteriën.
Bacteriën zetten zweet om in geur
'Daar komen de zogeheten apocriene zweetklieren voor. Daar zweet je ook vetten, aminozuren en hormonen uit. ' Daar zijn de bacteriën op onze huid verantwoordelijk voor. 'Als het zweet bij de apocriene zweetklieren wordt omgezet, ontstaat onze geur', legt Callewaert uit.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Wassen met azijn
Laat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien. Je kunt (natuur)azijn ook als natuurlijke wasverzachter gebruiker door het toe te voegen aan je was.
Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als 'lichaamsgeur'. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
“Het zweet dat de vochtproducerende eccriene klieren voortbrengen is meestal geurloos. Die klieren bevinden zich in onder meer handpalmen, voetzolen, hoofdhuid en oksels. Maar je kunt de pech hebben dat deze klieren bij jou overactief zijn, waardoor het zweet wel ruikt.''
In het kort: Bij overmatig zweten produceren de zweetkliertjes in je huid meer zweet dan nodig is om jouw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Je kunt ook last krijgen van plotselinge hevige zweetaanvallen. Overmatig zweten kan onder andere veroorzaakt worden door zenuwen of de overgang.
Geuren ruiken die er niet zijn, hoe kan dat? Bij het ruiken van geuren die er niet zijn is er sprake van fantosmie, dit is een geurhallucinatie. Deze reukstoornis kan ontstaan door bijvoorbeeld een hoofdletsel of door een virusinfectie zoals een zware griep of een besmetting met COVID-19 virus.
Je voetzolen bevatten de hoogste concentratie zweetklieren in je lijf. Zo zitten er meer dan 250.000 van deze zweetfabriekjes in elke voet. "Hoe meer zweetklieren, hoe meer afval, hoe meer stank", klinkt het. Uiteraard draait alles rond een goede lichaamshygiëne.
Waarom ruikt mijn vagina? Het is volkomen normaal dat uw vagina een geurtje heeft. Als uw vagina plotseling een onaangename geur krijgt of gaat stinken, dan kan dit een teken zijn van een infectie.
Badzout heb je in allerlei geuren en kleuren. Maar dit zout hoef je echt niet alleen maar in bad te gebruiken. Je kunt namelijk ook je hele huis er lekker door laten ruiken. Ook dit keer laat je wat badzout door je stofzuiger opzuigen en de frisse geur zal zich door het hele huis verspreiden.
Hormonale veranderingen: Hormonen hebben een grote invloed op de zweetklieren. Puberteit, menstruatie, zwangerschap, menopauze of schildklieraandoeningen kunnen allemaal je zweetgeur veranderen en je zweet opeens laten stinken.
Door stress, hormonale veranderingen of nieuwe medicijnen kan je lichaam soms meer zweet produceren dan normaal. Het kan zo zijn dat je huidige deodorant niet opgewassen is tegen deze veranderingen en daardoor niet meer werkt. Ook zijn er onderzoeken die beweren dat je lichaam een weerstand kan ontwikkelen tegen deo.
Ook soda werkt goed om zweetlucht uit je sportkleding en kleding te halen. Stop je (sport)kleding in een emmer met water en voeg een flinke scheut soda toe. Gebruik wel kristal soda en geen baking soda. Je kunt vervolgens de stof van de kleding bij de oksels over elkaar heen wrijven in het sopje.
Geen deodorant of anti-transpiratiemiddelen dragen kan voor- en nadelen hebben, afhankelijk van hoe jij en anderen denken over je natuurlijke lichaamsgeur. „Als je stopt met het dragen van deodorant of anti-transpirant, kun je na verloop van tijd een sterkere geur ontwikkelen”, volgens dermatoloog Amanda Doyle.
“Het lijkt erop dat een aantal van de chemische verbindingen die geassocieerd worden met het aroma van wiet ook te vinden zijn in zweterige sportsokken,” zegt Shelomi. De cannabisgeur komt waarschijnlijk uit de apocriene zweetklieren, in plaats van de eccriene zweetklieren.