Redelijk gebruik is een juridisch beginsel dat stelt dat je auteursrechtelijk beschermd materiaal onder bepaalde omstandigheden mag hergebruiken zonder dat je daarvoor de auteursrechteigenaar om toestemming vraagt.
YouTube-content creators blijven dus rechthebbende van hun werk. Dit betekent dat de geüploade YouTube-video's, niet zonder toestemming van de gebruiker mogen worden gebruikt door een derde. In principe dus ook niet voor het maken van een nieuw werk dat buiten het YouTube-platform gepubliceerd wordt.
Bijna al die claims zijn automatisch verstuurd: 99 procent. Dat gebeurt via het systeem Content ID, een geautomatiseerd systeem van YouTube dat video's scant op inhoud. Zo worden automatisch video's ontdekt die zijn gekopieerd van de echte eigenaar, of video's waarin muziek met copyright wordt gebruikt.
Als je van plan bent om auteursrechtelijk beschermd materiaal in je video op te nemen, moet je hiervoor doorgaans eerst toestemming vragen. YouTube kan je deze rechten niet geven. We kunnen creators niet helpen om de bevoegde partijen te vinden of contact met hen op te nemen.
Het is toegestaan om gratis en zonder toestemming van de maker, een fragmentje van muziek, van een mondelingen voordracht of ander geluid over te nemen bij wijze van citaat. Hoe groot dat fragment mag zijn, hangt af van het doel van het citaat. Er is geen harde grens zoals 10 of 30 seconden.
Ze mogen dus geen video's uploaden die ze zelf niet hebben gemaakt, of geen inhoud in hun video's gebruiken waarop een auteursrecht rust, denk aan muzieknummers, fragmenten uit programma's met auteursrecht, of video's die door andere gebruikers werden gemaakt, zonder daar eerst toestemming voor te hebben.
Gebruik geen muziek van andere mensen voor je filmpjes, tenzij je daarvoor toestemming hebt verkregen. Vaak moet je hiervan het bewijs uploaden. YouTube biedt zelf overigens kosteloos rechten vrije muziek aan via Audio Library.
Er staan miljarden filmpjes op YouTube. Maar je mag niet zomaar alles uploaden. YouTube heeft strenge regels: je mag geen haat zaaien of seksueel getinte video's online zetten bijvoorbeeld. Die filmpjes worden verwijderd door speciale controleteams van YouTube.
Het werk moet wel origineel zijn: het mag niet zijn nageaapt. En het werk moet waarneembaar zijn, dat wil zeggen: te horen of te zien – een idee is niet auteursrechtelijk beschermd. Alleen de maker mag het auteursrechtelijk beschermde werk vrij gebruiken.
Makers van muziek doen er in de regel goed aan zich als auteursrechthebbende te registreren bij Buma/Stemra. Inschrijven bij collectieve rechtenorganisatie BUMA STEMRA (auteursrechten) als componist, tekstschrijver of muziekuitgeverij. Betaald worden door de Buma/Stemra (als artiest, componist of muziekuitgever).
Om geld te verdienen met YouTube, moet je het afgelopen jaar minimaal 1.000 abonnees en 4.000 kijkuren hebben gehaald. Zodra je dat hebt bereikt, kun je je aanmelden voor het YouTube-partnerprogramma en inkomsten genereren met je kanaal via advertenties, abonnementen en kanaallidmaatschappen.
Filmic Pro app voor kundig filmpjes maken met je smartphone
Er zijn een aantal apps beschikbaar die je los kunt gebruiken. Filmic Pro is er daar één van. De app sluit uitstekend aan bij de standaardcamera app die je telefoon al heeft. Filmic Pro is zowel voor iPhone als Android te gebruiken.
Lange tijd was alleen het gratis aanbieden van auteursrechtelijk beschermde muziek illegaal. Maar nu is het downloaden ervan dat ook. Waarmee gratis muziek downloaden die auteursrechtelijk beschermd is, nu officieel echt niet meer mag.
Een auteursrecht geeft de eigenaar het exclusieve recht op een bepaald werk voor een beperkte duur. Wil een werk "auteursrechtelijk beschermd" zijn, dan moet het origineel zijn en in materiële vorm zijn vastgelegd, zoals een geluidsopname die is opgenomen op een CD of een literair werk dat is afgedrukt op papier.
Openbaar: zo kan iedereen de video zien en deze wordt in de zoekresultaten van YouTube opgenomen. Verborgen: iedereen die de link heeft kan de video bekijken, maar deze wordt niet opgenomen in de zoekmachine van YouTube. Of Privé: alleen mensen die u toegang geeft kunnen het filmpje bekijken.
Je kunt standaard video's uploaden die maximaal vijftien minuten duren. Met een geverifieerd account kun je video's uploaden die langer zijn dan vijftien minuten. Zo verifieer je je Google-account: Open de mobiele YouTube-app.
Je verborgen video's worden niet weergegeven op het tabblad Video's op de homepage van je kanaal. Ze verschijnen ook niet in de zoekresultaten van YouTube, tenzij iemand je verborgen video heeft toegevoegd aan een openbare playlist. Je kunt de URL van een verborgen video delen.
Conclusie kosten Buma Stemra
Muziek is een auteursrechtelijk beschermd werk. Hierdoor geldt in beginsel dat voor elke openbaarmaking van muziek buiten de privésfeer kosten betaald moeten worden aan Buma/Stemra.
Waarom heb ik toestemming van Buma nodig? Een organisator van een evenement, waarbij muziekwerken behorende tot het Buma-repertoire ten gehore worden gebracht, dient voorafgaande toestemming te verkrijgen van Buma.
Naast Buma/Stemra is er in Nederland ook een organisatie die zich bezig houdt met de belangenbehartiging van de uitvoerende artiesten. Anders dan Buma/Stemra houdt deze organisatie, genaamd Sena, zich bezig met de exploitatie van naburige rechten. Deze rechten hangen nauw samen met het auteursrecht.
Wat ik wel kan zeggen is dat je per 1000 views gemiddeld zo'n 1,- euro verdiend. Als je dus 1000 views per dag zou hebben, zou je 1,- euro per dag verdienen. YouTubers als EnzoKnol hebben natuurlijk veel meer views, en verdienen dus ook meer.