Wanneer is een granaatappel rijp? Een granaatappel is rijp als deze zwaar aanvoelt en een gladde schil heeft. Maar meestal zijn ze al eetrijp, als u ze in de winkel koopt. Handig om te weten: u kunt het beste een granaatappel bewaren in de koelkast (maximaal een week).
Kies bij voorkeur een granaatappel met een glanzende schil. Tijdens het rijpingsproces verkleurt de schil langzaam van geel naar bruin. Een granaatappel die zwaar aanvoelt, zit waarschijnlijk vol sap. Granaatappelpitjes kun je ook los kopen.
Ook de forse en rode schil zet je nog wel eens op het verkeerde been maar het is toch écht een bes. Het pitjes van de granaatappel zijn het eetbare deel van de vrucht. De pitjes van de granaatappel zitten boordevol kalium en vitamine C.
Zowel de granaatappel zelf, als olie van granaatappel hebben bewezen eigenschappen die helpen om vet te verbranden bij overgewicht en daarnaast reduceren ze het risico op kanker en aandoeningen van het hart. Recente onderzoeken tonen aan dat het eten van granaatappels overgewicht en diabetes kan helpen voorkomen.
Het sap van de granaatappel kan een duidelijk effect hebben op de gezondheid van de prostaat. Een onderzoek waarbij iemand iedere dag 237 milliliter granaatappelsap dronk, heeft dit aangetoond. Deze persoon bleek hierdoor een betere levensverwachting te hebben [2,5,6].
Granaatappel bewaren
Je kunt granaatappels in de koelkast, maar ook op de fruitschaal bewaren. Door de dikke leerachtige schil blijven ze lang goed, wel een paar weken. Wanneer je granaatappelpitjes gaat invriezen stop je de losse pitjes in een afgesloten diepvrieszak of diepvriesbak.
Antwoord: Door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat dagelijks gebruik van granaatappel (Punica granatum) bloeddrukverlagend werkt: de bovendruk kan met 5 mm Hg afnemen en de onderdruk met 2 mm Hg. Er is alleen geen invloed gevonden van het gebruik van granaatappel op lipiden, zoals cholesterol en triglyceriden.
Onderzoekers van de Universiteit van Louisiana hebben gevonden dat bepaalde darmbacteriën door de afbraak van granaatappels en bessen een bepaald afbraak product (metaboliet) produceren, Urolithine A genaamd, dat chronische darmontstekingen (IBD) kan verminderen en mogelijk zelfs kan voorkomen.
Snijd de kontjes van de granaatappel met een scherp mes ervan af, en kerf aan zes kanten verticaal in. Vul een kom met warm water en trek de parten van elkaar los. Leg ze voorzichtig in het water en trek als het ware de pitjes los van het vruchtvlees.
Granaatappel recepten
Vervolgens kan je met een houten pollepel de pitjes er voorzichtig uitslaan. De pitjes smaken heerlijk met feta, in couscous en in fruitsalades, maar ook door zuivelproducten is het een lekkere frisse smaak.
Gezonde bestanddelen van de granaatappel
In de besjes vind je een hoog gehalte aan vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vitamine E, zeer veel vezels, kalium, ijzer en calcium.
Met een wetenschappelijke statische analyse kom je uit op een gemiddeld aantal van 600 pitjes.
De zoete Spaanse granaatappel is kleiner dan de zure Turkse en aan de buitenkant niet zo mooi rood, eerder geelbruin van kleur. De meeste mensen denken dat de rode granaatappel juist zoeter is, vertelde de Turkse winkelier.
( AH) Een verse granaatappel kost in de supermarkt nog geen euro, en daar haal je ongeveer 200-250 gram pitten uit.
Geweldige bron van vezels
In de ayurvedische geneeskunst wordt de granaatappel vaak gebruikt voor constipatieproblemen, maar ook als je last hebt van diarree. Het werkt als laxeermiddel, maar ook helpt het om de peristaltische acties van de darmen te verhogen en darmproblemen te verminderen.
WAT DOET GRANAATAPPEL VOOR JE HAAR? Het punische zuur in granaatappelzaadolie doet dus wonderen voor je teint, maar het kan je ook helpen aan glanzend haar! De antioxidanten in de olie ondersteunen een gezonde bloedcirculatie, die de haargroei bevordert.
Granaatappelsap zou -vooral vanwege de aanwezige antioxidanten- helpen tegen hartziekte, een hoog cholesterol, diabetes, alzheimer en bepaalde soorten kanker.
Granaatappel vermindert polyurie, polydipsie en proteïnurie dankzij de verbetering van de oxidatieve status op het niveau van de nieren (verhoging van de concentraties van de antioxidatieve enzymes).
De vrucht is namelijk erg gezond. Het bevat mineralen zoals calcium, magnesium en kalium, die belangrijk zijn voor het hart, de zenuwen en de spieren. De exotische vrucht is ook rijk aan sporenelementen zoals ijzer en zink, vezels, antioxidanten en vitaminen.
Wanneer in het seizoen
De granaatappel is jaarrond beschikbaar. Van juli tot en met januari uit Spanje, Turkije, Israël en Iran. Van januari tot en met juni uit Peru.
In de koelkast
Volledig: Een gave/niet aangesneden granaatappel kan je gemakkelijk een maand in de ijskast bewaren. Aangesneden: Eens je een granaatappel aangesneden hebt, kan je hel best in een goed afgesloten, glazen of keramisch potje bewaren. De pitjes nemen nogal gemakkelijk stoffen op.
Rijpe granaatappels blijven ongeveer 2 weken goed op kamertemperatuur. De pitjes kun je invriezen: in de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. Haal ze de avond voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast.
AH Granaatappel bestellen | ah.nl.