Een vleeskroket is een kroket die als vulling een salpicon van vlees heeft. Een goulashkroket is een kroket die als vulling een salpicon van vlees en goulash heeft. Een aardappelkroket is een kroket die wordt bereid met aardappelpuree. Een kipkroket is een kroket die wordt bereid met kippenvlees.
Kleinere kroketjes, meestal gemaakt van aardappelen of groenten, worden ook in andere landen gegeten als bijgerecht bij een uitgebreide maaltijd. De vleeskroket is gemaakt van een salpicon van vlees (een soort dikke ragout), die in koude toestand tot een rolletje wordt gevormd.
Een standaard rundvleeskroket bestaat uit water, vlees, vet, zout, uien, tarwemeel, paneermeel (voor het krokante korstje), gelatine, kippeneipoeder, kruiden en specerijen. Wat er verder nog in een kroket zit is geheel afhankelijk van de leverancier en het soort kroket.
Van de ragout worden balletjes gemaakt, die worden gepaneerd en gewalst tot kroketjes. Dan krijgen ze een douche van eiwit, dat is nodig om het tweede laagje paneermeel goed te laten plakken. Daar worden die kroketjes lekker knapperig van. Ze worden even afgeblazen en klaar is de kroket.
met draadjesvlees. De roots van de draadjesvleeskroket liggen in het zuiden van het land, waar stoofvlees een begrip is. Voor deze kroket wordt vlees gebruikt dat lekker lang heeft gesudderd en in draadjes uit elkaar valt.
Onze Kwekkeboom Rundvlees Croquetten krijgen een stevige ragout van 100% rundvlees. Stop dit in een krakende korst en je hebt een kwaliteitskroket met een flinke bite. Zo knapperig heb je een croquet uit de oven of Airfryer niet eerder gegeten!
Ingrediënten kroketten: Water, rundvlees 25% *, paneermeel (tarwebloem, zout, gist), tarwebloem, plantaardige oliën (palm, zonnebloem), roomboter (melk), aroma (melk, tarwe, selderij), rundergelatine, lactose, zout, caseïnaat, rijste-eiwitconcentraat, groentepoeder (knoflook, ui, peterselie), smaakversterker: E621, ...
Het woord 'kroket' komt van het Franse 'croquer', dat knabbelen betekent. In een receptenboek uit 1651 (Le cuisinier royal et bourgeois) van de kok van Lodewijk XIV werd hij al beschreven. Belgen zijn volgens velen experts in garnalenkroketten en Engelsen zouden de beste kaaskroketten maken.
Het zal je niet ontgaan zijn dat onze bitterbal een ronde variant is van de kroket.
In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.
Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën. Ook de andere voedingswaarden van de snacks verschillen van elkaar. Een kroket bevat bijvoorbeeld 5,5 gram vet en een frikandel 14,6 gram vet.
Omdat de Spanjaarden gewend waren om tapas te eten als tussendoortje, wilden ze graag een snack maken. Echter, ze hadden niet alle ingrediënten in huis om traditionele tapas te maken. Wel hadden ze nog wat oud brood, ragout en vlees over. Je raadt het al: de geboorte van de bitterbal.
Naast de verschillende soorten kroketten is er ook een jarenlange strijd gaande tussen kroketten gemaakt van blokjesvlees en draadjesvlees. Producenten Beckers en Mora geven de voorkeur aan draadjesvlees terwijl Van Dobben en Kwekkenboom kiezen voor blokjesvlees.
De Mexicano wordt fabrieksmatig geproduceerd. De samenstelling is een pittig gekruid gehakt van rundvlees, kip en varkensvlees. In 2018 werd paardenvlees als ingrediënt geschrapt.
Water, tarwebloem, paneermeel (tarwebloem, volkorentarwemeel, zout, gist, zonnebloemolie), plantaardige oliën (palm, raap, zonnebloem), rundvlees 8%*, scharrelkippenei-eiwit, natuurlijk aroma (bevat selderij), rundergelatine, zout, tarwegluten, kruiden en specerijen, tarwezetmeel, dextrose, kleurstoffen: karamel en ...
Te veel kroketten tegelijk bakken of schudden met het mandje tijdens het afbakken vergroot de kans op openbarsten. Et voilà: de perfecte kroket!
Bittergarnituur of borrelgarnituur is een Nederlands borrelhapje bestaand uit een combinatie van gefrituurd vlees. De naam van dit gerecht verwijst naar het feit dat het doorgaans wordt gegeten bij een bittertje of een borrel. Een bittertje is een sterk alcoholisch kruidendrankje.
De kroket is een typisch Nederlands product dat we over de grens maar moeilijk kunnen verkrijgen. Des te opvallender is het dat deze oer-Hollandse snack z'n oorsprong vindt in Frankrijk.
De lange krokante geschiedenis
De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. In de 19e eeuw werd gaar restvlees verwerkt tot een gepaneerde kroket om het vlees langer te kunnen bewaren. In deze tijd was het een chic tussengerecht, maar in de tweede wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack.
Kroketten zijn bij ons (NL) vleeskroketten Uit de hand of op broodje ook uit de hand. Aardappel kroketjes eet je met mes en vork, die eet je ook niet los, maar bij een maaltijd.
De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) die werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets').
Omschrijving. Deze eerlijke croquet is rijk gevuld met groenten: paprika, champignon, wortel, bloemkool, blad-spinazie en ui.