Let op: stop een wetsuit nooit in de wasmachine, aangezien het pak hier niet voor is gemaakt. Het neopreen en de gelijmde naden kunnen namelijk niet tegen de warme temperaturen van een wasmachine, waardoor de kans op schade dus vrij groot is.
Een natpak van goede kwaliteit gaat een tot vijf jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je ermee duikt en hoe je het pak onderhoudt. Om je natpak een zo lang mogelijk leven te geven, moet je het natpak na elke duik (of na elke duikvakantie) wassen met neopreenshampoo.
Een wetsuit zit goed als deze overal goed aansluit. Het is niet de bedoeling dat er water je pak in kan stromen. Een wetsuit hoort vrij strak te zitten als 'ie droog is, maar het moet je niet belemmeren in je bewegingen.
Een wetsuit tas is eigenlijk onmisbaar bij het vervoeren en opbergen van je wetsuit. De meeste wetsuit tassen sluiten waterdicht en zo goed als luchtdicht af. Hiermee voorkom je dat het hele huis naar neopreen gaat ruiken en wordt bijvoorbeeld je auto niet nat wanneer je wetsuit nat is.
Wij raden in de Nederlandse winters minimaal een 5 mm wetsuit aan. Als je gaat surfen in Scandinavië zelfs 6 mm. Sommige surfers hebben al genoeg aan 4 mm wetsuit, maar voor de meeste zal dit wel koud zijn. De meeste winter wetsuits hebben ook een goede lining en naden in het wetsuit die je warm houden.
Een wetsuit is een pak dat jou beschermd tegen onderkoeling in wateractiviteiten. Naast onderkoeling beschermen wetsuits het lichaam tegen rotsen bij canyoning of tegen verwondingen van koraal bij het duiken (om even wat voorbeelden te noemen).
In gebieden boven de 23℃ heb je geen neopreen wetsuit nodig. Wel raden wij je echt een lycra rashguard t-shirt aan. Op het water verbrand je extra snel, let dus op de uv bescherming! In warme gebieden waar de zeewatertemperatuur onder de 23℃ is, kun je het best wel een neoprenen wetsuit dragen.
Wetsuits zijn verplicht bij een watertemperatuur van 16 tot 18 graden. Wetsuits zijn optioneel bij een watertemperatuur van 18 tot 20 graden. Wetsuits zijn verboden bij een watertemperatuur van 20 graden of warmer. Boven de 31 graden wordt er niet gezwommen.
De prijs van een wetsuit wordt onder andere bepaald door het soort, de dikte en flexibiliteit van het neopreen en aanvullende zaken als de aanwezigheid van kneepads. Een shorty is verkrijgbaar vanaf +- 50 euro, een volledig wetsuit vanaf +- 75 euro. Een wetsuit voor een kind is vanaf +- 40 euro verkrijgbaar.
Het neopreen van je wetsuit is kwetsbaar. O.a. chloor, zout, zand etc. kunnen de structuur van het neopreen beschadigen doordat het neopreen van je wetsuit uitdroogt. Hierdoor kunnen de naden en het neopreen 'breken' en zelfs uitscheuren.
Heet water zorgt ervoor dat neopreen uitdroogt en de lijm zou los kunnen laten. Je kunt een sopje maken van baking soda, speciaal neopreen-shampoo of cleaner met koud- of handwarm water. Leg al je neopreen spullen hierin en was het schoon. Spoel je wetsuit vervolgens aan beide kanten goed uit met vers koud water.
Om zo lang mogelijk van je aquashoes te genieten, spoel je ze best na elke gebruik af met zoet water. Laat ze drogen uit de zon. ~Na je vakantie mag je ze in de wasmachine wassen, op een lauw programma. Zo fris je meteen ook de kleuren op.
Het is een synthetisch rubber, dat verkregen wordt door de polymerisatie van chloropreen. Oorspronkelijk was het bedoeld als oliebestendige vervanger voor natuurrubber. Het is tevens sterker klevend dan dat natuurrubber is.
Als jij half februari op je SUP staat, dan raad ik je uiteraard aan onder je wetsuit een full-body jumpsuit te dragen. Je zult de extra warmte isolatie hard nodig hebben. Maar als je midden in een hittegolf gaat surfen, is die extra warmte niet nodig. Dan is een slip (voor de heren) of een bikini meer dan voldoende.
- een trisuit trek je aan onder je neopreen wetsuit en draag je de hele race lang. Het heeft een snit die zorgt voor een optimale aerodynamica. Je hoeft geen ondergoed te dragen onder je trisuit. Dames kunnen wel een sporttopje of -beha aantrekken als ze daar de nood toe voelen.
Alhoewel de meeste mensen eerder denken aan een winter surfvakantie in exotische gebieden zoals Bali, El Salvador of een boot trip op de Malediven, kun je in en nét buiten Europa nog heel goed surfen in de winter.
Het belangrijkste verschil tussen een drysuit en een wetsuit is dat droogpakken ervoor gemaakt zijn om water buiten te houden. Hierdoor is een betere isolatie mogelijk en dus meer geschikt voor koud water dan een wetsuit.
Let op voor het suppen adviseren wij een wetsuit met een 3- 4 sterren flexibiliteit. Hiermee zit het pak heerlijk om het lichaam en kun je uitstekend peddelen tijdens het suppen. Koud maar toch een heerlijke dag.
Een neopreen zwem wetsuit is een speciaal ontworpen zwempak om je te beschermen tegen de kou in het open water of zwembad. Het pak hindert je niet in je bewegingen dankzij het rekbare materiaal rondom de schouders.
Neopreen®, ook wel CR-rubber genoemd, is een afgeleide van de chemische naam polychloropreen. Deze elastomeer wordt voornamelijk geproduceerd door het polymeriseren van een bepaalde stof die chloropreen wordt genoemd.
Als je in Nederland surft heb je gezien dat je meerdere wetsuits nodig hebt. In de winter een goed dik pak, de winter wetsuit. Minimaal 5/4 mm. En in de zomer een lekker dun pak een dikte van 3/2 mm, de zomer wetsuit.