Het verwijderen van de hechtingen Die heeft wat tijd nodig om te kalmeren en te genezen. Daarom verwijderen we de hechtingen pas na 4 tot 6 dagen. Omdat de hechting doorlopend onder de huid geplaatst is, kan hij er in zijn geheel in één keer uitgehaald worden. Het verwijderen van de hechtingen is nagenoeg pijnloos.
Het verwijderen
De hechting wordt verwijderd door lichtjes aan een uiteinde te trekken en het draadje door te knippen. De ingreep is pijnloos maar kan ongemakkelijk zijn als de hechtingen wat strak zitten. Na het verwijderen, houdt de wond nog één dag droog.
Wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen, is afhankelijk van de plaats van de wond: - Gezicht: 5 dagen - Hoofd/hals/handen/armen: 7 dagen - Romp/been: 10 tot 14 dagen - Rug/knie: 14 tot 18 dagen • Als de hechtingen verwijderd zijn, is het belangrijk het litteken het eerste half jaar zoveel mogelijk uit de zon te ...
De hechtdraad wordt met een pincet opgetild en met een klein schaartje wordt de hechtdraad doorgeknipt. Daarna wordt de hechting verwijderd. Dit wordt bij elke hechting herhaald. De wond kan ook gesloten zijn met nietjes.
Meestal zal de ergste pijn na 4 - 6 uur na de behandeling weg zijn. Zo nodig kunt u een pijnstiller gebruiken, bijvoorbeeld Paracetamol® (500 mg tot maximaal zes tabletten per 24 uur). Soms schrijft de arts u andere pijnstillers voor. In de dagen hierna moet de pijn minder worden.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.
Als de hechtingen te strak zitten, kan littekenvorming onregelmatig ogen en kan de vorm van de wond nadelig beïnvloed worden.
Het verband mag na 3 dagen verwijderd worden, zo nodig kunt u een ander verband of pleister op de wond aanbrengen. U mag na 3 dagen weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven).
Hechtingen en agraves worden eerst 'om en om' verwijderd. Met een steriel pincet wordt de hechtknoop vastgepakt.Vervolgens wordt de hechting doorgesneden aan de korte zijde met een stitch-cutter.Tot slot wordt de hechting uit de huid getrokken.
De hechting wordt verwijderd door lichtjes aan een uiteinde te trekken en het draadje door te knippen. De ingreep is pijnloos maar kan ongemakkelijk zijn als de hechtingen wat strak zitten. Na het verwijderen, houdt de wond nog één dag droog.
Hechtingen verwijderen
De hechtingen lossen niet vanzelf op. Na 7 tot 10 dagen kunt u de hechtingen laten verwijderen door uw huisarts. U dient hiervoor zelf een afspraak te maken. In sommige gevallen krijgt u een afspraak mee voor wondcontrole op de polikliniek chirurgie en/of om de hechtingen te laten verwijderen.
Let op: verwijder nooit zomaar zelf uw hechtingen, maar doe dit altijd in overleg met een arts.
Verband of pleister
U moet de wond en de hechtingen de eerste dagen ook thuis beschermen met verband of een pleister. Doe elke dag een nieuwe pleister of verband op. U kunt zo iedere dag zien hoe het met uw wond gaat.
Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid. De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten.
Bij hechtingen onder uw kleding is het prettiger een pleister te blijven dragen tot de hechtingen verwijderd worden. Bij een behandeling in uw gezicht kan een zwelling en/of bloeduitstorting ontstaan. Dit kan 7 tot 10 dagen duren. Meestal is hiervoor geen extra behandeling nodig.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
U mag niet baden en zwemmen zolang u hechtingen heeft. Het droog houden van de wond bevordert een goede wondgenezing. U kunt dus beter geen afsluitende pleister op de wond gebruiken; deze maakt de wond vochtig.
Gesloten wond
Een operatiewond sluit zich normaal binnen 24 uur. Een droge wond hoeft niet afgedekt te worden. Als vocht uit de wond komt doet u een pleister op de wond. U kunt hiervoor een eenvoudige pleister gebruiken of krijgt deze voorgeschreven.
Iedere wond laat min of meer een litteken na. Het is wel mogelijk om littekenvorming zoveel mogelijk te beperken. Kort nadat de wond gesloten is, kunt u het litteken inwrijven met vaseline om de huid soepel en goed doorbloed te krijgen.
De tijd dat de huid nodig heeft om te genezen is één tot drie weken. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde deel van de huid. Elke operatiewond geeft een litteken. Een litteken is eerst rood en verbleekt na weken, maanden en soms na één jaar.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
De opperhuid wordt continu vernieuwd. Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Een chirurgische wondinfectie ontstaat meestal binnen 30 dagen na de operatie. Een geïnfecteerde wond zorgt voor overlast en pijn. Dit willen we uiteraard voorkomen. Een kleine operatiewond sluit in principe tussen 24 en 48 uur.