Je kunt beestjes in meel en bloem het beste voorkomen door graanproducten in afgesloten bakjes, bussen en trommels te bewaren van hard plastic of blik. Maak papieren zakken met meel, suiker bonen direct na aankoop open.
Enerzijds verontreinigt hij het product met zijn uitwerpselen, vervellingshuidjes, cocons en overblijfselen. Anderzijds schimmelen aangetaste kruidenierswaren eerder, veranderen ze soms van kleur en krijgen ze een muffe tot zure geur. Het product is dan niet meer eetbaar en kunt u het beste weggooien.
Meel en bloem bewaar je goed afgesloten op een droge, koele plaats. Zorg ervoor dat er weinig zuurstof en geurtjes aan kunnen. Maar dé grote vijand zijn de meelmotten. Deze kleine beestjes zijn dol op een stoffige omgeving.
De larven kunnen een flink stuk kruipen en verpoppen dus niet altijd in de buurt van de voedselwaren. Zorg er dus voor dat de direct omgeving schoon is en dat eventueel voedsel goed is opgeborgen zodat een potentiële nieuwe besmetting wordt voorkomen. Gebruik een feromoonval waar de mannelijke motten op af komen.
Rijstmeelkevers, meelmotten of stofluizen zijn kleine beestjes die niet vanuit buiten komen. Volwassen vrouwtjesinsecten leggen eitjes in de graan- of meelproducten. Eén mot, kever of worm kan tientallen tot soms wel honderden eitjes leggen.
Meelmijten lijken met het blote oog nog het meest op “levende” bleke stofdeeltjes. Onder de microscoop ziet men pas dat meelmijten spinachtigen zijn. Voedingsmiddelen waarin zich mijten hebben ontwikkeld, krijgen een karakteristieke muffe geur en een smaak die ze minder geschikt maakt voor menselijke consumptie.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het meel ruikt muf en is ranzig. Door vocht en warmte tref je eerder insecten aan in meel en bloem. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Motten houden niet van licht en worden niet graag gestoord. Leg een vel wit papier onderin je kast. Liggen er tunnelvormige spinsels en korrels op? Dan weet je dat mottenlarven zich in jouw textiel hebben genesteld.
Bewaar levende meelwormen op een koele plek (5 tot 10°C) in een plastic bakje met gladde wanden. Bijvoeren is bij koele bewaring niet nodig. Houdbaarheid circa 4 weken na aanschaf. Meelwormen zijn levende wezens en hebben zuurstof nodig.
Jazeker! Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De bloem ruikt muf en ranzig. Als het te vochtig is bewaard dan is er kans op schimmel en insecten. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Als de eitjes in je meel of bloem uitkomen, komen er larfjes of nimfen uit. Deze zijn meestal donkerder (lichtbruin tot zwart) van kleur en zodoende makkelijk te zien in wit meel zoals patentbloem en pannenkoekenmix. Deze jonge beestjes zijn doorgaans weinig beweeglijk, maar je kunt ze langzaam zien kruipen.
Hoe kouder de omgeving, hoe langer uw meel of bloem te gebruiken is. Bij een normale huiskamertemperatuur is uw meel niet veel langer dan twee maanden houdbaar. Bij een temperatuur rond of onder de tien graden wordt dat al een jaar. U kunt uw meel of bloem dan ook gerust in uw koelkast en zelfs uw vriezer bewaren.
De meelworm, eigenlijk een larf van de meeltor, kan als knapperig tussendoortje worden gegeten. Maar je vindt hem bijvoorbeeld ook in poedervorm als ingrediënt in koekjes of pasta. Het insect is rijk aan onder meer belangrijke eiwitten en kan goed als vervanger voor vlees dienen.
De meelwormen gaan vanzelf verpoppen na verloop van tijd zie foto: Eenmaal in bezit van de torren begin je weer met een bak met 1 a 2 cm aan voer (meel, Brinta en of zemelen en wortels) De torren leven ongeveer 4 maanden dus dit is de tijd dat ze aan de slag mogen om zoveel mogelijk nageslacht te maken.
Meelwormen kunt u aantreffen in voedselvoorraden, zoals graan en meel. Meelwormen boren zich graag in vaste stoffen, zoals meelspijzen en bakkerijproducten, maar ook in lompen. Daarnaast komt het voor dat er larven gevonden kunnen worden in hout of isolatiemateriaal.
Het is wel uitkijken met levende meelwormen omdat ze kunnen bijten. Als een hamster de meelwormen levend in zijn wangzak hamstert dan kunnen er verwondingen ontstaan.
Meelmotten durven bijvoorbeeld te smullen van de droge voeding in je voorraadkast: bloem, havermout, chocolade, gedroogd fruit, pasta … daar houden ze van en ze leggen er ook hun eitjes in. Hoewel je er niet ziek van zult worden, wil je ze liever niet in je keuken tegenkomen, toch?
Op Wikipedia noemen ze de meelmot een Indische meelmot. Het is een voorraadmot die zich graag tegoed aan voedsel! De larven van deze mot snoepen graag van je ontbijtgranen, poedermelk, diervoer, rijst, gedroogd fruit, havermout, cacao. Hij vreet zich zelfs door plastic heen.
Een halfuurtje is voldoende, daarna kan je het textiel gewoon wassen in de wasmachine, zoals normaal. Iets meer omslachtig is het gebruik van een emmer met 50 % azijn en 50 % heet water om in je kleerkast te plaatsen.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
Gebruik geen oude broodmix
Maar die winterslaap moet niet te lang duren want dan verhongeren en sterven ze. Hoe langer je het pak bewaard hoe minder goed je deeg rijst, dus compacter je gebakken brood wordt.
Verse blokgist is 4 weken houdbaar bij bewaring in de koelkast aan 4 à 5 °C. Bewaar de gist nooit te warm, aangezien ze dan vroegtijdig geactiveerd wordt met verlies van rijskracht als gevolg.