Door weer het voedsel te gaan eten waar onze genen op aangepast zijn, kun je laaggradige ontsteking verminderen. Dus minder bewerkt voedsel uit pakjes en zakjes maar lekker veel groente, noten, zaden en eiwitten uit af en toe een stukje vlees, vis of natuurlijke vleesvervangers als peulvruchten.
Bij een laaggradige ontsteking circuleert er voortdurend een klein beetje CRP-eiwit in het bloed. Het gemeten gehalte CRP-eiwit geeft een maat voor de ontstekingsbelasting in het lichaam en kan dus aangeven of er bij uw cliënt sprake is van een laaggradige ontsteking.
Een ontstekingsremmend eetpatroon bestaat voornamelijk uit plantaardige voeding: groente en fruit, peulvruchten, noten en zaden, en kruiden.
Wat is laaggradige ontsteking? Laaggradige ontsteking ontstaat na een behandelde doorgemaakte acute ontsteking. Als je een infectie doormaakt begint je immuunsysteem aan een cascade van reacties die ervoor zorgen dat de infectie opgeruimd wordt en je immuniteit versterkt wordt.
Effecten van cafeïne:
bevordert de insulineaanmaak en werkt daarmee ontstekingsbevorderend. het heeft negatieve invloed bij de opname van belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium. zorgt voor een stijging van de bloeddruk.
Wat betreft vitamines en mineralen, kunnen vitamine C, vitamine D, magnesium en het spoorelement zink erg effectief zijn op het gebied van ontstekingen.
Ontstekingen: stress kan het lichaam ertoe aanzetten om een overdaad aan eiwitten (cytokines) te produceren die tot zware ontstekingen kunnen leiden.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Vitamine D werkt ontstekingsremmend. Dat schrijven onderzoekers van National Jewish Health in het Journal of Immunology. Tijdens hun onderzoek vond het onderzoeksteam dat vitamine D een opeenstapeling van ontstekingsreacties in het lichaam kan afremmen. Bij een te laag vitamine D gehalte in het bloed, gebeurt dit niet.
Sterke punten: omega 3-vetzuren zijn aangeraden voor ontstekingen, die te wijten zijn aan hartproblemen, depressie en obesitas. Toepassing: lijnzaad, noten, koolzaad, avocado en sommige vette vissen, zoals ansjovis, haring en sardines, bevatten omega-3-vetzuren.
2: Ontstekingsremmend
Gember helpt tegen allerlei ontstekingen. Dit is te danken aan de stofjes gingerol en shogaol. Die ontstekingsremmende werking is belangrijker dan je misschien denkt. Er zijn namelijk meer soorten ontstekingen dan de soorten die we opmerken, zoals een ontstoken keel, oor of vinger.
Om ontstekingen tegen te gaan kun je met kruiden uit de natuur heel veel doen. De toegepaste kruiden staan bekend om de grote aanwezigheid van werkzame stoffen tegen ontstekingen. De ingrediënten van de gezondheidsthee ontstekingsremmend zijn: Duivelsklauw, Kurkuma, Gember, Rozemarijn, Kaneel en kruidnagel.
Oorzaak van een chronische ontsteking
Prikkels die kunnen leiden tot het ontstaan van een ontsteking zijn bijvoorbeeld: Bacteriën, virussen en schimmels. Chemische stoffen. Fysische prikkels zoals warmte en straling.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Eiwitten zijn ook vaak verzurende voedingsmiddelen. En te veel verzuring lokt ontstekingen uit. Daarom is het zo belangrijk om naast voldoende eiwit ook veel basische voeding als water, kruidenthee, noten, zaden, groente en fruit te eten/drinken.
Kurkuma werkt ontstekingsremmend
Studies tonen aan dat kurkuma met curcumine ontstekingsremmend werkt en kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Bessen. Bessen behoren ook zeker tot de categorie ontstekingsremmende voeding. Vooral blauwe bessen, vol vitamine C, dragen bij aan een goede gezondheid. Let op: vers fruit kun je beter niet combineren met zuivel, omdat fruit veel lichter verteerbaar is.
Uit onderzoek blijkt dat koffie wel degelijk goed voor je gezondheid is vanwege de cafeïne en antioxidanten die er in zitten. Cafeïne heeft een oppeppend effect, en antioxidanten versterken het immuunsysteem en bestrijden ontstekingen.
Resumerend: is oploskoffie gezond? Nee, maar ook niet ongezond. Het is een GENOTSMIDDEL die we met MATE moeten consumeren. Kies ook liefst voor biologische oploskoffie, en zorg ervoor dat de oploskoffie alleen uit 100 % koffie bestaat.